IJsland

Swipe

Bouwkunst

Onder de oudere gebouwen in Reykjavík horen het Parlementsgebouw (gebouwd in 1881) en het oude Regeringsgebouw (uit het midden van de 18e eeuw), welke allebei in het oude stadscentrum staan, tussen de haven en het Tjörninmeer. Dichtbij zijn de Nationale Bibliotheek en het Nationale Theater, die naast elkaar staan achter een standbeeld van Ingólfur Arnarson.
Op het universiteitsterrein staan het Nationale Museum en het Nordic House (ontworpen door de befaamde Finse architect Alvar Aalto, die leefde van 1898-1976). Er is een aantal oude en nieuwe kerken met een de verbeeldingskracht overtreffend ontwerp, waaronder de oude kathedraal vlak bij het Parlementsgebouw en de torenhoge nieuwe Hallgrímskirkja. Drie indrukwekkende gebouwen, in gebruik voor gemeentelijke zaken, zijn herkenningstekens geworden voor de moderne architectuur van de stad in de afgelopen jaren: het gemeentehuis aan de rand van het meer, het stadstheater in het nieuwe stadscentrum en de glinsterende glazen koepel van het restaurant en tentoonstellingscentrum Perlan.
In het volksmuseum Árbaer, in een van de oostelijke voorsteden, staat een aantal oude gebouwen, in de originele stijl gereconstrueerd, maar ook een originele plattelandskerk met een turfdak en boerderijen uit de 19e en begin 20e eeuw.

10 prachtige bestemmingen in IJsland