IJsland

Swipe

Uitvoerende kunst

Het Reykjavík Theater Gezelschap treedt sinds 1897 op en het door de staat geleide Nationale Theater sinds zijn oprichting in 1950. Ze voeren per jaar zo’n 8 à 10 uitvoeringen op, die bestaan uit IJslandse en vertaalde buitenlandse drama’s en blijspelen, maar ook musicals. De IJslandse Dansvereniging treedt ook in het Nationale Theater op, terwijl de Opera, die daar oorspronkelijk ook speelde, nu zijn eigen Opera Huis heeft, waar ieder jaar 5 à 6 producties worden verzorgd.
Het conservatorium werd in 1930 opgericht en in 1950 begon het Nationale Symfonie Orkest in samenwerking met de Landelijke Omroep Dienst (SBS) en het Nationale Theater. Het geeft in de winter iedere 14 dagen concerten. Een enorm aantal concerten en recitals wordt iedere week opgevoerd op verschillende bijeenkomsten.
Ondanks de bescheiden grootte van IJsland, duiken toch regelmatig succesvolle muziekgroepen, zangers of zangeressen in het nieuws op, zoals Björk, een zangeres met uiterst herkenbare zang. In 1995 werd zij uitgeroepen tot beste talent ter wereld. De groep Mezzoforte maakte in het verleden prachtige melodieuze, instrumentale muziek. Veel nummers scoorden in diverse hitparades. Andere bekende groepen zijn de Sugarcubes, Islandica (folkmuziek), GusGus en Sigur Rós.

10 prachtige bestemmingen in IJsland