IJsland

Swipe

Gezondheid

Het IJslandse klimaat en voedsel schijnen erg goed te zijn voor de gezondheid, gezien het lage sterftepercentage en de hoge levensduurverwachting. Het geboortecijfer (-percentage) is de laatste jaren enorm afgenomen, maar het schijnt zich gestabiliseerd te hebben op ongeveer 17 à 18 geboorten per 1000 inwoners. Het sterftepercentage is een van de laagste ter wereld (6 à 7 per 1000 inwoners), net als kindersterfte: ongeveer 5 per 1000 geboorten. Dat alles resulteert in een inwonergroei van 1,1% per jaar.
Van alle mensen in de grotere landen in en rond Europa leefden de IJslanders tot voor kort het langst. Maar in de WHO-lijst van 2006 staan ze op de derde plaats. Mannen worden gemiddeld 79 jaar en vrouwen zelfs 83 jaar. Dat blijkt uit onderstaande lijst van de Wereld Gezondheids Organisatie. Wereldwijd gezien staan de IJslanders op de achtste plaats, met Andorra (83,5 jaar) als onbetwiste nummer 1, gevolgd door o.a. Japan (81 jaar) als eerste grotere land.

Europees land, 2006
Zweden, 1
Zwitserland, 2
IJsland, 3
Italië, 4
Frankrijk, 5
Spanje, 6
Noorwegen, 7
Israël, 8
Griekenland, 9
Oostenrijk, 10
Malta, 11
Nederland, 12
Luxemburg, 13
Duitsland, 14
België, 15
Groot-Brittannië, 16
Finland, 17
Denemarken, 18
Ierland, 19
Portugal, 20

Wanneer deze trend zich voortzet, hebben 26 landen in het jaar 2025 een levensduurverwachting boven de 80 jaar. In IJsland, Italië, Japan en Zweden zal het 82 jaar zijn, terwijl de inwoners van Australië, Canada, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Singapore, Spanje en Zwitserland gemiddeld 81 jaar zullen worden. IJsland is bovendien een van de beste landen om in te leven en wonen, aldus een rapport van de Verenigde Naties. De waardering werd vastgesteld aan de hand van factoren als: gezondheid, opleidingsniveau, wijze van leven en het gemiddelde inkomen. Het rapport geeft de volgende toptien aan: Canada, Frankrijk, Noorwegen, USA, IJsland, Finland, Nederland, Japan, Nieuw-Zeeland en Zweden.
Omdat de grond hoofdzakelijk uit lava bestaat, worden de IJslanders meestal óp de grond begraven, waardoor een kerkhof er verrassend uitziet. Ook laat men vaak een boom door het graf groeien: een teken van nieuw leven.

Er zijn geen vaccinaties nodig voor bezoekers uit een infectievrij land, zoals deze door de W.H.O. (Wereld Gezondheids Organisatie) zijn bepaald.

Rondreizen

Groepsrondreis IJsland

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door IJsland reizen we langs de gehele zuidkust met haar prachtige watervallen, betoverende uitgestrekte landschappen, vulkanen, lavavelden, geisers...

v.a. 1899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in IJsland