IJsland

Swipe

Geld

De IJslandse munteenheid is de IJslandse kroon (króna, meervoud krónur), afgekort ISK. De grootte van de munten is 1, 5, 10, 50 en 100 krónur. De bankbiljetten hebben waarden van 500, 1000, 2000 en 5000 krónur. De huidige koers is ongeveer 17.123 kronen voor 100 euro, dat wil zeggen: 1000 IJslandse kronen komen overeen met 5,84 euro. Deze koers is, in vergelijking met andere West-Europese munteenheden, erg instabiel. In het begin van de jaren tachtig lag de inflatie gemiddeld boven de 100%, met als record 130%. Deze inflatie ging gepaard met een enorme devaluatie van de kroon en de lonen vlogen dan ook sterk omhoog. In 1983 kwam een liberale regering aan de macht, die de lonen en de prijzen drastisch wist te bevriezen. Het inflatiepercentage daalde tot 15. In de herfst van 1984 zorgde een landelijke staking (die enkele weken duurde) ervoor, dat in 1985 de inflatie weer steeg tot 35%.
In het algemeen kan worden gesteld dat een lage stand van de Amerikaanse dollar gunstig is voor de toerist. Dit heeft een relatief lage stand van de kroon tot gevolg en dan wordt de vakantie dus goedkoper.
Er is geen limiet aan de hoeveelheid buitenlands geld die op IJsland ingevoerd mag worden in de vorm van creditcards, travellercheques of bankbiljetten. In sommige gevallen wordt bij inwisselen van het overgebleven geld een bewijs van aankoop verlangd.

Geld en geld wisselen
De beste manier om geld te wisselen is gelijk bij aankomst op Keflavík Airport, vlak voor de paspoortcontrole (geopend overdag en bij iedere aankomst). In dit internationale gedeelte van de luchthaven van Keflavík, maar ook in de haven van Seydisfjördur, kunt u geld wisselen tegen IJslandse koersen. Er is geen limiet aan de hoeveelheid buitenlandse valuta die binnengebracht mag worden.
Het is voordeliger om uw geld op IJsland om te wisselen of uit de pinautomaat (bank/giro) te halen, dan de kronen in Nederland te bestellen, zo dat al mogelijk is.

Creditcards
Visa, Mastercard/Eurocard, American Express en Diners Club creditcards worden door bijna alle hotels, restaurants, autoverhuur en winkels geaccepteerd. Ook op veel boerderijen kan hiermee worden betaald.

Travellercheques
Travellercheques zijn een veilige manier om geld mee op vakantie te nemen, omdat de cheques tegen verlies en diefstal zijn verzekerd. Ze worden eveneens alom geaccepteerd op IJsland. In welke valuta men de cheques laat uitschrijven, hangt af van de wisselkoers van het moment. Een nadeel van de cheques in vreemde valuta (anders dan in IJslandse kronen) is dat voor deze cheques iets hogere kosten in rekening worden gebracht dan bij het wisselen van contant geld. Als de cheques op IJslandse kronen zijn uitgeschreven worden geen kosten in rekening gebracht.

Rondreizen

Groepsrondreis IJsland

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door IJsland reizen we langs de gehele zuidkust met haar prachtige watervallen, betoverende uitgestrekte landschappen, vulkanen, lavavelden, geisers...

v.a. 1899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in IJsland