IJsland

Swipe

Vervoer in IJsland

Het openbaar vervoer op IJsland beperkt zich tot het vervoer per bus en veerboot. Treinen kent men op IJsland niet. Gedurende het voor- en naseizoen zijn de busdiensten beperkt, maar gedurende het hoogseizoen kunt u geheel IJsland per bus bezoeken. De bushaltes vindt u in dorpen en steden langs de ringweg, maar op IJsland kunt u de bussen altijd onderweg aanhouden; u hoeft niet per se bij een bushalte te staan.

Binnenlandse luchtlijnen

Een binnenlandse vlucht op IJsland is relatief goedkoop. Air Iceland, Íslandsflug (Reykjavík), Nordlandair (Akureyri), East Air (Egilsstadir) en Myflug Air (Reykjahlíd) bieden geregelde vluchten aan naar de meeste delen van het land. Voor excursies zijn meer dan 12 maatschappijen actief.

Bus

Het busnet op IJsland is in 3 etappes verdeeld, waarbij men in theorie in 3 dagen rond zou kunnen reizen. Deze trajecten zijn van Reykjavík tot Höfn (459 km), van Höfn via Egilsstadir (247 km) naar Akureyri (265 km) en van Akureyri weer terug naar Reykjavík (389 km). Deze trajecten worden in de zomerperiode slechts 1 keer per dag uitgevoerd, dus het is zaak uw reis goed te plannen. Om op de mooiste en meest afgelegen plaatsen te kunnen komen, wordt veelal gebruikgemaakt van de robuuste, vaak vierwiel aangedreven IJslandse bussen met een hoge bodemvrijheid.

Met zo’n bus is men heel flexibel, er kan beter worden ingespeeld op extreme weersomstandigheden en men beschikt over ruime zitplaatsen, veel bagageruimte en een goed uitzicht. In het algemeen zal de reisleider de busindeling per dag wisselen, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Er zijn over het hele eiland zo’n 24 busmaatschappijen werkzaam, die naar de meeste plaatsen busdiensten onderhouden. Voor de normale lijndiensten zijn reserveringen niet nodig en tickets kunnen op het busstation of bij de chauffeur worden gekocht. De frequentie varieert van een paar keer per dag tot één keer per week. In juli en augustus gaan er ook bussen naar plaatsen in het binnenland, zoals Landmannalaugar. Bovendien zijn er talrijke één- en meerdaagse bustochten mogelijk. Er zijn bijna geen bushaltes op IJsland: u kunt op iedere gewenste plek langs de route van een lijndienst uit- en instappen. Er wordt doorgaans niet gestopt voor het maken van een foto.

Busabonnementen

U kunt IJsland ook uitstekend per bus verkennen. Vooral tijdens het hoogseizoen heeft men uitstekende verbindingen, die via de kustroute lopen. Het verdient aanbeveling de route wel van tevoren uit te stippelen, zodat u niet onverwachts ergens strandt en er pas na 2 of 3 dagen weer een bus komt.

fDe BSÍ, het IJslandse verbond van lijnbusmaatschappijen, heeft zeer interessante aanbiedingen voor prijsbewuste individualisten, die geheel op eigen houtje zouden willen rondreizen om het land en de mensen te leren kennen. Er zijn meerdere soorten van deze busabonnementen, ook wel buspaspoorten genoemd, waarvan de meest bekende de Full Circle en Omnibus paspoorten zijn. Deze abonnementen kunnen al in Nederland worden aangeschaft. Bovendien genieten houders van deze busabonnementen korting bij o.a. campings, EDDA-hotels en boerderij-overnachtingen (de laatste twee alleen bij slaapzakaccommodatie), veerbootdiensten, fietshuur bij BSÍ en op een groot aantal bustochten door het binnenland. De mogelijkheden zijn legio. Vraag het aan de touroperator wanneer u daar gebruik van wilt maken. De paspoorten kunnen worden aangeschaft bij kantoren van luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties in en buiten IJsland, en bij BSÍ Travel. Vraag hier ook naar het Leida-bok, waarin alle aankomst- en vertrektijden staan.

Het full circle passport (hringmidi)

Dit abonnement is alleen geldig op de ringweg en maar in één richting, welke u bij de aanschaf dient te bepalen. Er is echter geen tijdslimiet: u mag stoppen zo vaak u wilt en er net zo lang over doen als gewenst. Met dit abonnement komt u langs tal van interessante plaatsen, zoals Skógar, Vík, Skaftafell, Jökul-sárlón, Egilsstadir, Myvatn, Godafoss en Akureyri. Het is dan ook het meest verkochte busabonnement en is het gehele jaar geldig. Tot 16 juni en na 1 sep-tember rijden de bussen echter veel minder frequent en zijn de meeste zomerhotels nog (of alweer) gesloten. Er is extra voordeel voor bezitters van deze pas, want u krijgt korting op sommige tochten door de hooglanden, op kampeertarieven, boerderij-accommodatie, EDDA-hotels (uitsluitend bij slaapzakaccommodatie) en op veerboten.

Prijsindicatie: van e204 tot e292 incl. de Westfjorden.

Trein

Dit vervoermiddel zult u op IJsland niet meer tegenkomen. Alleen bij de haven van Reykjavík staat nog een eenzaam exemplaar op 10 m rails stilletjes van zijn oude dag te genieten.

Veerdiensten

Er zijn diverse veerbootmaatschappijen, zoals:

•, Baldur Ferry , Brjánslaekur-Flatey-Stykkishólmur

•, Fagranes Ferry , Ísafjördur-Hornstrandir (zomer) en Ísafjördur-Ísafjardardjúp

•, Saefari Ferry , Akureyri- Dalvík-Grímsey

•, Saevar Ferry , Árskógssandur-Hrísey

•, Ferry Herjólfur , Heimaey-Thorlákshöfn-Heimaey

•, Videy Ísland Ferry , Reykjavík-Videy-Reykjavík

•, Eyjaferdir , Een rondvaart langs de Sudureyjar eilanden vanaf Stykkishólmur

•, Eyjalín Boat , Ísafjördur-Ísafjardardjúp en Ísafjördur-Jökulfirdir (’s zomers)

Taxi

Er zijn op IJsland 600 à 700 taxi’s, waarvan de meeste uiteraard in Groot-Reykjavík. De tarieven zijn gestandaardiseerd en de prijs wordt door een taximeter aangegeven. Later op de avond is het moeilijker een taxi te bemachtigen. ’sAvonds en in het weekend geldt een toeslag. Roken is verboden, tenzij de chauffeur het toestaat. De meeste taxibedrijven in Reykjavík bieden goedkope excursies aan in de onmiddellijke nabijheid van de stad. Een rit voor 4 personen van Reykjavík naar het vliegveld in Keflavík kost zo’n ISK 10000.

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Vervoersmogelijkheden

10 prachtige bestemmingen in IJsland