IJsland

Swipe

Árnes, ThjórsÁrdalur, Búrfell en Hekla

Dit is een dagtrip in willekeurige volgorde, langs prachtige watervallen, de beroemde turfboerderij Stöng, de groene kloof Gjáin en de beroemdste vulkaan van IJsland: de Hekla.

Ringweg,
De route begint bij afslag [30], 15 km ten oosten van Selfoss.

‘Afslag’ [30] naar Flúdir,
Deze hier beschreven route slaat op dit punt af naar de [32], maar 12 km verder op de [30] ligt deze snelgroeiende gemeenschap in een geothermisch gebied, vlak naast de Hvítá. Het ligt in een aantrekkelijke landelijke omgeving en binnen bereik van veel van de grootste attracties van het land. Het gebied rond Flúdir is heerlijk om te wandelen en de aangrenzende berg Midfell is eenvoudig te beklimmen en geeft een schitterend uitzicht over de nabije omgeving. Er zijn een camping, hotel, toeristenbureau, uitgebreid zwembad, bioscoop, golfbaan, sporthal, paardenverhuur, bibliotheek en natuurlijk een bank, postkantoor, garages, vakantiewoningen en een transportbedrijf.

Árnes,
Rond Árnes is een plaats tot ontwikkeling gekomen, waar een gemeenschapscentrum, een winkel en wat lichte industrie te vinden is. Voor reizigers staat een groot aantal faciliteiten ter beschikking, zoals een camping met sanitaire voorzieningen, een geothermische hotspot, slaapzakaccommodatie en opgemaakte bedden in het gemeenschapscentrum en een cafetaria. In de winkel Árborg kunnen o.a. reisbenodigdheden en benzine gekocht worden. De plaats wordt veel gebruikt als overnachtingsadres bij groepsreizen.

Thjórsárdalur,
Een desolate vallei van de rivier Thjórsá, met de hierna genoemde bezienswaardigheden. Het is een sterk contrasterend land-schap, met welig tierende berkenbossen, zanderige lavavelden, rivieren en watervallen. Bij de uitbarsting van de Hekla in 1104 werd deze vallei met een asdeken bedekt, waardoor 15 boerderijen, waaronder Stöng, bedolven werden.

Hjálparfoss,
Rechts van de weg ligt deze beroemde waterval in de Fossá. Hij is omgeven door kolomvormige basaltrotsen.

Búrfell,
In het zuiden ziet u deze 669 m hoge berg, waar ook de waterkrachtcentrale Búrfellsvirkjun te vinden is. Hij werd in 1969 gebouwd en levert een vermogen van 210 megawatt. De krachtcentrale heeft zich steeds verder naar het binnenland toe uitgebreid, waarbij grote stukken land onder water werden gezet. Het plan om de reservoirs zich te laten uitstrekken tot aan de voet van de Hofsjökull is echter ter ziele. Het wordt soms toegestaan op het dak van de centrale foto’s te maken van de omgeving, waarin de Hekla zich in volle glorie vertoont; lukt dat niet dan hebt u vanaf de berg zelf een nog mooier uitzicht.

Thjódveldisbaer,
1 km na de afslag Stöng ligt deze ‘Boerderij van de Republiek’. Zij werd in 1974 gebouwd ter ere van de 1100-jarige kolonisatie. Tevens staat er een bijpassende turfkerk uit dezelfde tijd.

Stöng,
In 1939 werd deze Vikingboerderij pas weer uitgegraven. Een bezoek aan deze museumboerderij geeft een indruk van de bouwwijze in de sagatijd. De boerderij is geopend van 1 juni tot 31 augustus.

Gjáin,
Opmerkelijk ravijn in Thjórsárdalur, met weelderige vegetatie, ontelbare bronnen, bizarre rotsformaties en een schilderachtige, kleine waterval in de rivier Raudá: Gjárfoss. Dit ravijn ligt ongeveer 1 km vanaf Stöng. Men zou er een hele dag door kunnen brengen en een eindeloze hoeveelheid foto’s en films kunnen schieten, zo magnifiek is de natuur in dit ravijn.

Háifoss, ongeveer 2 uur wandelen
De op een na hoogste waterval van IJsland met zijn 122 m. Hij ligt ten noorden van Stöng in de vallei Fossárdalur in de rivier Fossá. Het is echter mogelijk om vlak voordat u weer op de [32] uitkomt linksaf te slaan en een erg slecht weggetje te volgen langs de elektriciteitsmasten, waardoor u uiteindelijk vlak bij de waterval kunt parkeren.

Sprengisandur,
5 km na Gjáin komt u weer op de [32], die na de Thjórsá te zijn overgestoken uitkomt op deze weg door het binnenland. Volgt u deze weg in zuidwestelijke richting, dan komt u na 14 km bij de afslag naar Landmanna-laugar via de Landmannaleid. Vanaf dit punt tot de ringweg (49 km) hebt u een prachtig uitzicht op de vulkaan Hekla.

Hekla
De beroemdste vulkaan van IJsland en een der bekendste ter wereld, die nog steeds (weliswaar onder leiding van een gids) tot aan de top beklommen kan worden. De besneeuwde, 7000 jaar oude vulkaan, is 1491 m hoog en wordt met elke uitbarsting zo’n 40 m hoger. De gehele Hekla-bergrug is 40 km lang en de kloof, die de top van de bergrug splijt ongeveer 5,5 km. De vulkaan torent indrukwekkend boven het zuidelijke laagland uit. De wegen die het dichtst bij de vulkaan komen, door zéér afgelegen gebied, zijn slechts twee maanden per jaar opengesteld (via de [F210] vanaf Keldur en de [268] vanaf Hella).
Rondom de Hekla hebben zich de bekendste saga’s van IJsland afgespeeld. In de middeleeuwen stond de Hekla in de gehele katholieke wereld bekend als de verblijfplaats van de vogelvrijverklaarden. Ook dacht men toen dat zich hier de toegangspoort tot de hel bevond. De verhalen gaan over het geloof dat de zielen van de terdoodveroordeelden door de krater van de Hekla reizen, op hun weg naar de hel. U begrijpt nu waarschijnlijk de typisch IJslandse uitroep: ‘Loop naar de Hekla’.
In tegenstelling tot zijn schoonheid, heeft de vulkaan de afgelopen eeuwen meerdere keren al het leven op IJsland bedreigd met zijn lava-uitbarstingen en asregens. Het is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en werkt nog regelmatig. In januari 1991 vond hier, zonder enige aankondiging, de meest recente vulkaanuitbarsting van IJsland plaats. Deze stootte een 12 km hoge as- en rookwolk uit. Lang heeft deze uitbarsting niet geduurd, alles is nu weer rustig en men kan de verse lava zeer dicht naderen. Uit spleten, waaromheen de sneeuw door de elementen tot grillige standbeelden is omgevormd, stijgen zwaveldampen op. Sinds het jaar 1104 is de vulkaan al 18 maal uitgebarsten, waaronder in de jaren 1970, 1980, 1981, 1991 en 2000, maar men denkt dat Hekla sinds de kolonisatie minstens 20 erupties heeft gehad, die grote verwoestingen teweegbrachten in de omringende landstreken. Sinds de afgelopen 7000 jaar heeft de Hekla 5 zeer grote uitbarstingen gekend. De grootste vonden 4000 en 2800 jaar geleden plaats. Sporen van deze twee uitbarstingen zijn gevonden in de bodem van Noord- en Noordoost-IJsland. De grootste laag tefra van één enkele eruptie viel in de uitbarsting die 2800 jaar geleden plaatsvond. Het bedekte circa 80% van het land en het volume was ongeveer 12 km3. Sporen ervan zijn zelfs op verschillende plaatsen in Scandinavië gevonden. In het begin van de eruptie in maart 1947 reikte de eruptiekolom tot 30 km hoogte en de lava bedekte 40 km2. Deze eruptie duurde 13 maanden. In mei 1970 kwam een groot aantal kleine kraters in de Hekla tot uitbarsting, terwijl hun lavastroom ongeveer 2 maanden duurde.
Op plaatsen waar jaren geleden de gloeiende lava stroomde, beginnen nu mossen en grassen te groeien. De Hekla grenst aan het dal van de Thjórsá, eens een vruchtbare vallei, die echter na de eruptie van 1104 voor een deel met lava volstroomde. Tegen de avond is dit dal tussen de lavaheuvels heel verfijnd van kleur. Kleine verhogingen in het landschap zijn mooi verdeeld tussen de kleurschakeringen.
Bij hotel Leirubakki aan de noordkant van de [26] staat een museum, waar de geschiedenis van de vulkaan wordt weergegeven.

10 prachtige bestemmingen in IJsland