Israël

Swipe

Muziek en dans

Ook muziekliefhebbers komen in Israël aan hun trekken. Muziek vindt u in concertzalen en auditoria, op straathoeken en in parken, in nachtclubs en cafés. Veel Russische muzikanten zitten zonder werk en proberen met het maken van muziek op straathoeken en pleinen iets te verdienen. Beroemd is het Israëlisch Philharmonisch Orkest. U kunt echter tevens genieten van concerten van het Jeruzalem Symphonie Orkest, het Haifa Symphonie Orkest, het Ramat Gan Orkest, het Israël Sinfonietta uit Beersheva en het Israël Kamer Ensemble. Alle treden regelmatig op. Bijzonder zijn de openluchtconcerten in het amfitheater op de berg Scopus, die uitziet over de Dode Zee, en in het Romeinse amfitheater in Caesarea.

Kenmerkend voor de hedendaagse Israëlische muziek is dat het sterk wordt beïnvloed door zowel thema’s, ritmen en instrumenten uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied als door Westerse technieken. Een gelijksoortige combinatie van Westerse avant-garde en Oosterse tradities bepaalt de Israëlische danskunst. Het volksdansen is al sinds bijbelse tijden een van de meest populaire vormen van vrijetijdsbesteding. In het Oude Testament staan vele verwijzingen naar dansen die werden uitgevoerd bij overwinningsfeesten en andere evenementen. De zionistische pioniers, die de eerste kibboetsiem stichtten, gebruikten dansen afkomstig uit de Balkanlanden, om de motivatie van de arbeiders na een lange dag van hard werken weer op te vijzelen. Een van de meest bekende dansen, de ‘hora’, is bijvoorbeeld afkomstig uit Roemenië. Hij wordt uitgevoerd in een kring van gearmde mensen om begrippen als eensgezindheid en gelijkheid uit te drukken. Zeer in aanzien staat het dansfestival in de kibboets Daliah, dat iedere 3 of 4 jaar gehouden wordt. Bekende balletgezelschappen zijn het Inbal Danstheater en de Batsjewa en Bat-Dor Theaters. Vijf grote toneelgezelschappen treden regelmatig door het hele land op. Het repertoire varieert van modern tot klassiek en bevat veel stukken van Israëlische toneelschrijvers. Het toneelgezelschap Habimah en de Stedelijke Theatergroep van Tel Aviv (het voormalige Cameri) hebben hun thuishaven in Tel Aviv. Voorts zijn er Stedelijke Theatergroepen in Haifa en Beersheva. De Khan groep komt uit de hoofdstad Jeruzalem.

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Israël