IJsland

Swipe

Routes

De wegen in het algemeen

De wegen op IJsland zijn een verhaal apart. Alleen in de buurt van Reykjavík is een aantal wegen geasfalteerd op de manier zoals wij dat kennen. De andere wegen zijn van wisselende kwaliteit, variërend van zeer goed (tweederde van de ringweg) tot nauwelijks berijdbaar. Aan de wegnummers kunt u de kwaliteit van de wegen enigszins afleiden: hoe meer cijfers het wegnummer heeft, des te slechter de begaanbaarheid is.

De wegen, die zijn aangegeven met een F-nummer, zijn Fjallvegur oftewel berg- of binnenlandwegen. Op deze wegen moet u wel eens een rivier doorwaden, wat niet altijd zonder gevaar is. Het kan ook voorkomen dat de weg zelfs een stukje door de rivierbedding loopt. Ook de weg naar de vulkaan Askja is erg slecht. Maar over het algemeen kan gezegd worden dat de IJslanders in een hoog tempo alle door de bezoekers te gebruiken wegen aan het verbeteren zijn. Er is echter één weg, die rond IJsland loopt en die voor het grootste deel geasfalteerd is: de ringweg of rondweg (Hringmidi) met als weinig verrassende wegnummer: [1]. Deze is zelfs voor fietsers over het algemeen goed te berijden.

Op IJsland is het wegennet verdeeld over 9 gewesten en iedere weg binnen zo’n gewest begint met het gewestnummer. De gewesten liggen ruwweg tussen de volgende plaatsen:

1., De enige uitzondering: dit is het nummer van de ringweg

2., Skaftafell – Thjórsá

3., Thjórsá – Reykjavík en de Westmann-eilanden

4., Reykjavík en Reykjanes

5., Reykjavík – Gilsfjördur

6., Gilsfjördur – Hrútafjördur en de Westfjorden

7., Hrútafjördur – Kinnafjall

8., Kinnafjall – Mödrudalur/Vopnafjördur

9., Vopnafjördur – Skaftafell

F., Het binnenland

Wegen in gewest 7 zullen dus allemaal met een 7 beginnen, behalve de intergewestelijke wegen, die bij een gewestovergang niet plotseling van nummer veranderen, maar hetzelfde nummer blijven houden.

10 prachtige bestemmingen in IJsland