Gambia

Swipe

Vervoer algemeen

Bussen
Officieel zijn er geregelde busdiensten in Gambia. In verband met de toestand van de wegen zijn die echter voor een belangrijk gedeelte gestaakt en zult u gebruik moeten maken van het lokale (openbare) vervoer per bushtaxi. Het centrum ervan bevindt zich in Serekunda, op het noordelijke kruispunt dat bekend staat als Westfield. Vandaar kunt u via de zuidoever van de rivier Gambia in elk geval tot Basse Santa Su komen, soms zelfs tot aan Fatoto.
Via de noordoever kunt u in elk geval Lameng Koto (nabij JanjangBureh) met bushtaxi’s rechtstreeks bereiken. Vertrekpunt is Barra. Of en hoe vaak er bushtaxi’s rijden is onvoorspelbaar, evenals de mogelijkheid of er een plaatsje in het voertuig beschikbaar is. Als u er geen ervaring mee heeft: niet doen.

Bushtaxi’s
Minibusjes onderhouden geregelde diensten tussen bepaalde plaatsen. Voor een belachelijk lage prijs kunt u op die manier veel van het land zien en vooral kennismaken met de lokale bevolking. Er gaat van alles mee en u moet niet vreemd opkijken als ergens geiten ingeladen of op het dak van de bus getild worden.
Het is een weinig comfortabele manier van reizen en u moet van deze vervoersmogelijkheid beslist geen gebruik maken als u met vrouw en kinderen plus bagage even snel iets wilt ondernemen. Voor een dagje avontuur een aanrader.

Taxi’s
Verreweg de meest aangewezen manier om u te laten vervoeren is het gebruik van taxi’s. Nabij de hotels treft u er altijd wel een aantal. Tevens staat daar in de meeste gevallen een bord met de prijzen naar de diverse bestemmingen. Evengoed de prijs vooraf afspreken, de taxi’s zijn niet met meters uitgerust.
Sommige hotels hebben een speciale portier in dienst die uw taxivervoer regelt.
De meeste taxichauffeurs zijn bereid u te begeleiden als u ergens wilt stoppen en rondkijken. Per uur wachttijd kost u dat 20 tot 50 dalasis.

Veerdiensten
Op een tiental plaatsen tussen Banjul en Fatoto kunt u de rivier Gambia met een veerboot oversteken. De hoeveelheid mensen die mee kan varieert sterk, evenals de manier van oversteken.
Op een enkele plaats treft u een voetveer waarop u zélf mee moet helpen om de boot aan de overkant te krijgen.

Autohuur
In Gambia is het geen enkel probleem om een auto te huren Er zijn diverse betrouwbare autoverhuurbedrijven. U bent verzekerd via het bedrijf dat vaak ook een eigen servicedienst heeft. Zorg ervoor dat de verhuurder u een telefoonnummer geeft ‘voor het geval dat’.
Als u Gambia als toerist bezoekt dan volstaat een geldig rijbewijs afgegeven in het land van herkomst. U dient ten minste 23 jaar oud te zijn. Bij een langer of zakelijk verblijf moet u officieel in het bezit te zijn van een geldig internationaal rijbewijs, niemand controleert dit echter diepgaand. Bij een politie checkpoint stelt u zich als toerist op.
Als u langer in het land verblijft dient het trouwens aanbeveling om een Gambiaans rijbewijs aan te vragen op een politiebureau. Gezien de toestand van de wegen landinwaarts en het ontbreken van verlichting en bewegwijzering aldaar, is het huren van een auto om er zélf mee het land in te gaan, niet aan te bevelen. Het alternatief wordt gevormd door een auto met chauffeur te huren of een taxi te nemen.
De wegen aan de kust zijn prima, de doorgaande wegen in de steden aan de kust eveneens. In de regentijd hier niet vanaf wijken! Het kopen van benzine is soms een probleem. Als gevolg van het regelmatig uitvallen van de stroom is het in die periode niet mogelijk benzine te tanken, tenzij men genegen is de kap van de pomp te halen en de pomp met de hand te bedienen.
Houd de tank vol! Landinwaarts kan het gebeuren dat de benzine uitverkocht is en het nog een paar dagen duurt voordat men bevoorraad wordt… misschien.

Fietsen en bromfietsen
Gambia is bijna nog vlakker dan Nederland. Alleen, de wegen zijn veel slechter en de temperatuur hoger. Fietsen behoort echter tot de mogelijkheden en het huren van een fiets is in de omgeving van de meeste hotels geen probleem. De kwaliteit van de tweewielers is, in verhouding tot de prijs die ervoor gevraagd wordt, niet altijd even goed, maar er is ruime keuze, maar fiets eerst een rondje tot u tot huur overgaat. Ook hier kunt u afdingen.
De mogelijkheden om een bromfiets of een bromscooter te huren zijn nog beperkt maar niet onmogelijk, er is zelfs een verhuurbedrijf voor sqads. De receptie van uw hotel zal u op weg helpen. Let op de verzekering!
Een toubab op de fiets of brommer is een rijdende portefeuille (een wandelende toubab trouwens ook) en als u niet bekend bent met de verkeersregels (lees: gewoontes) dan hebt u zomaar een probleem. Ga niet te ver uit de omgeving en maak goede afspraken met de verhuurder over pech onderweg. Het dragen van een helm is niet verplicht. Als fietser wordt u niet altijd als gelijkwaardig weggebruiker beschouwd, soms krijgt u een vogelvrij gevoel over u.

Palma Rima

Welkom in The Gambia, the?smiling coast of Africa?. Het land van de gastvrije lach zie je gegarandeerd terug tijdens je verblijf in...

v.a. 760 p.p.

African Village

In African Village, de naam zegt het al, verblijf je in een?dorpje?. Met de kleurrijke natuurlijke omgeving, prachtige planten, rieten hutten en...

v.a. 520 p.p.

Palm Beach

Zoals de naam Palm Beach je al doet vermoeden, is het hotel direct aan een van de mooiste stranden van Gambia gelegen...

v.a. 552 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia