IJsland

Swipe

Keflavík: linksom over het Schiereiland Retkjanes

Na aankomst in Keflavík kan ook gestart worden met een 152 km lange verkenning over Reykjanes.

Reykjanes

Schiereiland met het geothermische energiestation Svartsengi, het vissersdorp GrindaVík, de zwavelbronnen van KrysuVík en de internationale luchthaven Keflavík. Het scheidt de zuidkant van de Faxaflói van de Atlantische Oceaan. Grote delen zijn bedekt met lava. Er wonen ongeveer 15.000 inwoners, verspreid over verschillende steden en dorpjes.

Keflavík

Het startpunt van deze route is het vliegveld ‘Leifur Eiríksson’.

Gardur

Dit kleine vissersdorpje ligt op het noordelijkste punt van Reykjanes, dicht bij Keflavík. Rond de voorlaatste eeuwwisseling was dit de dichtstbevolkte districtskern, met 650 inwoners. De dorpskerk werd gebouwd in 1864. De golfbaan in Leira (aan de kust richting Keflavík) is een der beste van het land. Ondanks de afwezigheid van een goede haven (waardoor de boten in buurdorpen aanleggen) werken de meeste inwoners in de visserij en de bijbehorende visindustrie. Dit komt door de aanwezigheid dichtbij van uitstekende visgronden. Er staat een museum van de IJslandse reddingsdienst. Op het ogenblik heeft het dorp 1237 inwoners.

Gardskagi

Het noordwestelijkste puntje van Reykjanes (Gardskagaviti), waar twee vuurtorens staan, de een uit 1897 en de andere uit 1944, die nog steeds in gebruik is. Een mooi gebied, niet alleen om te wandelen, maar ook om vogels te bestuderen. Er zijn zandstranden waar het wemelt van de vogels. Het uitzicht over de Faxaflói-baai, waaraan Reykjavík ligt, is fantastisch. Bovendien is er zicht op de beroemde gletsjer Snaefellsjökull, maar liefst 95 km noordelijker.

Sandgerdi

De meeste van de 1398 inwoners van dit dorp werken in de visindustrie. In de afgelopen jaren zijn de havencondities sterk verbeterd. De omgeving is opvallend mooi en een ideaal oord voor vogelliefhebbers. De zee die hier op de kust slaat kan bij winderig weer voor een ontzagwekkend spektakel zorgen.

Hvalsneskirkja

Een aardig kerkje (1887) van gehakte stenen. In een eerdere versie diende psalmist Hallgrímur Pétursson (1614-1674) er 7 jaren en schreef daar de treurzang Passion Hymns voor zijn dochter, die tegenwoordig nog steeds op veel begrafenissen wordt gezongen. In het koor van de kerk ligt haar grafsteen, die door de psalmist zelf is gegraveerd. De Hallgrímskirkja in Reykjavík is naar hem vernoemd.

Hafnir

De kleinste gemeenschap aan de westkust van Reykjanes, omgeven door een rotsachtige kustlijn met een rijk vogelleven. Het dorp heeft 120 inwoners, maar dit was in ver vervlogen tijden veel hoger. Vissers voeren uit vanaf Hafnir en er bestaat een aantal verhalen over dappere kapiteins en grootmoedige matrozen die van deze plaats afkomstig waren. Verscheidene oude huizen en een prachtige kerk sieren de stad. De 130 jaar oude kerk bestaat volledig uit hout. U vindt er een unieke viskwekerij, waar levende heilbot en andere vissoorten aan land worden gebracht en verder gekweekt voor de export. Ernaast staat een zeer aantrekkelijk aquarium met zeevissen. Ook het anker van het met hout geladen spookschip Jamestown, dat in 1870 zonder bemanning aan de grond liep, ligt hier.

Hafnarberg

Deze kliffen, aan de kust ten zuiden van Hafnir wemelen van de zeevogels, terwijl de zanderige lavavelden richting Hafnir, Junskaragerdi, in snel tempo opnieuw bebost worden. Iets zuidelijker ligt SandVík een zandstrand met een mooie branding.

Reykjanestá

Letterlijk betekent dit: De teen van Reykjanes, het meest zuidwestelijke puntje van het schiereiland. Het is een spectaculair gebied met mooie uitzichten, een vuurtoren, vogelkliffen, branding en geothermische activiteit. Net buiten de kust ligt de 51 m hoge rots Karl. Het is een zeer belangrijk broedgebied van de noordse stern. De geothermische activiteit ten oosten van de vuurtoren is goed zichtbaar in de vorm van modderpotten en solfataren. Op de top van de berg Valahnúkur ligt nog steeds zichtbaar de ruïne van IJslands eerste vuurtoren. Vanzelfsprekend hebt u op deze berg een schitterend uitzicht, zowel over Reykjanes als richting zee met het eiland:

Eldey

Eilandje ten zuidwesten van Reykjanestá, 14 km uit de kust. Op deze 77 m hoge en steile rots huist de grootste kolonie jan-van-gents ter wereld. Thorbjarnarfell, Ten noorden van de weg ligt deze 243 m hoge, makkelijk te beklimmen vulkaan uit de ijstijd, met mooie wandelroutes en fraaie uitzichten over heel Reykjanes.

Grindavík

Dit bloeiende dorp is een van de belangrijkste vissersdorpen van IJsland. De inwoners zijn vrijwel volledig afhankelijk van de visserij en de daarbij behorende industrieën. Het aantal inwoners is de laatste decennia sterk vermeerderd en bedraagt tegenwoordig 2382 personen. In de nabije omgeving vindt de bezoeker veel mogelijkheden om de dagen actief door te komen, zoals mooie kliffen en bergen waar men heerlijk kan wandelen en vogels bespieden, verder kunt u er zwemmen, golfen (9 holes), paardrijden, diepzeevissen en vissen op zalm. Er zijn restaurants, pensions, een camping, autoverhuur, enz. De weg naar het oosten, richting KrysuVík loopt langs HraunsVík en Festarfjall, een slechts 190 m hoog, schilderachtig vulkaantje.

Selatangar

Oud visserijstation met ruïnes van vissershutjes, neergezet in een prachtige omgeving.

Afslag [42] naar Strandarkirkja

27 km na de afslag staat deze kerk die beroemd is geworden door een middeleeuwse legende, waarin verteld wordt dat de oorspronkelijke kerk ter plaatse werd gebouwd door schipbreukelingen, wier smeekbedes miraculeus werden verhoord. Zelfs tegenwoordig verbinden zich veel mensen met donaties aan de kerk, hopend op bijstand bij ziektes of bij tegenspoed. Vandaar dat het een van de rijkste kerken van IJsland is!

Krysuvík

De plaats is vooral bekend door zijn heetwaterbronnen, stoomgaten, sterk ruikende zwavelbaden en kokende modderpoelen, ontstaan omdat op een diepte van 1000 meter de temperatuur boven de 200 graden Celsius is. In de directe omgeving zijn ook majestueuze kliffen en adembenemende bergengtes te zien. In oktober 1999 vond er een enorme ontploffing plaats, waardoor het geothermische gebied een totaal ander aanzicht kreeg. Het grootste stoomgat ter wereld, Seltún, explodeerde en nam in zijn natuurgeweld niet alleen de net gerestaureerde toeristische voorzieningen mee, maar ook werden de nabije berghellingen bedekt met een laag stof en weggeslingerde rotsblokken. Er vielen geen gewonden, omdat de mensen die de voorzieningen hadden verbeterd flink hadden doorgewerkt en 15 minuten voor de stoomexplosie klaar waren en het terrein hadden verlaten. Vlak voor de afslag [42] naar het noorden ligt aan de kust Krysuvíkurbjarg: steile zeevogelkliffen, waar duizenden vogels broeden.

Kleifarvatn

Rustig meertje in een onvruchtbaar, maar prachtig gebied. Schilderachtige rotsformaties verfraaien de oever.

Hafnarfjördur

Een grote voorplaats van Reykjavík, waar veel huizen tussen de lavabrokken zijn gebouwd.

Straumsvík

IJslands grootste fabriek: een 1 km lange aluminiumsmelterij en plaatwerkerij, die geheel op geothermische energie draait. Er zijn plannen de fabriek uit te breiden tot een totale lengte van 2 km.

Kálfatjörn

Veelvormige inham met een kerk en 3 km landinwaarts de oude schaapskooi Stadarborg. De kustlijn, Vatnsleysuströnd, bestaat uit echt zand, wat voor IJslandse begrippen vrij uniek is. Verder zijn er curieuze stenen bouwwerken te bewonderen.

Vogar

Dit plaatsje werd in 1893 een handelshaven en in 1930 een vissershaven. In de jaren veertig werd er een visverwerkende fabriek gebouwd en werd de haven verbeterd, wat weer een vermeerdering van het aantal inwoners met zich meebracht. Het aantal inwoners bedraagt 756.

Vogastapi

Een 80 m hoge, uitstekende kaap, boordevol vogels. Volgens overleveringen was dit de woonplaats van de geest Stapadraugur, die in deze streek joeg op reizigers. Het uitzicht vanaf de top van de klif is de wandeling er naartoe meer dan waard. Er staat een omgevingswijzer bij Grímshóll.

Njardvík

Deze plaats heeft een lange en respectabele naam als productief visserscentrum en speelt nog steeds een belangrijke rol door zijn goede haven en veel aan de visserij gerelateerde industrieën. Het huidige aantal inwoners bedraagt 2900. In de 11e eeuw woonden er nog geen mensen, maar werd er al wel een kerk gebouwd. Er is een aantal interessante, oude huizen in de stad, waarvan een van de oudste in een museum is veranderd. Ook de kerk in de binnenstad is tamelijk ongewoon, omdat deze meer dan 100 jaar oud is en van gehouwen steen is gebouwd. Vanaf NjardVík kan dwars door het lavaveld gewandeld worden via Stapafell en Thórdafell (met een uitstekend uitzicht op de omgeving) naar Grindavík.

Keflavík

Het einde van deze 152 km lange rondrit over Reykjanes.

10 prachtige bestemmingen in IJsland