Gambia

Swipe

Gezondheid

N.B. Kijk voor algemene informatie over gezondheid ook bij: economie en welzijn, gezondheidszorg.

Soms wordt beweerd dat voorzorgsmaatregelen niet nodig zijn. Dat is onjuist! In Gambia heerst bijvoorbeeld malaria. Daarom is een malariakuur zeer belangrijk.

DTP-inentingen worden aanbevolen, ze zijn 15 jaar geldig, hoewel de huidige inzichten neigen naar een geldigheidsduur van 10 jaar. Een inenting tegen gele koorts (10 jaar geldig) werd in 2002 verplicht gesteld. Een inenting tegen geelzucht wordt eveneens aangeraden, zeker als u het land wilt bereizen. De noodzaak van een inenting tegen geelzucht staat ter discussie. Ze is slechts enkele maanden geldig, maar inmiddels is er ook een preparaat dat je voor 10 jaar tegen deze ziekte immuun maakt. De aanbevelingen kunnen wijzigen.

Raadpleeg ruim vooraf de huisarts, de GGD (www.ggd.nl) of de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam, 0900 503 4090 (www.travelclinic.com). Ook de KLM heeft een eigen travel clinic, onder andere gevestigd in vertrekhal 2 op Schiphol nabij incheckbalie 16 (www.klmtravelclinic.com). Telefonische informatie via 0900 -109 1096. U kunt zich ook in verbinding stellen met het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl).

Voor België: Vaccinatiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel, 02-501 3511 of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (www.itg.be) via de Travelfoon 0900-10110. 

Als u ergens gaat eten let er dan op dat het allemaal goed gaar is. Snijd vlees of kip om u daarvan te overtuigen. Biefstuk eet men dus well-done, eieren turned-over.

Eten bij kaarslicht kan heel romantisch zijn, maar het kan ook zijn dat er geen elektriciteit is of dat deze is uitgevallen (en daarmee de koeling ontbreekt). Voorzichtig met rauwe salades.

Veel drinken is in Gambia een absolute noodzaak. Hoewel het water uit de kraan aan de kust en in de hotels zeer drinkbaar is, verdient het tóch aanbeveling dit niet te gebruiken, de samenstelling ervan wijkt af en een reizigersdiarree heb je zomaar te pakken. Drink dus geen water uit de kraan en gebruik geen waterijs.

Voorzichtigheid is ook geboden met het drinken van (te) koude dranken. Mineraalwater is in elke supermarkt te koop en stukken voordeliger dan in het hotel.

Ga nooit bij het eerste teken van diarree over op het gebruik van een stopmiddel, vaak zijn de klachten binnen 24 uur geheel verdwenen, u leed aan reizigersdiarree.

Zorg ervoor dat u, als u medicijnen gebruikt de Latijnse benaming ervan bij u heeft. Bij de apotheker is het mogelijk om een ‘reisdocument voor geneesmiddelengebruikers’ te verkrijgen, waarin precies is aangegeven welke medicijnen u gebruikt.

Stel een kleine huisapotheek samen met o.a. verbandmiddelen, pijnstillers en een zoutoplossing (ORS). Ook een middel ter voorkoming en ter bestrijding van muggenbeten is een aanrader. Een tekentrekker kan eveneens goede diensten bewijzen. Paracetamol en andere middelen tegen kleine ongemakken zijn in Gambia in elke supermarkt en drogisterij (pharmacy) voorhanden.

Als u een arts nodig heeft: de receptie van het hotel helpt u verder en in de nabijheid van de hotels zijn enkele klinieken. Vraag altijd om een rekening, bij terugkeer kunt u deze bij de verzekering indienen. Reken zelf het bedrag om naar euro’s.

Controleer  uw lichaam dagelijks op de aanwezigheid van tekenbeten. Ziet u ergens een ronde rode plek dan heeft zich mogelijk een teek in uw huid gevestigd. Verwijderen met een tekentrekker of zo snel mogelijk even binnenlopen bij een pharmacy.

Na vertrek uit Gambia maakt u uiteraard de malariakuur af. Dat betekent dat u nog een aantal dagen of weken, afhankelijk van de soort pillen die u gebruikt, de pillen in moet nemen.

Als u binnen (ongeveer) een maand na vertrek uit Gambia een stevige verkoudheid oploopt, zich onprettig voelt of ziek wordt, raadpleeg dan altijd een arts en vertel hem dat u enige tijd in Afrika doorbracht.

Djeliba Aparthotel

Het aparthotel Djeliba is een mooi verblijf dat in verschillende opzichten uniek te noemen is. Mede door de kleurrijke Gambiaanse sfeer, de...

v.a. 519 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia