IJsland

Swipe

Autoverhuur

De beste mogelijkheid om de schoonheid van het land te ontdekken is per auto of camper. De voordelen zijn dat u zelf de route bepaalt, kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt en dat u niet hoeft te sjouwen met bagage. Kortom: u bent (bijna) zo vrij als een vogel! Zo ontdekt men de hoogtepunten van IJsland in zijn eigen tempo. Wilt u van de ringweg af, dan heeft de personenauto of camper vierwielaandrijving (4x4) nodig, zodat u ook daar van de trekpleisters kunt genieten. Ook is het mogelijk om comfortabel naar een bepaalde regio op IJsland te vliegen. Bij aankomst staat dan de huurauto klaar. Of u huurt eerst de auto en neemt het vliegtuig voor de terugreis.

In de belangrijkste plaatsen geven InterRent-Europcar en Icelandair-Hertz u de mogelijkheid om een huurauto naar eigen wens te kiezen. Bijna uitsluitend splinternieuwe auto’s, waarbij geen enkele auto ouder is dan 2 jaar.

Voor diegene die niet tweemaal hetzelfde wil zien, is een combinatie van vliegen en zelf rijden de juiste keuze. Met een huurauto volgt u een eigen route, laat de auto achter bij een van de ‘drop-off’ stations en voor de terugreis neemt u het vliegtuig of omgekeerd. Op deze manier kunt u de vakantietijd optimaal benutten.

Door de doelmatige combinatie van airpassen (zie pag. 130) en huurauto’s worden lange routes vermeden en krijgt u een goede indruk van het uitgestrekte landschap. Of u nu de auto in Akureyri, Höfn, Egilsstadir of op de Westmann-eilanden ophaalt – overal hebt u een ruime keuze.

Autohuur valt heel goed te combineren met kamperen, overnachten op de boerderij of in hotels. Autohuur is ook populair in combinatie met een bustocht naar het binnenland.

Duur huren

Een auto huren op IJsland is echter niet goedkoop. Daar zijn verschillende redenen voor: door de slechte toestand van een deel van de IJslandse wegen heeft een auto veel meer te lijden dan bij ons en het verhuurseizoen is heel erg kort. Het zal duidelijk zijn dat het huren van een auto vooral interessant wordt als men er met meerdere personen gebruik van maakt. Afhankelijk van het type auto is het verschepen van de eigen auto al goedkoper wanneer men langer dan 2 weken op IJsland wil rondrijden.

Vierwiel aangedreven auto’s

Het is een wijdverbreide misvatting, dat men per se een 4x4 aangedreven auto nodig heeft op IJsland. Een ‘gewone’ auto heeft zijn beperkingen, maar zeker voor een eerste kennismaking biedt een ‘gewone’ auto meer dan voldoende mogelijkheden. Voor het volgen van de ringweg (1346 km) moet u minstens 2 weken uittrekken (met 3 weken kunt u het wat rustiger aan doen). Wie het binnenland in wil of buiten het hoogseizoen een auto wil huren, heeft wél een 4x4-auto met een flinke bodemvrijheid nodig (bijvoorbeeld een Lada Niva of een Toyota Hilux met dubbele cabine). Voor de echte wintervorsers is het raadzaam mee te rijden met een ervaren IJslandse chauffeur, die een verhoogde, verlengde en extra zwaar afgeveerde 4x4-survivalwagen tot zijn beschikking heeft, voorzien van een aantal antennes en een satellietschoteltje. Meestal heeft de wagen grote, met spikes uitgeruste Gumbo Monster radiaalbanden.

Bovendien dient het Micrologic Admiral gps-systeem aan boord te zijn, een geavanceerd navigatie- en communicatiesysteem voor satellietontvangst. Op die manier kunt u van navigatiepunt naar navigatiepunt rijden, langs ondergesneeuwde en dus onzichtbare huizen en levensgevaarlijke, eveneens aan het zicht onttrokken meren.

10 prachtige bestemmingen in IJsland