IJsland

Swipe

Telefoneren

Er zijn 2 mobiele systemen: gsm en NMT 450 (Nordic automatic Mobile -Telephone system). NMT heeft een bijna totale dekking, gsm alleen in de vrij dichtbevolkte gebieden. Er kunnen ook telefoons gehuurd worden. De borg dient met een creditcard voldaan te worden.
De kosten van een normaal telefoongesprek variëren afhankelijk van de tijd waarop gebeld wordt en zijn in het weekend lager dan doordeweeks. De kosten in hotels kunnen ook hoger zijn dan in publieke telefoonruimtes, omdat er een servicetoeslag wordt berekend. Er zijn twee typen openbare telefooncellen, nl. apparaten voor muntgeld en apparaten voor telefoonkaarten. Deze kaarten zijn op ieder postkantoor en bij de telefooncentrales verkrijgbaar.

Het informatienummer is 118 en het bekende alarmnummer 112.
Beide IJslandse telefoonboeken (een voor Groot-Reykjavík en een voor de rest van het land) is na de plaatsnaam gesorteerd op de voornaam. Dit vanwege de patronymische naamgeving: Axel Jónsson is de zoon van Jón en Britta Halldórsdóttir is de dochter van Halldór. Slechts 10% van de bevolking gebruikt de in Europa gebruikelijke familienaam als achternaam.

Telefoon
IJsland heeft uiteraard moderne communicatiemiddelen, waardoor rechtstreeks (via satelliet) telefoneren naar alle uithoeken van de wereld mogelijk is. Bij de meeste telefooncentrales is het ook mogelijk een fax te versturen. Er kan rechtstreeks worden gebeld naar alle delen van IJsland. Sinds juli 1995 kent het land geen netnummers meer, maar uitsluitend 7-cijferige abonneenummers. Wanneer naar een mobiele telefoon of pager wordt gebeld begint het nummer met 85 resp. 84. De landcode van IJsland is 00 354. Rechtstreeks bellen vanuit IJsland naar Europa en de Verenigde staten is mogelijk door het draaien van ‘00’, gevolgd door het gewenste landnummer, het netnummer en het abonneenummer.

Rondreizen

Groepsrondreis IJsland Winter

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door IJsland ontdek je het land van vuur en ijs; van betoverende uitgestrekte landschappen, vulkanen, lavavelden, geisers en...

v.a. 1699.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in IJsland