Israël

Swipe

Economische problemen

Deze Russische massa-immigratie vormt echter tegelijkertijd een van de grootste problemen voor de huidige economie. Een belangrijk deel van de miljoen joden die sedert 1990 het land is binnengestroomd, is thans werkloos en de vooruitzichten op werk zijn verre van rooskleurig. Het totale werkloosheidscijfer is momenteel 9%. De massa-immigratie, de defensie-uitgaven en het aflossen van de vele schulden drukken zwaar op de begroting. Meer dan 30% van het begrotingsbedrag van 166 miljard gulden gaat naar het aflossen van leningen. Israël kampt dan ook met omvangrijke begrotingstekorten, die gedekt worden door grote bankoverschrijvingen uit het buitenland en door buitenlandse leningen. Ruwweg de helft van de buitenlandse overheidsschulden staan uit in de Verenigde Staten, die Israëls voornaamste leverancier is van economische en militaire hulp. 16% van het begrotingsbedrag wordt door defensie opgeslokt en 10% is voor immigrantenopvang uitgetrokken.

De steeds stijgende prijzen voor levensonderhoud en de daarmee samenhangende inflatie hielden het land lang in een wurgende greep. Een inflatie die op een bepaald moment zelfs 400% bedroeg. Gelukkig heeft men in de afgelopen jaren dit cijfer terug kunnen brengen tot nagenoeg 0%, wat een opmerkelijke prestatie is. Israël heeft grote behoefte aan buitenlandse investeerders en moet zijn economie in toenemende mate gaan integreren in de wereldeconomie. Alleen dan zal het zijn huidige problemen in de toekomst kunnen oplossen. Voorwaarde voor een dergelijke ontwikkeling is echter dat Israël met al zijn buren vrede sluit, dus ook met Syrië en Libanon. Een toenemende handel en uitwisseling van know-how tussen Israël en zijn Arabische buurlanden kan een geweldige economische injectie betekenen voor het gehele Midden-Oosten.

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Israël