IJsland

Swipe

Vanaf Keflavík naar de ringweg

Keflavíkurflugvöllur

De passagiersterminal van de internationale luchthaven van IJsland is genoemd naar Leifur Eiríksson. In 1987 was de bouw van deze moderne toegangspoort gereed. Mooi zijn de glas-in-loodramen, afkomstig uit Breidfjörd, en de kunstwerken die buiten staan opgesteld: Thotuhreidur (Jet nest, voorstellend een Concorde, die uit het ei vliegt) van Magnús Tómasson en Regnboginn (Regenboog) van Rúrí. De luchthaven is een onderdeel van een NATO-basis die van huis uit weer een Amerikaans marinevliegveld was. Maar sinds het midden van de jaren tachtig, toen de Nederlandse marine hier ook permanent werd gestationeerd met een verkenningsvliegtuig, wordt de basis beschouwd als een NATO-basis. Ondanks het economisch belang is de aanwezigheid van 5000 Amerikaanse militairen veel IJslanders een doorn in het oog, maar de Amerikanen wilden deze strategisch belangrijke basis tot voor kort niet graag kwijt. Maar het tij keerde en midden 2003 vonden er zelfs onder-handelingen plaats om de Amerikanen te bewegen langer te blijven! Uiteindelijk namen de Amerikanenen in 2006 eenzijdig het besluit om toch te vertrekken. Op 8 september 2006 werd de NATO-basis officieel gesloten. Na aankomst kunt u geld wisselen, naar de gereedstaande bus gaan of de gereserveerde huurauto ophalen (of als er nog een voorhanden is deze op dit moment reserveren). Vervolgens start de vakantie van uw leven!

WANNEER U RECHTSTREEKS VIA DE [47] EN [41] NAAR Reykjavík RIJDT, BENT U BINNEN EEN uur (48 km) OP DE PLEK VAN BESTEMMING, MAAR EEN MOOIERE ROUTE (149 km) staat op deze pagina.

Keflavík

Dit is een vriendelijke stad, direct bij het hypermoderne, internationale vliegveld van IJsland. Vroeger was het lange tijd een belangrijk handelscentrum, waar Duitse handelaren al in 1566 hun zaken deden, maar ongetwijfeld zal dit al veel eerder het geval zijn geweest. De inwoners zijn altijd kundige vissers geweest, die tot het begin van de vorige eeuw gebruikmaakten van smalle, open boten. In 1908 kwam het eerste motorisch aangedreven schip in dienst en de eerste ijskelder (voor het bewaren van vis) werd in 1914 gebouwd. De eerste moderne vriesinstallatie werd in 1929 gebouwd en de eerste trawler kwam in 1948. Er zijn veel oude gebouwen, waarvan sommige nog dateren van de handelsverbintenis in de 19e eeuw. Daaronder vallen de in 1871 gebouwde winkel ‘Gamla Búdin’ en het evenoude havenhuis ‘Bryggjuhúsid’. Tegenwoordig heeft Keflavík een vissersvloot van bijna 50 schepen van verschillende tonnage, twee vriesinstallaties en verschillende andere industrieën. De stad was jarenlang de op een na grootste exporthaven van IJsland; alleen Reykjavík was groter. In 1949 werd Keflavík een zelfstandige gemeente en sindsdien is het enorm gegroeid: het huidige aantal inwoners is ongeveer 9000 en daarmee is Keflavík een van de grotere steden en een bloeiend centrum vol activiteiten. De stad is, na een plaatselijk referendum in 1993, samengegaan met de omliggende dorpen NjardVík en Hafnir. Hierdoor is de totale bevolking op ruim 11.000 gekomen, een voor IJslandse begrippen enorm grote stad. De nieuwe gemeenschap heeft de naam Reykjanesbaer gekregen.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon (Bláa Lónid) is een ongeëvenaard wonder der natuur, een meer met zuiver, geothermisch mineraalrijk zeewater. Midden in het lavagesteente verrijst op een oppervlakte van ca. 5000 m2 een warme lagune, naast een natuurlijk verwarmd strand en een grootschalig aangelegde accommodatie met kleedcabines voor 700 personen, een stoombad en minerale hotspots. Daarnaast restaurants met een breed aanbod voor iedere beurs en wens. Een kuuroord, waarin jaarlijks zo’n 5000 psoriasispatiënten behandeld worden, wordt na de bouw van een kuurhotel naar deze locatie verplaatst. Omdat het op het zuidwestelijk schiereiland Reykjanes ligt, slechts 4 km verwijderd van Grindavík, trekt het jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers aan, die op zoek zijn naar gezondheid, ontspanning en recreatie. Als u een blik werpt op de rokende pijpen van de centrale aan de overzijde van de lagune en de zwavelgeur van rotte eieren opsnuift, voelt u niet meteen de behoefte aan een verkwikkend bad. De futuristisch ogende krachtcentrale Svartsengi is waar-schijnlijk het meest toegankelijke bewijs van de krachten die ondergronds smeulen, waar geothermische energie het hele zuid-westen van centrale verwarming voorziet. De centrale zuigt het hete water op van een diepte tot 2000 m. Het water uit de bron-nen heeft een temperatuur van 70 °C. Door de nabijheid van de zee, die sijpelt door het ondergrondse watersysteem, is het water zouthoudend wat het samen met de aanwezigheid van verschillende mineralen, ongeschikt maakt om direct te gebruiken voor de centrale verwarming. Daarom wordt het gebruikt om bronwater te verwarmen, dat o.a. wordt gebruikt voor de centrale verwarming.

Bij de afvoer van het krachtstation vormt het water een lagune met een zoutconcentratie van 12,5%, dat is 2/3 van de zeewaarde. In een uniek ecologisch systeem geven het hoge natuurlijke peil van silicaat (60%), mineralen (zwavel en mangaan) en zeewier de lagune haar rijke, blauwe kleur en veroorzaakt ook het lichte, natuurlijke sediment op de bodem. Maar het baden is zeer aangenaam: de temperatuur van dit zilte water bedraagt 37 tot 39 graden Celsius. Het is een ongeëvenaarde ervaring, die u beslist niet mag missen en die iedereen zich nog lang zal herinneren! Deze ‘parel van Reykjanes’ is niet alleen de meest bezochte bezienswaardigheid van dit schiereiland, maar is tevens een van de mooiste attracties die IJsland te bieden heeft. Een bezoek aan de Blue Lagoon is zowel versterkend als opwindend, of u nu verkiest om hier ’s winters omgeven door sneeuw te baden of in het lange daglicht van de zomer.

De Blue Lagoon is het hele jaar door geopend en handdoeken en zwemkleding kunnen gehuurd worden. Er worden verfrissingen en souvenirs verkocht, evenals een nieuwe lijn in badkristal en andere natuurlijke huidproducten van de Blue Lagoon. Er is een motel en een restaurant. Dicht bij het internationale vliegveld van Keflavík en 40 km van de hoofdstad Reykjavík is de Blue Lagoon eenvoudig te bereiken per auto of lijnbus.

Openingstijden:

Zomer:, 1 juni – 31 augustus, 09-21 uur

Winter:, 1 september – 31 mei, 10-20 uur

Heilzaam

Door toeval ontdekte een zwemmer in de Blue Lagoon dat het water een heilzame werking had voor een chronische huidziekte, genaamd psoriasis. Wetenschappelijke studies in de afgelopen jaren hebben deze gezondheidsversterkende werking bevestigd. Kuurbaden alleen hebben meer effect, dan uitsluitend uvb, maar de combinatie van die twee behandelingsmethodes is het meest indrukwekkend. Na 4 weken is praktisch iedereen gaaf, al is het resultaat in de eerste week het grootst. Daarna gaat het wat minder snel. Een klein ongerieflijk nevenverschijnsel zijn een droge huid, jeuk of een branderig gevoel, die ondervangen kunnen worden door vochtinbrengende crèmes die enkele bestanddelen van het kuurwater bevatten. Ook de weerstand neemt iets af, waardoor u na een kuur iets ontvankelijker bent voor verkoudheid en ontstekingen. Er zijn tegenwoordig speciale faciliteiten voor de behandeling van psoriasispatiënten bij de Blue Lagoon en haar activiteiten worden door de IJslandse gezondheidsinstellingen erkend en vergoed. Ook in Duitsland wordt binnenkort deze kuurbehandeling door de Technische Kranken Kasse vergoed. Het is te hopen, dat ook de Nederlandse zorgverzekeraars het kuren op IJsland in hun pakket opnemen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Psoriasis Vereniging Nederland (PVN), www.psori-ver.nl

Vogar

Terug op de weg Keflavík-Reykjavík ligt dit kleine plaatsje dat in 1893 een handelshaven en in 1930 een vissershaven werd. In de jaren veertig werd er een visverwerkende fabriek gebouwd en werd de haven verbeterd, wat weer een vermeerdering van het aantal inwoners met zich meebracht. Het aantal inwoners bedraagt 756.

Straumsvík

IJslands grootste fabriek: een 1 km lange aluminiumsmelterij en plaatwerkerij, die geheel op geothermische energie draait. Er zijn plannen de fabriek uit te breiden tot een totale lengte van 2 km.

Hafnarfjördur

Een grote voorplaats van Reykjavík, waar veel huizen tussen de lavabrokken zijn gebouwd. Zie de beschrijving op pag. 164.

Reykjavík

Na aankomst in het hotel of guesthouse kunt u gaan genieten van de noordelijkste hoofdstad ter wereld of alvast de volgende excursie gaan uitstippelen. Behalve met eigen (of gehuurd) vervoer kan natuurlijk ook gebruikgemaakt worden van de lijndiensten: De FLY-bus van Reykjavík Excursions verlaat het vliegveld na iedere vlucht richting Hótel Loftleidir in Reykjavík. Daarvandaan brengen aansluitende bussen de passagiers weer naar de grotere hotels. De kans is groot dat ook een aantal kleinere hotels wordt aangedaan. Vraag hiernaar bij de buschauffeur! Omgekeerd vertrekken de bussen 2,5 uur voor vertrek van het vliegtuig vanaf de eerdergenoemde hotels en 2 uur voor vertrek van het vliegtuig vanaf hotel Loftleidir. De Fly-bus moet altijd bij de receptie van het hotel worden besproken. Er rijden in het hoogseizoen iedere ochtend om 5 uur ook bussen vanaf de camping in Laugardalur.

10 prachtige bestemmingen in IJsland