IJsland

Swipe

Vakantie- en recreatiemogelijkheden

De natuur vormt de grootste toeristische attractie van IJsland. Het land is uniek waar het gaat om de vele werkende vulkanen, lavavelden, geisers, gletsjers, watervallen en hete zwavelbronnen waarin men soms een bad kan nemen. Het toerisme is zich nu redelijk aan het ontwikkelen, maar desondanks zijn alle natuurgebieden (nog) vrij toegankelijk. Nederlanders en Belgen komen er vooral voor sportieve vakanties, zoals wandelen, fietsen, met terreinauto’s rijden en paardrijden op de beroemde inlandse paarden: de ijslanders. Soms lijkt het alsof IJsland is aangelegd met als doel mensen ertoe te bewegen te gaan zwemmen, paardrijden of vissen. Maar er zijn andere vrijetijdsbestedingen waarvoor het land op het eerste gezicht totaal ongeschikt is – en sommige daarvan, zoals golf, horen tegenwoordig zelfs tot de snelst groeiende nieuwe vrijetijdsbestedingen van IJsland.

Beste reistijd

Voor wie geen specifieke plannen heeft, ligt de beste reistijd tussen half juni en begin september. In die periode zijn ook veel scholen gesloten, die worden ingericht als relatief goedkoop onderkomen voor toeristen. Begin juni en in september is het vaak ook nog redelijk weer, maar bussen rijden minder frequent of helemaal niet en veel hotels en musea zijn gesloten. Eind juli bloeien de meeste planten en wordt het bijna niet donker, maar daar staat tegenover, dat het binnenland nog grotendeels gesloten is. Voor het binnenland is eind juli en augustus de beste tijd, want dan zijn ook de hooglandroutes (N-Z) Sprengisandur en Kjölur open. Dit zijn oude ruiterpaden, waarvan de Sprengisandur alleen geschikt is voor terreinwagens, omdat men vaak dwars door rivieren zal moeten rijden.

Voor vogelliefhebbers is juni heel geschikt. Van november t.e.m. februari moet u rekening houden met korte dagen (in het noorden max. 5 uur daglicht) en aan de kust temperaturen rond of iets beneden het vriespunt. In het binnenland kan het daarentegen flink vriezen. Reizen naar het onbewoonde binnenland is alleen maar mogelijk in de maanden juli en augustus, uitgezonderd een enkele speciaal georganiseerde winterreis. Deze winterreizen zijn onvergetelijk: er zijn skimogelijkheden voor beginners en gevorderden, gletsjertochten per sneeuwmobiel of snowcat, en ijsvissen. Bovendien organiseren IJslandse reisorganisaties het hele jaar door dagtochten, weekendreizen en vakantiereizen, waarbij de nadruk ligt op tochten, waarbij flink gewandeld moet worden. Het voor- en najaar winnen sterk aan populariteit, vooral bij mensen die al eens op IJsland zijn geweest of die het wel eens onder winterse omstandigheden willen zien. Dit is bij touroperators terug te vinden in de aantrekkelijk geprijsde week- en weekendarrangementen naar Reykjavík.

Soorten reizen, maar altijd sportief en avontuurlijk

IJsland biedt een enorme verscheidenheid aan reizen. Bij sommige reizen worden grote delen van het land bezocht, terwijl andere reizen slechts een klein gebied beslaan. Er zijn traditionele reizen, maar ook tochten die enorm verschillen met wat tijdens een doorsneevakantie ervaren wordt. Er zijn natuurreizen met sensationele landschappen, verse lavavelden, kolossale watervallen en majestueuze ijskappen op gletsjers. De meeste georganiseerde reizen zullen een sportief en avontuurlijk karakter hebben. Er wordt veel van de 1387 km lange ringweg afgeweken, zodat er ook genoten kan worden van originele en vaak wat minder bekende gebieden. Allerlei activiteiten kunnen overal op IJsland worden beoefend. Deze vakanties kunnen onder andere bestaan uit de volgende onderdelen:

Fietsen

Fietsen op IJsland, voor de een een onzalige gedachte, voor de ander fantastisch. Zich één voelen met dit schitterende natuurland kan voor de ervaren fietser een geweldige ervaring zijn. Maar bedenk dat het weer op IJsland niet altijd even fietsvriendelijk is. Vooral in het zuidwesten kan het flink waaien. Wellicht ten overvloede: op IJsland is een fiets natuurlijk een mountainbike. De ‘normale’ fietsen zijn hier alleen op geasfalteerde wegen binnen grotere plaatsen bruikbaar. Steeds meer bezoekers van IJsland durven het aan om de 1387 km lange ringweg fietsend af te leggen. Dit is alleen iets voor de geoefende fietser, want grote delen van de ringweg die in plattelandsgebieden liggen zijn niet geasfalteerd en voor de kleinere wegen wordt over het algemeen gravel gebruikt; nog afgezien van het terrein, dat af en toe erg steil en bergachtig kan zijn.

Wie heen en terug vliegt en de fiets wil meenemen, krijgt 30 kg bagage vrij te vervoeren in plaats van de gebruikelijke 20 kg. De verpakking van de fiets dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen, zo moet deze verpakt worden in een speciale fietsdoos of fietszak. Uitstekende delen dienen te worden verwijderd en kunnen in de bagage worden meegenomen. Vraag bij de luchtvaartmaatschappij, meestal Icelandair, naar de voorwaarden. Eenmaal op IJsland kan de fiets tegen betaling met de lijnbus mee. De beschikbare ruimte is echter beperkt en vooral met slecht weer is de animo om de bus te pakken wat groter dan anders. De buschauffeur gaat uit van het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt. Er dient wel een kleine toeslag betaald te worden, variërend van 5 tot 8 euro, afhankelijk van de afstand.

Op het eiland zelf kan ook een fiets gehuurd worden. Zowel in Reykjavík als in andere plaatsen. De prijs ligt rond de 25 euro per dag. Meer informatie vindt u vanzelfsprekend bij de toeristen informatie centra en reisbureaus. (Midnight)

Golf

Golf is het klassieke voorbeeld van een onverwachte sport. In een land dat berucht is om zijn hobbelige terrein en plotseling opstekende winden is het spelen van een partij golf volslagen gekkenwerk, maar in werkelijkheid trekt het spelers uit andere landen aan voor deze onmogelijke uitdaging. De ‘Arctic Open’, een toernooi over 36 holes dat eind juni in het noordelijk gelegen Akureyri wordt gehouden, is naam aan het maken als een van de meest ongebruikelijke wedstrijden in het golfcircuit. Doordat er 24 uur zomerlicht is, vindt de afslag net voor middernacht plaats en gaat de wedstrijd door tot de kleine uurtjes van de volgende morgen. Soms worden er nog dwazere evenementen georganiseerd, zoals een internationaal golftoernooi, dat in het donker wordt gespeeld, met verlichte vlaggen en stokken. Alle belangrijke golfbanen zijn voor bezoekers beschikbaar. De green fees die men berekent zijn normaal te noemen.

Jagen

Ook de jacht is altijd populair geweest bij de IJslanders zelf (gedurende de herfst op sneeuwhoenders) en jachtexcursies worden tegenwoordig georganiseerd door ervaren touroperators en jagers.

Paardrijden

Zowel voor de IJslanders zelf als voor bezoekers is het een geweldige ervaring om eens op de rug van een rasechte ijslander te zitten. De paarden dragen met gemak een volwassene. Door de comfortabele tölt is het paard enorm populair geworden. Hierdoor en door zijn goede eigenschappen is het zowel een ideale partner als vervoermiddel om op een originele en authentieke manier de wonderschone IJslandse natuur te verkennen.

Paarden kunnen vlak bij de meeste steden gehuurd worden, indien gewenst met ervaren gidsen. Ook een groot aantal over het hele land verspreid liggende boerderijen bieden paardrijtochten aan van 1 uur tot 14 dagen. Lange expedities, inclusief kamperen, kunnen geregeld worden door touroperators. Alle aanbieders hebben tochten voor zowel beginners als gevorderden. De tochten door het binnenland zijn uitsluitend geschikt voor gevorderden.

Ruiteruitrusting is uiteraard te huur, maar indien u uw eigen uitrusting (zoals laarzen, zadels en zweep) meeneemt, houd er dan rekening mee, dat deze, voordat u op IJsland aankomt, gedesinfecteerd moet worden. Een bewijs hiervan dient bij de douane overgelegd te worden. Op alle tochten wordt door de reisleiding voor helmen en regenkleding gezorgd; ’s?winters tevens voor winteroveralls. Neem zelf warme kleding (wollen ondergoed, wollen sokken, handschoenen) rubberlaarzen, slaapzak en een kleine afvalzak mee. In de brochure van Icelandic Farm Holidays staan de boerderijen genoemd waar paardrijmogelijkheden zijn.

River rafting

De wilde rivieren, die aan de noordkant van de Vatnajökull ontspringen, schijnen voor (gehelmde) kajakkers een paradijs te zijn.

’River rafting’ is een andere actieve watersport, die kan worden uitgevoerd op plaatsen waar sterke gletsjerrivieren met veel stroomversnellingen zelfs de meest ervaren roeiers op de proef stelt. Voorzichtigheid en levensreddende apparatuur, zoals reddingsvesten, zijn onmisbaar bij deze en andere waaghalsactiviteiten. Het ‘wit-water’ raften door de spectaculaire canyons van de Hvítá laat u een geheel andere kant van IJsland zien. Deze tocht wordt georganiseerd door The Boat People, die de boerderij Drumboddsstadir als basis hebben.

De rafttocht duurt 3 uur. Er is geen raft-ervaring vereist en na de tocht wordt bij de genoemde boerderij gestopt om even bij te komen en te eten. De organisator zorgt voor veiligheidsoveralls, waarmee u warm blijft en waarin u blijft drijven. Het enige wat van de deelnemers wordt verwacht is een extra set warme kleding en natuurlijk een opgewekt humeur. De tocht begint bij de boerderij, zo’n 20 km stroomafwaarts vanaf Gullfoss aan wegnr. 358. Er zijn kampeermogelijkheden bij de boerderij. Ook worden er diverse tochten op rivieren en meren georganiseerd (tot klasse 4+) en tochten en cursussen met kajaks, zee-kajak’s en kano’s. In 2010 bedroeg de prijs voor een dergelijke tocht, incl. vervoer van en naar Reykjavík, ISK 10.990.

Skiën

In de winter zijn er mogelijkheden in grote delen van het land, zowel voor langlauf als alpine. Het meest bereikbare gebied is Bláfjöll ten oosten van Reykjavík. In de zomer bent u op Kerlingarfjöll aangewezen. Hier is een skischool geopend van juni t/m augustus. Tevens kan er worden overnacht.

Sneeuwscooters en jeepsafari’s

Zowel in de zomer als in de winter kan op vele plaatsen deze ‘wintersport’ worden beoefend. In de winter is het bijna overal mogelijk, terwijl in de zomer veelal tochten over de vele gletsjers georganiseerd worden. Voorafgaand aan langere tochten zal het te doorsteken terrein met behulp van een vliegtuig worden gecontroleerd op gevaarlijke plekken, zoals brede scheuren. Vervolgens wordt met behulp van gps (satelliet-navigatiesysteem) de tocht onder uiterst deskundige leiding gemaakt. Jeepsafari’s worden uitgevoerd met superjeeps: omgebouwde jeeps die op ieder terrein hun mannetje staan en uitgerust zijn met de modernste navigatieapparatuur en andere technische snufjes. Onder winterse omstandigheden is het een unieke ervaring om met een superjeep over een gletsjer te rijden.

Trektochten te voet

Er zijn maar weinig plaatsen die gemarkeerde looppaden hebben, desondanks is wandelen een geliefde bezigheid voor zowel IJslanders als bezoekers. Niet alleen veel reisbureaus organiseren trektochten; er zijn ook twee grote, gespecialiseerde bedrijven die het gehele jaar trektochten verzorgen: de ‘Touring Club of Iceland’ (Ferdafélag Íslands) en de ‘Útivist Touring Club’, beide gevestigd in Reykjavík. ’s?Winters zijn dit meestal dag- of weekendtochten, maar ’s?zomers worden langere tochten georganiseerd.

Vissen

Buitengewoon helder water in een magnifieke omgeving heeft IJsland jarenlang de status van vissersparadijs bezorgd. Daarom is het een verrukkelijke en verfrissende ervaring om een zomervakantie lang de vele mogelijkheden te ontdekken om in de IJslandse rivieren op zalm en forel te vissen. De visser kan optimaal genieten: de rust, de zuivere en verkwikkende lucht, het uitbundige en gevarieerde vogelleven en ten slotte de unieke schoonheid van het land.

Het land beroemt zich erop de beste zalmrivieren ter wereld te hebben en laten buitenlandse ‘amateurs’ meegenieten. Forel kan ook op veel plaatsen worden gevangen, zowel in meren als in rivieren. Ook het diepzeevissen wordt steeds populairder.

Het seizoen om op zalm te vissen duurt 3 maanden en loopt van 20 juni tot half september. Het vissen op forel is afhankelijk van de rivier of het meer waarin gevist wordt, maar normaal gesproken loopt het seizoen van april/mei tot eind september of zelfs begin oktober. Gedurende de winter wordt het ijsvissen steeds populairder.

Vissen op zalm vereist een vergunning, die ruim van tevoren besteld moet worden. Voor het vissen op forel kan een vergunning meestal dezelfde dag worden geregeld en in het algemeen ter plaatse worden gekocht.

Visgerei is op veel boerderijen beschikbaar voor verhuur. Houd er rekening mee, dat een door uzelf meegebrachte uitrusting gedesinfecteerd moet zijn voordat u IJsland binnenkomt, dus ook waadpakken en viskledij! U dient een certificaat te kunnen overleggen, waarin staat dat dit inderdaad is gebeurd. Voor informatie over het vissen in het algemeen kan contact opgenomen worden met de National Angling Association.

Forel

Bekendste plaatsen waar op forel kan worden gevist

• Thingvallavatn: 50 km ten oosten van Reykjavík. Hier leeft de noordse bergforel, met een gewicht tot 3 kilo. Gemiddeld worden per dag 6-10 forellen gevangen van gemiddeld 0,5-2 pond. De vangst mag gehouden worden en er zijn geen grenzen aan deze vangst.

• Veidivötn: een landschap met zo’n 50 meren ten noordoosten van Landmannalaugar.

• Hraunsvatn: een op 492 m hoogte gelegen bergmeer, 40 km ten zuidwesten van Akureyri. Bedrijf dat gespecialiseerd is in het vissen op forel

• GO Fishing Iceland, Freyjugata 38, 101 Reykjavík, 9551.20.16 en 866.93.54. Zij verzorgen o.a. vistochten van 1 dag naar Thingvallavatn en van drie dagen naar Veidivötn.

Zalm

Er zijn op IJsland meer dan 100 zalmrivieren, waarvan er ongeveer 25 gekwalificeerd kunnen worden als superklasse. Al deze rivieren bieden een grote verscheidenheid aan uitmuntende viswaters doordat ze uit kristalheldere bronnen ontstaan. Daardoor is de zalm sterk en gezond, want ze gedijen goed in een niet-verontreinigd milieu. IJslanders waarderen hun rivieren en de natuur in het algemeen zo enorm dat ze geen last hebben van stropers en er ook geen gaasnetten gebruikt worden. Zalmvissen blijft op IJsland nog een echt wilde ervaring en de visser, die van ver is gekomen voor zijn gevecht met de vis, wordt beloond met de ultieme vorm van enthousiasme en sensatie. Op IJsland zijn er continue scholen Atlantische zalm, die in een tijdsbestek van 2 maanden stroomopwaarts zwemmen. U kunt steeds op een goede en opwindende visvangst rekenen en dat is de voornaamste reden, waarom de IJslandse rivieren zo enorm populair zijn. Tot de beste zalmrivieren ter wereld behoren de Laxá (ontspringt bij Myvatn) en de Selá (deze ontspringt in de buurt van Grímsstadir en stroomt bij Hvammsgerdi de Vopnafjördur in).

Vogelverkenningen

Bepaalde plaatsen op IJsland zijn een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Bij Látrabjarg op de Westfjorden bevindt zich de grootste vogelklif ter wereld. U kunt een grote verscheidenheid van op de klif nestelende vogelsoorten zien broeden, onder andere de grootste alkenkolonie ter wereld. De Westmann-eilanden staan bekend om hun vele soorten zeevogels en het is de thuishaven van IJslands grootste groep papegaaiduikers. Myvatn in het noorden heeft meer soorten broedende eenden dan waar ook ter wereld. Ook de kolonie ‘grote jagers’ op de stranden in Zuid-IJsland is de grootste ter wereld. Zeevogels, zoals de papegaaiduikers, zijn op vele plaatsen aanwezig, net als eidereenden, noordse sterns en vele waadvogels en dwaalgasten.

Walvissafari

Van juni tot september worden tochten georganiseerd om walvissen te bekijken. Vanuit het havenplaatsje Húsavík vertrekken regelmatig schepen voor een 3-4 uur durende tocht, waarbij men vaak bultwalvissen kan waarnemen. Andere havenplaatsen van waaruit deze tochten worden georganiseerd zijn Grindavík, Reykjavík en Keflavík. Vanuit deze havens is het mogelijk de mink- en zwaardwalvissen te zien. Alle tochten voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en staan vanzelfsprekend onder deskundige leiding van ervaren gidsen.

Zeevissen

Het zee- en strandvissen is steeds populairder aan het worden, vooral omdat het vrijwel zeker is dat er veel vissen met redelijke afmetingen gevangen zullen worden. Het seizoen begint eind mei en duurt tot eind augustus. Informatie kan verkregen worden bij de plaatselijke toeristen informatie bureaus. Visgerei en boten kunnen in de dorpjes langs de kust gehuurd worden.

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen
Foto Rother wandelgids IJsland
Rother wandelgids IJsland

AUTEUR GABRIELE EN CHRISTIAN HANDL

€16,95

De Rother wandelgids IJsland telt 55 wandelingen door dit ruige gebied van vuur en water. Van eenvoudige wandelingen tot zwaardere hoogtetochten voor de gevorderde wandelaar. De wandelroutes zijn voorzien van betrouwbare routebeschrijvingen, gedetailleerde wandelkaarten en informatieve hoogteprofielen. Met gratis downloadbare GPS Tracks.

10 prachtige bestemmingen in IJsland