IJsland

Swipe

IJsland

IJsland is door vulkanen geschapen omdat het het noordelijkste deel van de Midden-Atlantische rug vormt. Vele miljoenen jaren is er basaltlava uit de aarde naar boven gevloeid en heeft aan weerszijden uitgestrekte lavavelden gevormd.

Dankzij deze grote vulkanische activiteit groeit IJsland nog elk jaar. De grijze rook geeft de gestolde lavaheuvels meer vorm, waardoor er een soort dieptewerking ontstaat. Sissend, spuitend en rommelend laten de vulkanische erupties het landschap telkens veranderen en doen een nieuwe wereld ontstaan. Wonderschoon zijn deze nieuwe vormen en lagen, die angstaanjagend en dreigend door diepe zeeën en oude aardkorsten naar boven komen. Deze levenloze basis voor nieuw leven heeft een scala aan pasteltinten, zoals oker, rood, geel en grijs.

Het zijn de kleuren die door ijzer, koper en zwavel ontstaan. Maar niet veel later vertonen zich vlak langs de randen van plateaus met pruttelende sulfaatpoelen de eerste heldergroene mossen, grassen en silenen alsof er niets aan de hand is, terwijl er uit scheuren en gaten nog steeds rook opstijgt van de onderliggende lava. Slechts honderd meter vanaf de nog bewegende bodem en de voorzichtig groeiende planten, is alles weer stil. Lange, door aardverschuivingen verstoorde basaltformaties, liggen in het dode land. Aan de andere kant weer kilometerslange roodbruine en okerkleurige gestolde lavastromen. IJsland wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd; deze twee basisvormen, water en vulkanisme, zijn dan ook overvloedig aanwezig.

•Als u een idee wilt krijgen hoe onze aarde er tijdens haar ontstaan heeft uitgezien, bezoek dan het Askjagebied, maar vooral ook Landmannalaugar en het vulkanische terrein van Námaskard.

•Naar IJsland gaat men voor de ruige natuur (fjorden, gletsjers en vulkanen), de flora en de niet te evenaren fauna (vogels en vissen).

•Op IJsland heerst nog chaos. Het land ziet eruit als voor de schepping: er is nog geen scheiding tussen water en land, lucht en vuur, de materialen zijn nog niet geordend. Hier zou de schepping opnieuw kunnen beginnen.

•Toen God klaar was met het scheppen der aarde, had Hij nog wat over; vooral steen, vuur, ijs en water. Hij gooide het in een hoek neer, niet beseffend dat Hij IJsland had gecreëerd.

Bronvermelding

Buiten de opgedane ervaring tijdens eigen ontdekkingstochten is er bij de totstandkoming van deze gids (met toestemming) gebruikgemaakt van de kennis van IJslands beroemde filmer en vulkanoloog Vilhjálmur Knudsen, bioloog Dick Vuijk, bergspecialist Ronald Naar, collega-reisgidsen-schrijver Carl Koppeschaar, Landmælingar Íslands, het Nederlands Stamboek voor IJslandse Paarden en de reisbureaus ASKJA Reizen, IJsland Tours en de IJslandspecialist.

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen
Foto Rother wandelgids IJsland
Rother wandelgids IJsland

AUTEUR GABRIELE EN CHRISTIAN HANDL

€16,95

De Rother wandelgids IJsland telt 55 wandelingen door dit ruige gebied van vuur en water. Van eenvoudige wandelingen tot zwaardere hoogtetochten voor de gevorderde wandelaar. De wandelroutes zijn voorzien van betrouwbare routebeschrijvingen, gedetailleerde wandelkaarten en informatieve hoogteprofielen. Met gratis downloadbare GPS Tracks.

10 prachtige bestemmingen in IJsland