IJsland

Swipe

Soorten van thermische gronden

Weinig hogere plantensoorten komen op IJsland uitsluitend op de geothermische gronden voor. De waternavel (Hydrocotyle vulgaris) is er zo een. Het is een over de grond kruipend plantje met ronde blaadjes van zo’n 2 cm doorsnee. Hoewel het lid is van de schermbloemfamilie is dat aan de minutieuze bloeiwijze niet af te lezen.

Een ander zeer zeldzaam plantje dat alleen op geothermische gronden te vinden is, is de kleine addertong (Ophioglossum azoricum). Het is een zeldzaam primitief varentje dat verwant is aan de eerdergenoemde maanvarentjes. Het heeft maar enkele blaadjes (soms maar een) die gesplitst zijn in een normaal deel en een sporendragend deel. Ook is er een zeldzame ogentroostsoort (Euphrasia calida) die alleen op thermische gronden voorkomt.

Sommige soorten komen redelijk algemeen voor maar hebben niettemin een voorkeur voor ‘warme’ gebieden. Dit is bijvoorbeeld de zomprus (Juncus articulatus) die veel te vinden is langs de uitstroom van warme bronnen. In hetzelfde milieu groeit op West-IJsland, zij het zeldzaam, de blauwe ereprijs (Veronica anagallis-aquatica). De smalle beukvaren (Thelypteris phegopteris = Phegopteris connectilis) is een varen die veel in lavaholtes te vinden is maar ook op geothermische gronden.

10 prachtige bestemmingen in IJsland