Israël

Swipe

Criminaliteit

Israel behoort tot de veiligste landen ter wereld wat betreft criminaliteit. Helemaal vrij van criminaliteit is echter geen enkel land en dus ook Israël niet. Bovendien lopen reizigers meer risico’s, omdat dieven weten dat veel reizigers geld op zak hebben. Criminaliteit kan veel reisplezier bederven. U kunt zich echter wapenen, zowel tegen de misdaad als de gevolgen daarvan.

Boeven ontwijken betekent hun methodes voorzien en hun inspiratiebronnen droogleggen. Zakkenrollen komt in het bijzonder voor temidden van grote menigtes, op stations en in het openbaar vervoer, kortom, op die plekken waar vluchtig lijfelijk contact met een medemens niet alarmeert. Tassen grissen is een gebruikte methode. Waardepapieren en geld moeten dus altijd op de voorzijde van uw lichaam, onder uw kleding, worden meegenomen. Controleer altijd de sloten van deuren en ramen in hotelkamers; als uw kamer niet goed kan worden afgesloten, vraag dan om een andere.

Het komt slechts zelden voor dat u bedreigd wordt met een wapen of lichamelijk geweld. Mocht dit toch gebeuren (bijvoorbeeld ’s avonds in de stille straten en parken van grote steden) probeer dan niet om de overvaller te overmeesteren. Pogingen daartoe kunnen levensgevaarlijk zijn. Neem ook niet meer contant geld mee tijdens een wandeling of een bezoek aan het strand dan noodzakelijk voor de betreffende dag. Laat echter ook geen waardepapieren achter op uw hotelkamer, maar huur indien mogelijk een kluisje in uw hotel of vraag of het mogelijk is om uw papieren aan de hotelbalie af te geven ter bewaring in de hotelkluis (vraag altijd om een schriftelijk bewijs). Geef ook geen aanleiding. Draag geen kostbaarheden zichtbaar aan het lijf. Mocht u ondanks alle voorzorgen toch het slachtoffer worden van criminaliteit, dan kunnen de gevolgen van diefstal van paspoort en dergelijke worden verzacht door een juiste voorbereiding van uw reis. Een goede reis- en vakantieverzekering kan eventueel verlies opvangen. Het verdient ook aanbeveling de belangrijkste pagina’s van uw reispapieren (paspoort, verzekeringspapieren, aankoopbewijs cheques, enzovoort) te kopiëren en deze los van uw reispapieren te bewaren. Dit vergemakkelijkt en versnelt het vervangen van al deze waardepapieren aanzienlijk. Geef het verlies van bezittingen altijd aan bij de plaatselijke politie, u bent dit verplicht tegenover uw verzekering. De Israëlische politie is meestal zeer behulpzaam. Politieauto’s hebben in Israël in de regel altijd hun blauwe zwaailicht aanstaan. Pas als zij ook hun sirenes laten loeien moet u de weg voor hen vrijmaken. Een veilig bezoek aan de bezette en autonome gebieden is afhankelijk van de politieke situatie op dat moment. In zijn algemeenheid is een individueel bezoek aan de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook op dit moment af te raden. Georganiseerde excursies naar onder meer Bethlehem en Jericho kunnen veilig gemaakt worden. De Golanhoogte kan zonder problemen bezocht worden, mits u wegen en wandelpaden niet verlaat. In een deel van de Golanhoogvlakte liggen namelijk mijnen: gele borden met rode driehoeken hangen in deze gebieden als waarschuwingstekens aan de prikkeldraadversperringen. Het verdient aanbeveling om u van tevoren goed te laten informeren door de toeristeninformatiekantoren en het nieuws in de dagbladen goed te volgen.

10 prachtige bestemmingen in Israël