Guatemala

Swipe

Guatemalaanse keuken

Het meest eenvoudige ‘desayuno’ (ontbijt) bestaat uit tortillas (maïspannenkoekjes) en frijoles (fijngemaakte bruine bonen) met kruimelige geitenkaas. Daarbij worden vaak huevos revueltos (roereieren) geserveerd. In eenvoudige eetgelegenheden eet men ‘mosh’, een soort havermoutpap met kaneel. In een hotel heeft men ook een ‘desayuno continental’, dat bestaat uit broodjes, boter, marmelade en koffie of thee en een ‘desayno americano’ met ‘huevos revueltos’ (roereieren). In een chic hotel kun je tropisch fruit verwachten, zoals papaja, mango en ananas.

In een heleboel restaurants serveert men gerechten uit de ‘internationale keuken’, een soort combinatie van Noord-Amerikaans en Europees eten. Je vindt dan op het menu: ‘pollo’ (kip)’, bistec’ (rundvlees), ‘chuletas’ (karbonades), ‘hamburguesas’ (hamburgers) en ‘mixtos’ (ham- en kaassandwiches). De lunch- en dinergerechten omvatten diverse soorten ‘carne’ (vlees), zoals carne asado (gegrild vlees), waaronder lomito asado (van de haas) en chuleta (karbonade). In de restaurants met een ‘comida típica’ (inheemse keuken) kan je ‘carne guisada’, mals gestoofd vlees of bistec (rundvlees) in dunne reepjes krijgen met een ‘chirmol’, een saus met verse tomaten, uien en kruiden of een ‘salsa picante’ of ‘salsa de chile’, een pittige groene saus die meestal apart op tafel gezet wordt.

Andere inheemse gerechten zijn: ‘chiles rellenos’ (gevulde rode peper), ‘chuchitos’ (maïsdeeg gevuld met gekruid varkensvlees en gewikkeld in een maïsblad) en ‘plátanos fritos’ (gebakken banaan). Mexicaanse gerechten als ‘guacamole’ (avocadosaus) en ‘enchiladas’ (opgerolde tortillas met een kip- of kaasvulling) zijn ook populair.

Op feestdagen maakt men ‘pepián’ (vlees in een donkere kruidige saus), ‘tamales’ (een grotere versie van de chuchitos met gekruide kalkoen in het maïsdeeg en gewikkeld in een bananenblad) en ‘fiambre’ (een soort salade van groenten en stukjes vlees en vis).

Sommige streken in Guatemala kennen hun eigen gerechten, zoals diverse wildgerechten in de Petén en vis- en schaaldiergerechten in het Caribische gebied. De verzamelnaam voor schaaldieren is ‘mariscos’ en vis is ‘pescado’. Eet alleen maar vis als dit in de buurt vers verkrijgbaar is zoals aan een meer of aan zee.

De meeste restaurants kennen een ‘almuerzo’, en lunch die uit twee of drie gangen bestaat en elke dag anders is. Deze maaltijd is de hoofdmaaltijd in Guatemala.

Populaire niet-alcoholische drankjes zijn: ‘horchata’, een zoete rijstdrank met kaneel, ‘liquiados con leche’, vers vruchtensap vermengd met melk en de maïsdranken atoles en pinol. Frisdranken he-ten refrescos.

Ondanks het feit dat men veel ‘café’ (koffie) produceert in Guatemala, is de geserveerde koffie in de meeste restaurants zeer matig. De beste kwaliteit wordt geëxporteerd. De koffie is vaak slap en er is al suiker aan toegevoegd. In de grotere plaatsen is thee verkrijgbaar, maar in sommige kleine dorpjes kent men deze drank niet.

‘Cerveza’ (bier) is heel geliefd in Guatemala en is dan ook van prima kwaliteit. Het relatief licht alcoholische bier wordt vooral in flessen verkocht; de bekendste merken zijn Gallo (haan) en Cabro (geit). Tapbier is alleen in de hoofdstad en in enkele grotere steden verkrijgbaar. Bij verblijf op grote hoogte moet je oppassen bij het drinken van alcohol. Sterke dranken als ‘aguardiente’ en ‘ron’ (rum) zijn eveneens populair; ze zijn beide uit suikerriet gedestilleerd. Vooral de rum is van goede kwaliteit; een bekend merk is Botran. In Guatemala worden ook andere sterke dranken zoals whisky gemaakt, maar deze zijn kwalitatief matig. Er zijn wel lekkere lokale likeuren zoals ‘rompopo’, een eilikeur uit Salcajá.

In de toeristenplaatsen als Antigua en Quetzaltenango wordt steeds meer westers eten geserveerd in de restaurants. Je kunt hier bij bakkers ook vaak bruin brood krijgen. Eveneens is de hygiëne toegenomen al blijft het altijd uitkijken.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Guatemala