IJsland

Swipe

Sport

Omdat over het algemeen de IJslanders zeer sportief zijn, is de deelname aan sporten erg hoog, waardoor zelfs in vrij kleine gemeenschappen nog redelijke faciliteiten worden gevonden.

Bowlen
Deze sport is vrij jong. Het enige bowlingcentrum (met maar liefst 16 banen) staat in Reykjavík, naast het binnenlandse vliegveld en wordt zeer toepasselijk ‘Keiluhöllin’ genoemd.

Denksporten
Het schijnt dat in de donkere wintermaanden de IJslanders zich thuis meestal vermaken met denksporten, zoals schaken, dammen en bridge. Het is dan ook niet toevallig dat in deze sporten veel IJslanders tot de wereldtop horen of hebben behoord. Schaken heeft sinds mensenheugenis al een speciale aantrekkingskracht op IJsland gehad, ofschoon zijn feitelijke monopolie als binnensport in de laatste tijd wordt uitgedaagd door bridge. Op beide gebieden hebben IJslandse spelers een grote reputatie opgebouwd in internationale toernooien. Er zijn zeven IJslandse schaakgrootmeesters en meerdere internationale meesters. De wereldtitelstrijd tussen Bobby Fischer en Boris Spassky vond in 1972 in Reykjavík plaats. Het bridgeteam van IJsland werd in 1991 wereldkampioen.

Golf
Golf, een sport die op IJsland een groeiende populariteit geniet, wordt het hele jaar door gespeeld, zolang het weer het natuurlijk toelaat. Bekend is het internationale Midnight Golf toernooi in Akureyri.

Handbal
Handbal is de favoriete sport en het IJslandse mannenteam behoort tot de 12 beste landenteams ter wereld doordat veel spelers bij Europese profclubs spelen. Maar niet in de laatste plaats door het succes van het nationale team, waarvan het beste resultaat een vierde plaats was bij de Olympische Spelen in Barcelona.

Marathon van Reykjavík
Deze jaarlijks terugkerende gebeurtenis trekt in augustus duizenden hardlopers aan, zowel uit binnen- als buitenland. De deelnemers kunnen kiezen uit een hele of halve marathon of een ‘fun run’. Ervaren marathonlopers van beide kanten van de oceaan steken de loftrompet over deze marathon vanwege de frisse lucht en de afwezigheid van luchtverontreiniging. Er doen ongeveer 4000 hardlopers mee en er kan tot 1 augustus worden ingeschreven.

Skiën en schaatsen
Skiën is een veelbeoefende sport; in het algemeen is het mogelijk de helft van het jaar in het zuiden en iets langer in het noorden en noordwesten te skiën. Ook schaatsen is populair, vooral bij de jeugd.

Voetbal
Voetbal is ook erg populair, maar wordt in hoofdzaak beperkt tot het zomerseizoen. Een aantal IJslandse voetballers heeft een internationale reputatie opgebouwd bij Europese profclubs, waaronder Nederlandse topclubs als Feyenoord en PSV. Het nationale elftal heeft ook een uniek wereldrecord op zijn naam staan: in 1996 speelden vader Einar (34) en zoon Björni Gudjonssen (17) samen in één elftal.

Worstelen
Een aloud soort worstelen, glíma genaamd en daterend uit de tijd van de eerste kolonisten, wordt nog steeds beoefend en beleeft een opleving in populariteit, na tientallen jaren van afnemende interesse.
Zaalsporten en atletiek
Basketbal (een vrij nieuwe rage), badminton en volleybal zijn populaire verenigingssporten; in de afgelopen jaren hebben IJslandse atleten erkenning afgedwongen bij judo (onder wie een olympische medaillewinnaar), gewichtheffen (onder wie wereldrecordhouders), speerwerpen en kogelstoten. Boksen is bij de wet verboden.

Zwemmen
Niets is zo zalig als je vermoeide leden strekken in een warm bad. Door de heilzame werking op het lichaam is het verplichte leerstof op iedere basisschool en het mag een nationale sport genoemd worden. Over het gehele land verspreid liggen meer dan 100 openluchtbaden, die doorgaans van warm water worden voorzien door warme of hete bronnen. Hierdoor heeft het water een bijzonder aangename temperatuur. Veel IJslanders gaan voor hun werk nog even een baantje trekken en ook de middagpauze wordt regelmatig gebruikt om te zwemmen. De plaats Bolungarvík in de Westfjorden staat in de IJslandse sportwereld speciaal bekend om zijn goede zwemmers.

10 prachtige bestemmingen in IJsland