IJsland

Swipe

Huurauto’s

Leeftijd bestuurder
Bestuurders van een huurauto moeten minimaal 20 jaar oud zijn en minstens 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.

Rivierdoorsteken
Schade, die is ontstaan bij het doorsteken van een rivier of bij het zich van de gemarkeerde weg af begeven, worden NOOIT vergoed door de verzekering.

Individueel reizen
Reizigers, die hun eigen voertuig per boot naar IJsland meenemen, moeten erop voorbereid zijn, dat de auto bij aankomst wordt onderzocht.

Insecten en ongedierte
Er staan ongeveer 800 verschillende insectensoorten op IJsland geregistreerd. Net als in andere pool- en subpoolgebieden vormen de diptera (vliegen en muggen) de grootste en belangrijkste groep. Coleoptera (torren) en hymenoptera (bijen en verbonden soorten) komen ook tamelijk veel voor, maar mieren komen daarentegen in het geheel niet voor. Motten zijn de enige geheel inheemse vertegenwoordigers van de lepidoptera. Een paar soorten trekkende vlinders komen soms in flinke aantallen naar IJsland, maar ze overleven de winter nimmer. Er zijn geen reptielen of amfibieachtigen op IJsland. Sinds een jaar of 10 heeft ook de wesp haar intrede gedaan in Reykjavík.
Kaarten/plattegronden
De meest verkochte landkaart op IJsland is de Ferdakort van Landmælingar Íslands. Deze kaart wordt steeds aangepast en is iedereen aan te raden die het land individueel wil verkennen. De Ferdakort heeft een schaal van 1: 500.000 en is zowel opvouwbaar als in boekvorm verkrijgbaar. Op de kaart zijn de afstanden, de wegtypes en wegnummers, bezienswaardigheden, panoramapunten, benzinepompen en de (reddings-) hutten aangegeven. De legenda is viertalig, waaronder Duits en Engels. Landmaelingar Íslands heeft bovendien gedetailleerde kaarten (vanaf 1: 25.000) van de meest populaire toeristische trekpleisters. Individuele reizigers wil ik van harte de ‘Iceland Road Atlas’ aanbevelen. De nieuwste versie is uit 2009 en heeft ISBN nummer 978-9979-9750-4-5. Een uiterst waardevol boekwerk op schaal 1:300.000 met daarin zeer gedetailleerde informatie over alle wegen en hun kwaliteit, stadsplattegronden, campings, benzinestations, bezienswaardigheden. Zelfs verlaten boerderijen zijn erop te vinden.

10 prachtige bestemmingen in IJsland