IJsland

Swipe

[F902] Kverkfjallaleid naar Kverkfjöll

Kverkfjöll is de naam van de berg die 1929 m boven zeeniveau uitkomt aan de noordkant van de Vatnajökull, tussen de gletsjer-tongen Dyngjujökull en Brúarjökull.
Hier liggen schitterende ijsgrotten, doordat een van IJslands belangrijkste hetebronnenvelden zich onder de uitlopers van de gletsjer bevindt. Het veld beschikt over een aantal stoomspuiters en hete modderpotten. Ongelooflijk zijn de resultaten van dit spel van ijs en vuur; nergens ter wereld heeft deze omgeving haar gelijke. De geothermische warmte holt in de gletsjer zelfs een ijsgrot uit, waaruit de grootste warme beek van het land stroomt.

De lengte van deze route bedraagt 68 km.

De wegen ten oosten van de Askja worden verbeterd, dus afwijkingen in de opgegeven afstanden zijn zeer wel mogelijk.

Askja,
Startpunt is de hut Dreki.

Herdubreidartögl,
De eerste afslag van de [F910], waar u rechts aanhoudt.

Upptyppingar,
Aan de linkerkant doemt deze 1084 m hoge berg op.

Jökulsá á Fjöllum,
Vlak voor we bij de [F902] arriveren steekt u deze rivier over.

Krepputunga,
Het begin van de [F902]. De weg wordt nu erg moeilijk te berijden, maar het is voor verkeer uit het noorden de enige mogelijkheid om Kverkfjöll te bereiken. Dit gebied is dermate afgelegen, dat het pas in de 19e eeuw is ontdekt. De 55 km lange gletsjerrivier Kreppa loopt er doorheen die bij de Herdubreid samenkomt met de Jökulsá á Fjöllum.

Kverkhnjúkaskard,
Na 24 km niet links aanhouden, maar de afslag naar rechts nemen en vervolgens weer rechtdoor.

Kverkfjöll,
Na lang ploeteren bereikt u eindelijk het einddoel. Bij de berghut Sigurdarskáli stapt u uit bij deze 1929 m hoge vulkaan aan de noordkant van de Vatnajökull, tussen de gletsjertongen Dyngjujökull en Brúarjökull. Zijn caldera is gevuld met gletsjerijs. Dit vulkanische gebied ligt midden in een bizar en desolaat landschap. De berg heeft aan de westkant merkwaardige ijsgrotten, die ontstaan zijn door Hveradalur, een van de belangrijkste, kleurrijkste, grootste, maar ook een van de moeilijkst bereikbare solfatarvelden van IJsland. Veel warme bronnen liggen midden in de sneeuw, waarin ze gaten en holen smelten. De pokdalige aardkorst is er betoverend mooi: stoomspuiters, met kokende, grijze modder gevulde gaten, met gifgele zwavelkristallen afgezette gasbronnen en tal van andere fraai gekleurde mineraalafzettingen. De geothermische warmte holt in de gletsjer zelfs een grot uit, waar een grote warme beek uit stroomt. Deze grot is ongeveer 2 km diep en ligt onder een 400 m dikke ijslaag. Er bevinden zich kristallen zalen van enorme afmetingen, watervallen en warme bronnen. Onderzoekers denken dat zich nog verder onder het ijs waarschijnlijk geisers bevinden. Al deze fenomenen zijn helaas alleen door zeer ervaren speleologen te benaderen, aangezien men door levensgevaarlijke gangenstelsels moet klauteren. Het is zonder meer een van de wereldwonderen uit de onderaardse wereld. Het is ook de grootste ijsgrot ter wereld. Het spreekt voor zich, dat de bezoekers de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht moeten nemen wanneer zij in het gebied lopen. Ze mogen onder geen enkele voorwaarde de ijsgrot ingaan, omdat immense blokken ijs zonder enige waarschuwing uit het dak naar beneden storten. De grot is niet altijd aanwezig, omdat deze meermalen volledig instort. Door de geothermische warmte ontstaat er weliswaar steeds opnieuw een ijsgrot, maar dat kan soms even duren.
Vanaf Afangaskar is het mogelijk een wandeltocht van ca. 3 uur te maken naar deze ijsgrotten. De weg naar Kverkfjöll [F902] is pas sinds 1972 voor auto’s bereikbaar en eindigt voor de berghut Sigurdarskáli, naast de camping. Ten oosten ligt vlak voor deze hut de lange kraterrij Kverkfjallarani. Bij goed weer hebt u vanaf de 1520 m hoge berg Breidabunga een spectaculair uitzicht over de Mávabyggdir en Kverkfjöll.
Wanneer u niet over eigen vervoer beschikt kunt u met busmaatschappij SBA Nordurleid voor ISK 29.000 de tocht tussen Akureyri en Kverkfjöll maken. De bus vertrekt om 8.30 uur in Akureyri en rijdt via HúsaVík (9.45 uur) en hotel Reynihlíd in Reykjahlíd (11.00 uur) naar Kverkfjöll. Wanneer deze hooglandroute geopend is, rijdt de bus iedere maandag in juli en augustus. De gehele tour duurt drie dagen en eten dient zelf meegenomen te worden. Er wordt overnacht in de berghut bij Kverkfjöll of in de buurt in tenten. De huurprijs hiervan dient u zelf te voldoen.

10 prachtige bestemmingen in IJsland