Guatemala

Swipe

Guatemala

Guatemala is een van de kleurrijkste landen ter wereld. Dit komt doordat dit land de grootste indiaanse bevolkingsgroep van alle Latijns-Amerikaanse landen heeft. Deze afstammelingen van de Maya’s leven volgens hun eeuwenoude tradities (costumbre) en dragen nog vaak prachtige traditionele klederdracht. De markten zijn enorm bont, zeker als indianen uit allerlei dorpen elkaar ontmoeten. Elk dorp kent zijn eigen klederdracht.

De steden en plaatsen in Guatemala dragen exotische namen zoals Quetzaltenango, Todos Santos Cuchumatán, Huehuetenango. ‘Tenango’ betekent plaats.

Het land is ongeveer driemaal zo groot als Nederland (109.000 km2) en wordt vaak ‘het land van de eeuwige lente’ genoemd vanwege het milde klimaat in het hoogland. De naam ‘Guatemala’ is van indiaanse oorsprong, maar men is het niet eens over de betekenis. Twee mogelijkheden zijn: ‘land van de vele bomen’ of ‘bergen van het opspuitende water’; dit laatste verwijst naar de vulkanen.

Er zijn vier plaatsen die je beslist moet bezoeken, omdat ze symbolisch zijn voor het hele land.

Chichicastenango is het indiaanse Guatemala, je vindt hier een van de grootste indiaanse markten en een kerk waar christelijke en heidense rituelen nog steeds in praktijk gebracht worden.

Antigua vertegenwoordigt het Spaanse koloniale Guatemala; het is een stad als een openluchtmuseum, vol ruïnes als gevolg van aardbevingen.

Het meer van Atitlán is het schilderachtige Guatemala, het is een onbe-dorven meer dat omringd is door vulkanen en waaraan 17 indiaanse dorpen en gehuchten liggen, die je met de boot kunt bereiken.

Tikal is Maya-Guatemala en is het grootste gerestaureerde centrum van een geavanceerde cultuur die 2000 jaar geleden het gebied overheerste.

Guatemala is een land van contrasten. Het land kent overwegend drie bevolkingsgroepen die heel verschillend leven. De blanken en ladinos (mestiezen) leven meestal op moderne wijze, terwijl verschillende indiaanse bevolkingsgroepen nog heel traditioneel leven en vasthouden aan hun costumbres (gewoontes).

Ook landschappelijk gezien zijn er grote tegenstellingen: de tropische jungle van de regio El Petén, het meer van Atitlán, de nevel-wouden van Alta Verapaz, de tropische Río Dulce en de ruige Cuchumatanes bergketen. Al deze landschappen bevinden zich op een relatief kleine oppervlakte. Een vakantie in Guatemala is er dan ook een met veel afwisseling!

Deze website bestaat uit drie delen: in het deel 'Algemene informatie Guatemala' vindt u de algemene kenmerken van het land en stel ik indiaans Guatemala centraal. Ook komen de historische achtergronden aan bod waarbij de nadruk ligt op de Maya-cultuur. Het deel 'Bezienswaardigheden Guatemala' gaat over het reizen in Guatemala en bevat beschrijvingen van routes en plaatsen. In het deel 'Praktische Informatie Guatemala' vindt alle benodigde en handige reisinformatie over Guatemala.

We hopen dat de informatie op deze website je reis een extra dimensie geeft. Mocht je onjuiste of onvolledige informatie tegenkomen, laat ons dit dan weten. Alle genoemde tijden en prijzen zijn natuurlijk onder voorbehoud van wijzigingen.

¡Que le vaya bien!

Foto Onze Guatemala expert
Onze Guatemala expert

AUTEUR YVONNE VAN DER BIJL

Yvonne van der Bijl is fotograaf, publicist en beeldend kunstenaar. Zij is geïnteresseerd in inheemse culturen. Zij heeft veel gereisd in Latijns Amerika en het Midden-Oosten, waarover ze reisreportages maakt, exposities samenstelt en presentaties geeft. Voor Elmar schreef ze de Wereldwijzer Guatemala en de Wereldwijzer Marokko. Bij Gilgamesh Publishing London verschijnt in 2013 ‘Kurdistan a companion’.

www.yvonnevanderbijl.nl

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Guatemala