Guatemala

Swipe

De kwestie Belize

Dit gebied, dat ten oosten van de Petén ligt, werd in de koloniale tijd bestuurd door de kapitein-generaal van Guatemala omdat het een onderdeel van het Spaanse rijk was. In 1717 annexeerde de Engelse zeerover Wallace een deel van het gebied door een nederzetting te stichten aan de monding van de Río Viejo, die later de hoofdstad van het land werd. Engeland en Spanje maakten in 1783 enige afspraken over de grenzen. Toen als gevolg van de onafhankelijkheid in 1821 het koloniale rijk uiteenviel, maakte zowel Mexico als Guatemala aanspraak op het gebied. In 1859 beloofde de regering van Engeland, in ruil voor het behoud van het land, de aanleg van een weg van Guatemala Ciudad naar de hoofdstad van Belize. Voor Guatemala was een dergelijke weg in verband met de export van belang.

De Engelsen bepaalden in 1871 dat het gebied deel uitmaakte van de kroonkolonie Brits-Honduras. In 1893 gaf Mexico de aanspraken op, maar Guatemala hield aan, mede gezien het feit dat de Engelsen hun afspraken ten aanzien van de weg niet nakwamen en het in 1863 bepaalde bedrag van 50.000 pond niet betaalden. De kroonkolonie Brits-Honduras kreeg in 1964 zelfbestuur en werd in 1973 officieel Belize genoemd. In 1981 werd het lid van de Commonwealth en er werden Britse militairen gestationeerd om de rust te bewaren. Begin 1994 verlieten de Britse troepen Belize omdat Guatemala officieel heeft afgezien van zijn aanspraken op dit land, zodat deze staat nu werkelijk zelfstandig is.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Guatemala