IJsland

Swipe

Vanaf Myvatn een lange wandeltocht: Dimmuborgir – Hverfjall – Grjótagjá – Zwembad

Ook wel de oostelijke Myvatn-route genoemd.

De rijafstand bedraagt eigenlijk maar 22 km, maar deze wandeltocht duurt wel de gehele dag.

Reykjahlíd,
Deze dag begint door via de ringweg naar het zuiden te rijden. Halverwege het meer komt de afslag naar Dimmuborgir, waar u op de parkeerplaats de auto parkeert.

Dimmuborgir,
Een landschap van ruige rotspunten en lavaformaties, ontstaan door het opdrogen van een lavameer. Dimmuborgir (donkere burchten) wordt ook wel het lavalabyrint van Myvatn genoemd. Tussen deze unieke formaties zijn verschillende wandelroutes gemarkeerd, die ieder door paaltjes met een aparte kleur worden aangegeven. De wandeltijden en hun route staan aan het begin van dit labyrint zeer duidelijk aangegeven en variëren van 30 minuten tot 1,5 uur. Als u met de auto bent, moet u na de wandeling terug naar de parkeerplaats om deze op te halen en hem aan de noordwestkant van de Hverfjall parkeren. Wordt er voor u gereden, dan loopt u vanaf Dimmuborgir in 30 minuten naar de voet van de imposante

Hverfjall (30 minuten lopen),
Een immense explosiekrater (ook wel Hverfell genoemd), in de vorm van een ringwalkrater. Hij is 2500 jaar geleden ontstaan bij een eruptie. De diameter bedraagt ruim 1 km en het te overwinnen hoogteverschil 312 m. De berg oogt alsof er een enorme stapel grind ligt, die met flinke scheppen verplaatst zou kunnen worden. Dit komt doordat bij de eruptie kleine druppels vloeibare lava naar boven geslingerd werden, die tijdens het terugvallen stolden en zo deze grindberg achterlieten. Dat losse gesteente is dan ook de reden, dat er tijdens de klim en de afdaling beslist niet van de aangegeven routes afgeweken mag worden. In het midden van de krater is een kleine heuvel met restafval te vinden, waarop dappere klimmers hun naam hebben geschreven. In een uiterst rustig tempo kunt u de top in 15 à 20 minuten bereiken, waarna u dankzij een fel-le bries (jas meenemen!) weer bijkomt van de inspanningen. De klim wordt beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving (Dimmuborgir, Myvatn, Reykjahlíd). Daarna kunt u kiezen tussen de korte (15 min.) of de lange (45 min.) omloop over de kraterrand; uiteindelijk komt u op hetzelfde punt uit, waarvandaan u weer in 5 minuten beneden kunt zijn. Vervolgens kunt u via een goed gemarkeerd wandelpad door een vrij vlak lavaveld lopen, dat u in 30 minuten naar de warmwatergrot Grjótagjá voert.

Bjarnarflag,
Bent u met de auto, dan moet u terugrijden naar de ringweg, en daarna ten oosten van Reykjahlíd, even voor Bjarnarflag, weer naar het zuiden rijden. U moet omrijden omdat de weg van de Hverfjall naar de warmwatergrot nog niet voor auto’s toegankelijk is.

Grjótagjá (30 minuten lopen),
Een warme, natuurlijke grot met stomende heetwaterbronnen, waar vroeger veel in werd gebaad. Sinds 1977 is de temperatuur van het water zo hoog opgelopen (50 °C), dat zelfs een voorzichtige duik onverantwoord is. Het gehele grottenstelsel is 40 km lang. Vervolgens kunt u in 20 minuten door een vlak, lichtbebost lavaveld naar het zwembad van Reykjahlíd lopen. Hebt u nog energie genoeg, maak dan een omweg en loop via de kraterrij Jardbadshólar, ten oosten van Grjótagjá en ten zuiden van de ringweg. In het verleden was dit een warme, natuurlijke fontein met stomende bronnen, maar tegenwoordig is dit gebied vooral bekend door IJslands enige fabriek van bakstenen.

Zwembad (20 minuten lopen),
Na deze vermoeiende dag is het heerlijk om vlak bij huis eerst nog even het vermoeide lichaam te verblijden met een bezoek aan het openluchtzwembad (met 2 weldadige hotspots!).

Reykjahlíd,
Ten slotte komt u weer terug in Reykjahlíd, waar u op de valreep

Stóragjá,
een andere warmwatergrot, kunt bezoeken. Het water van deze liefdesgrot heeft een hoog gehalte aan bacteriën, waardoor baden wordt afgeraden. Kunt u hem vinden? Deze grot wordt met een keurig bordje aangegeven en is te bereiken via een metalen trap. Wilt u in het warme water zelf terechtkomen, dan kunt u dat alleen bereiken door u te laten zakken met de aanwezige ketting, maar hoe u er weer uit moet komen …

10 prachtige bestemmingen in IJsland