IJsland

Swipe

Rechtsom over de Ringweg [Rijksweg nr. 1]

De beschrijving van de 1336 km lange ringweg is in etappes verdeeld. Aan het begin van iedere etappe staat hoe lang deze etappe gemiddeld duurt. Het spreekt voor zich dat dit (al naar gelang een bezienswaardigheid wordt bezocht) korter of langer kan duren. Verder zijn er onderweg meer natuurwonderen te zien; alleen de bekendste staan aangegeven.

REYKJAVÍK – BLÖNDUÓS

De afstand bedraagt 281 km en de reistijd ongeveer 7 uur.

Reykjavík

Start van het eerste deel van onze rondreis over de ringweg.

Mosfellsbaer

Een van Reykjavíks voorsteden.

Afslag [36] naar Laxnes

In dit dal, ten oosten van Reykjavík, staat hoog op de rotsen van dit ‘schiereiland der zalmen’ Gljúfrasteinn, het witte huis van IJslands bekendste schrijver en Nobelprijswinnaar Halldór Kiljan Laxness.

Hvalfjördur tunnel

Sinds 1998 is het mogelijk de rit rond Hvalfjördur met 42 km te bekorten door gebruik te maken van IJslands enige onderwater-tunnel. De 5484 m lange tunnel (waarvan 3750 onder water) is in 1,5 jaar tijd gebouwd en 9 maanden voor de geplande datum geopend. De bouw van de tunnel was min of meer ‘simpel’, omdat door een lavalaag werd geboord, waardoor geen extra fundering nodig was en er toch geen lekkages optreden. Het diepste punt van de tunnel ligt 180 meter onder het wateroppervlak. Voor personenauto’s en campers bedraagt het tolgeld ISK 900 per rit. Een 40-rittenkaart kost ISK 388 per rit en daarmee kunt u gebruikmaken van een tolsysteem, dat elektronisch detecteert of de auto geautoriseerd is. Overige prijzen: motoren ISK 200, vrachtwagens en bussen ISK 2300 en vrachtwagens met aanhanger ISK 3100. De routebeschrijving volgt echter de ‘oude’ ringweg, die langs de fjordenkust voert.

Hvalfjördur

De diepste fjord (30 km) van Zuidwest-IJsland. Vanaf de meest oostelijke kant komt u bij de hoogste waterval van IJsland:

Afslag Glymur

Met zijn 190 m is dit verreweg de hoogste waterval van IJsland en maar liefst 68 m hoger dan de toch niet misselijke Háifoss. U kunt de waterval bereiken door bij het begin van de Hvalfjördur (Botnskáli) de ringweg te verlaten en naar Stóribotn te rijden. De laatste kilometers moet u langs de Botnsá lopen.

Midsandur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag hier een strategisch belangrijke basis van de Britse marine. Er staan nog veel olietanks en er vlak voor ligt IJslands enige walvisstation, dat sinds 1948 in gebruik was (Hvalfjördur betekent walvisfjord). Al van verre kon men vroeger zien of er walvissen waren binnengebracht door de rijen toeschouwers, die door Reykjavíkse reisbureaus naar het openluchtabattoir waren vervoerd. Sinds 1989 is het niet meer in gebruik.

Afslag [51] naar Akranes

Vlak nadat u deze afslag genomen hebt kunt u via de [506] naar Grundartangi, waar een in 1980 gebouwde aluminiumfabriek staat. Akranes werd 1100 jaar geleden voor het eerst bewoond door twee Ierse broers. Tegenwoordig is de stad een van de grootste havensteden met een economie die gebaseerd is op de visserij, kleine industrieën, handel en verkeer. Akranes was een van eerste vissershavens van het land, van oorsprong een kleine nederzetting, die in de 17e eeuw werd opgericht. In 1941 kreeg het de gemeentelijke status en sindsdien is de stad sterk gegroeid, waardoor Akranes tegenwoordig ongeveer 5430 inwoners heeft. De grootste en meest zichtbare industrie in Akranes is de State Cement Factory, die IJsland voorziet van alle cement die het land nodig heeft. Ook het hoofdkantoor van Landmaelingar Íslands is hier gevestigd.

Wat uw interesses ook zijn, Akranes heeft vast wel iets om deze te bevredigen, dat kan variëren van zeevissen (met een plaatselijke kok in de buurt om van de zelfgevangen vis een heerlijke maaltijd te bereiden) tot het gebruikmaken van diverse sportfaciliteiten. Ten oosten van de stad ligt de prachtig gevormde berg Akrafjall (643 m), waarvandaan u een schitterend uitzicht hebt over de omgeving.

Een interessante plaats is het Langisandur (het lange strand); een stuk fijn zandstrand, dat voor uitstapjes met het hele gezin geschikt is, net als een sporadische duik in het zeewater op een van de mooiste IJslandse zomerdagen. De camping werd pas in 1993 geopend.

In het Museum voor Visserij en Plaatselijke Ambachten (the Akranes Museum of Fishing and Local Crafts) wordt het kleurrijke verleden van de stad gereflecteerd in een fascinerende collectie van handgemaakte voorwerpen, wagens en vissersboten die tentoongesteld staan en allemaal in hun oorspronkelijke staat zijn gerestaureerd.

Borgarfjördur

Het district rond deze gelijknamige fjord is een vruchtbaar landbouwgebied met groene valleien en de watervallen Hraunfossar en Barnafoss. Dit is een geothermisch gebied en heeft een van de meest productieve heetwaterbronnen, waarmee de kassen verwarmd worden. Ook is het district bekend om zijn visrijke zalmrivieren.

Borgarnes

De hoofdstad van dit bosachtige district. Er is een stedelijk museum (Bjarnarbraut 4-6), waarin een volksmuseum, een natuurhistorisch museum, een kunstgalerie, de bibliotheek en de stadsarchieven zijn ondergebracht. Het is de enige kuststad van enige omvang, waarvan de 1780 inwoners voor hun levensonderhoud niet in hoofdzaak van de visindustrie afhankelijk zijn. Ze leven van de handel, industrie en in de dienstverlening voor het omringende district. Het stadsterrein, met zijn uitstekende rotskliffen en diepe dalen in het land en zandbanken en riffen vóór de kust, is uitzonderlijk mooi.

Net ten noorden van de plaats ligt de historische boerderij Borg, waar Skallagrímur Kveldúlfsson heeft gewoond. Deze eerste bewoner van Borgarfjördur woonde er samen met zijn zoon Egill, de bekende Vikingdichter. Van deze boerderij zijn helaas geen historische restanten gevonden. In een van de grasachtige dalen ligt Skallagrímsgardur, een naar Skallagrímur genoemd park, omdat men denkt dat hij er is begraven. In de volgende paragraaf staat een tocht beschreven, die vanaf Borgarnes over het schiereiland Snaefellsnes voert en ten slotte ook in Blönduós eindigt.

Afslag [50]

Een beschrijving van de bezienswaardigheden die hier te zien zijn, zoals Hraunfossar, staat in een volgende paragraaf.

Grábrók

Een middenin lavavelden (Grábrókarhraun) gelegen krater, die beklommen kan worden. U ziet hier onder andere spectaculaire basaltformaties. De kraters zijn bijna 3000 jaar geleden ontstaan tijdens een 600 m lange spleeteruptie. Vanaf de top (173 m boven zeeniveau) is er een schitterend uitzicht. Vlakbij ligt de schilderachtige waterval Glanni, bereikbaar via de [528] en na 2 km rechtsaf richting Svartagil.

Holtavörduheidi

Pas, met halverwege een hut, die alleen in noodgevallen benut mag worden.

Brú

Hier begint de [68] naar HólmaVík en aansluitend de [61], de hoofdweg door de Westfjorden naar Ísafjördur.

Hrútafjördur

Hier ziet u eindelijk de Noordelijke IJszee. De hier aanwezige heidevelden, vooral het zuidelijke deel, zijn zeer rijk aan vogels. Het is vooral interessant om de ijsduiker te observeren. De enige plaats aan deze fjord ligt aan de overkant [68]: Bordeyri, een oude handelspost uit 1846, die steeds minder belangrijk wordt. Er staat een coöperatieve winkel, die de omliggende gemeentes bedient. De streek telt niet meer dan zo’n 130 inwoners, van wie 25 in Bordeyri zelf wonen.

Laugarbakki

Plaatsje met 100 inwoners aan de zuidkant van het schiereiland Vatnsnes. Het ligt aan het begin van een kleine inham, de Midfjördur. Een deel van de Grettir Saga heeft zich hier afgespeeld: deze sagaheld woonde in de boerderij Bjarg, ten zuiden van Laugarbakki aan de [704], voordat hij vogelvrij werd verklaard. Zijn hoofd is hier begraven.

Afslag [72] naar Hvammstangi

Hier start een verderop beschreven rondrit over het schiereiland Vatnsnes.

Afslag [715] door Koluglúfur

Ten zuiden van de weg bevindt zich een lange canyon, die door de rivier Vídidalsá is uitgekerfd. In deze canyon liggen de Kerafossar, een aantal opmerkelijke en schilderachtige watervalletjes, en de moeilijk bereikbare Bergárfoss, waar de rivier kegelvormig naar beneden valt. Aan de [715] ligt ook Vídidalstunga, waar de Flateyjarbók Saga werd geschreven. Afslag [721] naar Thingeyrar, Een oud landgoed met een interessante, oude stenen kerk. Vroeger stond hier het eerste klooster van IJsland. Het ligt aan de prachtige binnenzee Hóp, ontstaan door het dichtslibben van de Húnafjördur.

Afslag [722] naar Vatnsdalshólar

Een opmerkelijke cluster van heuveltjes in de monding van de vallei Vatnsdalur. De heuveltjes werden gevormd door een immense aardverschuiving vanaf de berg Vídidalsfjall.

Blönduós

Vrij grote stad aan de monding van de gletsjerrivier Blanda. De meeste inwoners werken in de handel, het vervaardigen van kleding, het produceren van agrarische producten en diverse ondersteunende activiteiten ten behoeve van het omringende gebied. De visvangst, vooral garnalen en andere schelpdieren, neemt een steeds belangrijkere plaats in, maar wordt afgeremd door het ontbreken van havenfaciliteiten. Van de aankomst van koopvaardijschepen wordt regelmatig gewag gemaakt in oude documenten en in 1876 werd de stad officieel tot handelscentrum verklaard. De nieuwe kerk is een perfect voorbeeld van de moderne, futuristische kerkbouw op IJsland. De stad heeft 976 inwoners. Er zijn een hotel, camping, zwembad, golfbaan, bank en er kunnen paarden gehuurd worden. Prachtig wandelen kunt u op het eiland Hrútey. 25 km ten oosten van de stad begint de [F35], de Kjölurhooglandroute richting Gullfoss.

10 prachtige bestemmingen in IJsland