Guatemala

Swipe

Geld- en Bankzaken

Geld

Je kunt het beste travellercheques in dollars meenemen, zoals die van American Express en Thomas Cook. Alle andere valuta zijn onbruikbaar in Guatemala. Wat contante dollars kan soms ook handig zijn. Zorg ervoor dat je geen gescheurde of beschadigde biljetten krijgt, want die kan je niet wisselen! Deze travellercheques kunnen gewisseld worden in banken, hotels en soms in winkels. Op het vliegveld kan je dan de eerste cheques wisselen. Bij het wisselen moet je altijd je paspoort tonen.

De munteenheid in Guatemala is de quetzal, genoemd naar de nationale vogel die het symbool van vrijheid is. Jarenlang was de waarde van de quetzal gelijk aan die van de dollar, maar dat was halverwege de jaren tachtig van de 20e eeuw afgelopen. Er was toen vanwege de gespannen politieke situatie weinig vertrouwen in de regering en de economie; de export stagneerde en de buitenlandse schuld liep op.

De quetzal wordt afgekort als Q en is onderverdeeld in 100 centavos. Er zijn bankbiljetten van 50 centavos, 1, 5, 10, 20, 50 en 100 quetzales; ze hebben allemaal een afbeelding van de quetzal. Op het 25 centavo muntstuk staat een portret van een vrouw uit Santiago Atitlán afgebeeld; op het 10 centavo muntstuk een stèle uit Quiriguá; op het 5 centavo muntstuk de ceiba, de nationale boom, en op het 1 centavo muntstuk het portret van broeder Bartolomé de las Casas. De waarde van de quetzal ligt rond de e 0,10 die mede afhankelijk is van de koers van de dollar. De prijzen op deze website zijn gebaseerd op deze waarde. De meest recente waarde kun je vinden op www.wisselkoers.nl.

Er is een zwartgeldmarkt in Guatemala, maar het verschil met de officiële koers is niet de moeite waard, mede gezien het risico dat je loopt als je op straat wisselt. Deze straatwisselaars bevinden zich in Guatemala Ciudad bij het postkantoor.

Probeer bij het wisselen zoveel mogelijk kleingeld te krijgen, omdat hier een tekort aan is. Gescheurde biljetten raak je moeilijk kwijt, dus acccepteer ze niet.

Zorg dat je alle quetzales uitgeeft, omdat de inwisselkoers onvoordelig is; je krijgt er dan dollars voor terug. Je kunt tot een waarde van $100 quetzales inwisselen tegen dollars.

Zorg ervoor dat je in het weekend genoeg geld hebt, zeker als je in een klein dorpje bent waar geen bank is.

Banken

Er zijn verschillende banken zoals Banco G&T en Banrural in Guatemala Ciudad, in de hoofdsteden van de departementen en in sommige grensplaatsen, zoals in Talisman El Carmen en Tecún Umán aan de Mexicaanse grens en Melchor de Mencos aan de grens met Belize.

De openingstijden zijn: ma. t/m do. van 8.30-14.00 uur en vr. van 8.30-14.30 uur. Op het vliegveld Aurora is een filiaal van de Banco del Quetzal, dat geopend is van ma. t/m vr. van 6.00-20.00 uur en za. en zo. van 8.00-18.00 uur. Hier kun je travellercheques maar geen euro’s wisselen. Er zijn ook geldautomaten waar je kunt pinnen met de volgende logo’s: Visa, Mastercard, Cirrus, maar niet met Maestro (= Postbank). Zie ook Praktische informatie Guatemala Ciudad, blz. 135. Met een Visacreditcard kan je terecht bij de geldautomaten (cajeros automaticos) van de Banco Industrial en met een Mastercard bij die van de Banco G&T.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Guatemala