Gambia

Swipe

Geld

Er gelden geen beperkende maatregelen bij het invoeren van geld. Het is dus ook niet nodig om de bewijzen dat u geld gewisseld heeft te bewaren.

De meeste banken bezitten ATM's ofwel geldwisselautomaten. U kunt hier geld pinnen. In het algemeen is de opname beperkt tot 100 euro per transactie. Bij enkele banken moet u meerdere keren pinnen, omdat er slechts een gelimiteerd bedrag uitkomt. Incidenteel lijkt een ATM  'out of order'. Probeert u het 10 minuten later nog eens, vaak doet hij het dan weer. Zorg altijd voor wat extra cash voor het geval de ATM's niet werken.

Het is niet verstandig en waarschijnlijk meestal onmogelijk om in Nederland of België dalasis te kopen. Op het vliegveld kunt u wisselen. Wissel op het vliegveld nooit bij particulieren, tenzij ze een badge van een bank dragen. Wacht, als het even kan tot de volgende dag met wisselen, de lokale wisselkantoren bieden een veel betere koers dan de banken of de hotels. Ze hebben doorgaans dezelfde openingstijden als de banken hebben, met dit verschil dat ze tussen de middag niet sluiten. Soms is het mogelijk, zeker als u grotere bedragen wisselt, om een betere koers te bedingen, in elk geval wordt geen provisie in rekening gebracht.

Wisselen bij de straathandelaren is het goedkoopst, het is echter verboden. Wanneer extreem hoge wisselkoersen worden geboden, dan is er sprake van bedrog, u bent uw geld gegarandeerd kwijt.

Bij uw vertrek kunt u de overgebleven dalasis weer terug wisselen. U mag maximaal in principe slechts 75 dalasis uit Gambia uitvoeren. Dit wordt echter nooit gecontroleerd en als u voornemens bent binnen afzienbare tijd terug te keren dan zou het zonde zijn om twee maal een wisselkoers te betalen. Terug wisselen van dalasis in Nederland of België is uitgesloten! Op het vliegveld heeft u de mogelijkheid om dalasis tegen de geldende bankkoers terug te wisselen in euro’s of dollars.

De Gambiaanse munteenheid heet dalasi. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 butut en 1 dalasi, biljetten komen voor in de waarden 5, 10, 25, 50, 100 en 200 dalasis. Kijk voor de actuele wisselkoers op www.wisselkoers.nl.

Het kan voorkomen dat iemand u vraagt muntgeld te wisselen tegen papiergeld. Hij heeft bijvoorbeeld 20 euro in muntgeld en vraagt om 20 euro in papiergeld. Dat lijkt misschien vreemd, het gaat echter om bijvoorbeeld een kruier die vaak betaald wordt in euro’s. Iemand die net aankomt in Gambia heeft doorgaans nog geen dalasis en geeft dus euro's. Muntgeld wisselen bij een bank of wisselkantoor is uitgesloten of een kostbare zaak. U helpt een handje door wat papiergeld om te wisselen tegen munten.

African Village

In African Village, de naam zegt het al, verblijf je in een?dorpje?. Met de kleurrijke natuurlijke omgeving, prachtige planten, rieten hutten en...

v.a. 520 p.p.

Kombo Beach

Kombo Beach is een populair hotel, gelegen direct aan het strand en biedt tal van faciliteiten, een uitstekende keuken, afwisselende entertainment en...

v.a. 621 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia