IJsland

Swipe

Vanaf Egilsstadir: rondrit langs het Lögurinn-meer

Aan dit meer ligt het meest bosrijke deel van IJsland: Hallormsstadur. Het is het brede deel van de Lagarfljót en in grootte het derde meer van IJsland (30 bij 2,5 km en 112 m diep). Het wordt beschouwd als de verblijfplaats van een monster (de duivel van Lagarfljót), dat niet alleen eeuwenlang in volksoverleveringen voorkwam, maar net als zijn neef in Loch Ness ook tegenwoordig nog gezien wordt.

De afstand bedraagt 69 km en de reistijd ongeveer 4 uur, inclusief de klim naar de Hengifoss.

Egilsstadir,
Het eerste deel van de route volgt de ringweg in noordelijke richting.

Fellabaer,
Hier kunnen waterscooters (sea-cats) gehuurd worden.

Hengifoss,
Een van de hoogste watervallen van IJsland (118 m) ligt in een magnifieke kloof. De top van de waterval ligt 450 m boven zeeniveau. De onderkant van het tweede, kleinere deel van de waterval wordt omringd door mooie basaltkolommen en is te beklimmen door over de rotsen en langs het water te klauteren. Het is weliswaar een schitterend mooie klim, maar zorg wel voor uitstekende bergschoenen! Heel speciaal zijn de rotslagen rond de waterval: rode klei ingeklemd tussen lagen basalt. Wanneer er niet te veel water in de rivier staat kunt u achter de waterval langs lopen en ziet u de grot die door het water is uitgehold. Er kunnen hier rendieren voorkomen.

Sinds kort ligt hier een dam in de Lagarfljót, waardoor de beschreven route een stuk korter is geworden. Zoudt u de weg langs het meer echter blijven volgen [933] dan komt u achtereenvolgens langs

Afslag Austurleid,
Op deze weg is de kans groot rendieren van dichtbij te zien. De weg voert naar de 1833 m hoge Snaefell, de hoogste berg die niet onder een ijskap ligt.

Skriduklaustur,
Een unieke boerderij, die in 1939 is gebouwd door de beroemde IJslandse schrijver Gunnar Gunnarsson. In saga’s werd deze plaats al genoemd en tegenwoordig is het een cultureel en onderzoekscentrum.

Vallholt,
Net na deze boerderij hebt u een goed uitzicht op de Hengifoss.

Hallormsstadur,
Het meest beboste deel van IJsland, waar de bomen een hoogte bereiken van maar liefst 13 m. Het bos zelf draagt de naam Hallormsstadarskógur en er groeien meer dan 40 boomsoorten uit verschillende delen van de wereld.
Het is tevens de grootste bosplantage van IJsland. Heerlijk verscholen in de bossen ligt een hotel, terwijl direct aan het meer camping AtlaVík ligt.

Egilsstadir,
Het eindpunt van deze rondrit.

10 prachtige bestemmingen in IJsland