IJsland

Swipe

Religie

Door de overheid is volledige godsdienstvrijheid gewaarborgd. De meest voorkomende (nationale) godsdienst is de Evangelisch-Lutherse Kerk. Maar liefst 89,9% van de bevolking is evangelisch-luthers. Er zijn derhalve veel lutherse kerken op IJsland en de kerkdiensten worden normaal gesproken iedere zondag om 11.00 en 14.00 uur gehouden. Slechts 1% van de inwoners hangt het rooms-katholieke geloof aan. Er is een katholieke kerk in Reykjavík (met de Nederlandse bisschop Gijsen, die op 12 oktober 1995 op IJsland aankwam en met Pasen 1996 voor het eerst de mis opdroeg) en een aantal kerken voor andere geloven. Een Engels-talige heilige mis wordt iedere zondag om 20.00 uur in de Roman Catholic Cathedral (Landakotskirkja) opgedragen. De kerk ligt op 2 minuten lopen van het centrum aan de Túngata. Zondag om 08.30 uur wordt de mis afwisselend in het Duits en in het Engels opgedragen.
Ondanks deze moderne godsdiensten worden vooral elfen nog steeds met groot respect behandeld. Zo worden de wegen speciaal om bekende elfenheuvels heengeleid. De weg tussen de kerk van Kópavogur en de Sporthal Digranes in Reykjavíks voorstad Kópavogur heet bijvoorbeeld Álfshólsvegur (Elfenheuvelweg). Aan de hoofdstraat van het plaatsje Grundarfjördur (gelegen aan de noordkant van het schiereiland -Snaefellsnes) ligt tussen de huizen met nummer 82 en 86 een vrijstaande elfenrots. Deze ‘hidden people’ wonen dus op Grundargata 84.
Sommige IJslanders hangen in stilte nog steeds het Noord-Germaanse geloof van de Vikingen aan. Zij bidden met gebalde vuist tot Thor, zoon van de ijsgodin en oppergod van de donder.

10 prachtige bestemmingen in IJsland