IJsland

Swipe

Thjórsárdalur: rondrit langs de Hvítá

De afstand bedraagt 124 km en de reistijd ongeveer 6 uur.

Ringweg

De route begint bij afslag [50], 18 km ten noordoosten van Borgarnes.

Deildartunguhver

Dit is waarschijnlijk de meest productieve heetwaterbron ter wereld. De bron levert 180 liter water van 97 °C per seconde. Het voorziet Akranes (60 km) en Borgarnes (38 km) van heet water voor thermische verwarming.

Reykholt

Een van de belangrijkste historische plaatsen van IJsland. Het is de geboorte- en sterfplaats van de Vikingschrijver Snorri Sturluson (1179-1241), IJslands bekendste sagaschrijver en geleerde. Hier schreef hij zijn beroemde werken, de Heimskringla, de Snorra-Edda, de Ólafs Saga en waarschijnlijk ook Egil’s Saga. Zijn door een warme bron verwarmde openluchtbad, dat via een tunnel in verbinding stond met zijn huis, is nog steeds te bezichtigen. Verder kunt u in de plaats een hotel en een zwembad met hotspot en solarium vinden.

Hraunfossar

Deze lavawatervallen zijn bijzonder ogende watervallen, omdat het water 46 km onder de lava doorloopt en pas zichtbaar wordt als het over een breedte van 1 km in de rivier de Hvítá neervalt.

Barnafoss

Verder stroomopwaarts ligt de waterval Barnafoss (Kinderwaterval), die zijn naam ontleent aan het volgende, waar gebeurde verhaal: De bewoners van een nabijgelegen boerderij gingen op kerstavond naar een naburig dorp en lieten de kinderen thuis achter. De kinderen wilden echter niet achterblijven en volgden na enige tijd hun ouders. Toen de ouders huiswaarts keerden zagen zij in de sneeuw kindersporen, die bij de smalle brug naast de waterval ophielden. De ontdane vader sloopte daarop de brug in de hoop dat er nu geen kinderen meer konden verdrinken.

Húsafell

Een parel tussen lava en gletsjers en een populair toeristengebied gedurende de zomer. Niet alleen omdat de streek omringd wordt door berkenbossen, maar tevens doordat tussen die bossen chalets liggen, een camping en een openluchtzwembad (met hotspots, waterglijbaan en nieuwe kleedruimtes). In de verte onderstrepen de gletsjers Eiríksjökull en Ok mooi het contrast tussen het plantenleven binnen deze oase en de desolate wildernis daarachter. Hier kunt u genieten van de magnifieke natuurlijke schoonheid van een bebost lavaveld. Ook kan in de omgeving op zalm en forel gevist worden, worden er paarden verhuurd en wordt aan kinderen paardrijles gegeven.

Afslag [F550], Kaldidalur

Via dit ‘koude dal’ komt u na 63 km uit ten noorden van Thingvellir. De weg is uitsluitend begaanbaar voor 4x4 voertuigen en in de winter gaat menige excursie per superjeep over deze weg. De naam doet vermoeden dat het een laaggelegen weg is (dal), maar in werkelijkheid is dit de hoogstgelegen binnenlandweg en heeft het toch de naam dal omdat het omringd wordt door nog hogere bergen.

Neem afslag [F578] naar Surtshellir

Na 8 km rijden op deze moeilijk berijdbare binnenlandweg ligt Surtshellir, de grootste lavagrot ter wereld met een lengte van 1970 m.

Terug via [518] en afslag Vídgelmir

De op een na grootste lavagrot ter wereld, 1585 m lang en met een inhoud van 148 m3. Hierna via de [518], [523] en [50] terug naar de Ringweg.

10 prachtige bestemmingen in IJsland