Guatemala

Swipe

Vervoer

Auto

Rondreizen met de auto in Guatemala geeft je veel vrijheid zodat je optimaal kunt genieten van het afwisselende landschap. Vanwege de vrij korte afstanden kun je alles op je gemak bezichtigen. Maar er zijn ook wel een paar nadelen aan verbonden. De wegen verkeren niet overal in even goede staat en sommige onverharde wegen zijn in de regentijd onbegaanbaar. Er is geen wegenwacht, dus moet je wat gereedschap meenemen. Langs onverharde wegen zijn weinig benzinestations, zodat je je tank steeds vol moet gooien. De vele bochten en hellingen in de hooglanden vereisen een goede rijvaardigheid. Je kunt het beste een jeep of een kleine bestelauto huren.

Een verzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig deze af te sluiten, omdat je anders in de gevangenis belandt, als je bij een ongeluk betrokken raakt. Een aansprakelijkheidsverzekering kan je afsluiten bij vele agentschappen in Guatemala Ciudad en in Huehuetenango en Quetzaltenango. Of je schuldig bent of niet bij een ongeluk, als toerist moet je altijd betalen.

De beste wegenkaart is de topografische kaart van het Instituto Geográfico Militar in Guatemala Ciudad.  Waarschuwingsborden langs de hoofdwegen zijn gemakkelijk te begrijpen; langs secundaire wegen zijn ze vaak met de hand gemaakt. Zie verder ‘Autohuur’ hierboven.

Autohuur

Een auto huren in Guatemala is onder andere mogelijk bij bekende firma’s als Budget, Avis en Hertz. De hoofdkantoren zijn in Guatemala Ciudad.

Het huren van een auto kost ongeveer $35 tot $50 per dag. Informeer goed van tevoren hoe het met de verzekering zit. Controleer de auto nauwkeurig op eventuele gebreken, omdat men deze later op je kan proberen te verhalen. De autoverhuurbedrijven willen niet dat je met hun auto op onverharde wegen rijdt. Ook is het overschrijden van de grens, bijvoorbeeld naar Copán (Honduras), niet mogelijk in verband met de verzekering.

Boten

Er zijn veerbootverbindingen tussen Puerto Barrios en Lívingston; op de Río Dulce; op het meer van Petén Itzá en tussen Panajachel en diverse dorpen aan het meer van Atitlán.

Bus

Het meest gebruikte openbare vervoer is de bus. Er zijn in beperkte mate eersteklasbussen, dit zijn meestal touringcars met normale plaatsen en airconditioning. Vaak kan je een dag van tevoren kaartjes kopen met een plaatsreservering. Deze bussen stoppen in minder plaatsen en zijn dus sneller op de plaats van bestemming. De bagage gaat onderin de bus in de bagageruimte.

Het normale tweedeklasbusvervoer bestaat uit Amerikaanse schoolbussen met harde banken aan beide kanten, waar gewoonlijk zes mensen op moeten zitten. Het gangpad is heel smal en de beenruimte tussen de banken is minimaal. Deze bussen zijn meestal helemaal afgeladen en op de langere trajecten is dit soms geen pretje. De overheid probeert hier met wetgeving ten aanzien van het aantal passagiers wel wat aan te doen, maar in de praktijk verandert er weinig. Je komt op deze manier wel in aanraking met de bevolking en dat is ook wat waard. Halverwege een traject instappen is daardoor bijna onmogelijk.

Vraag aan een passagier in de bus hoeveel de rit kost, want anders kan het zijn dat je te veel betaalt. Soms staat het in de bus aangegeven.

De bagage gaat via een laddertje bovenop de bus, waar deze soms vastgemaakt wordt, maar vaak ook niet. Controleer regelmatig of je spullen nog aanwezig zijn. Het voordeel van dit vervoer is dat het op de meeste trajecten zeer frequent rijdt en dat het erg goedkoop is.

Lange namen op bussen worden meestal afgekort:
•, Guate = Guatemala Ciudad;
•, Chichi = Chichicastenango;
•, Xela = Xelajú = Quetzaltenango;
De x spreekt je uit als sh.
•, Toto = Totonicapán.

Informeer ruim van tevoren naar de dienstregeling en ga vroeg naar de bus omdat deze vaak gauw vol zit. Meestal betaal je het kaartje in de bus, dat je overigens goed moet bewaren, omdat het later opgehaald kan worden. Begin vroeg met je busreis; na 16.00 à 17.00 uur rijden er nauwelijks nog bussen.

Als het een lange rit is, wordt er meestal één keer gestopt om wat te eten en te drinken. Neem dus zelf het een en ander mee. Sanitaire stops worden er verder niet gemaakt.

Tussen de populaire toeristische bestemmingen rijden shuttlebussen die meestal bij een minimum van vier personen vertrekken. Dit vervoer is een stuk duurder dan het openbaar vervoer maar vaak ook veel comfortabeler. Je moet goed informeren waar de busjes precies naartoe gaan en wat de prijs is.

Taxi

In Guatemala Ciudad is de taxi relatief duur; in de rest van het land valt dat wel mee. In dorpjes zijn er vaak helemaal geen taxi’s. Spreek van tevoren duidelijk de prijs af. Als je met een groepje bent, kan je ook excursies maken met een taxi. Vraag naar de tarieven bij het plaatselijke toeristenbureau.

Treinen

Momenteel rijden er geen passagierstreinen in Guatemala.

Tuktuk

In verschillende plaatsen in Guatemala zoals Panajachel en Antigua rijden sinds 2004 driewielige voertuigen, de Thaise Tuktuks. Ze zijn heel handig om je goedkoop te verplaatsen. Het is iets goedkoper dan een taxi. Spreek van tevoren de prijs af!

10 prachtige bestemmingen in Guatemala