Israël

Swipe

Souvenirs

In Israël is een grote hoeveelheid souvenirs verkrijgbaar. Artikelen met een religieuze waarde, zoals menora’s of zevenarmige kandelaars, houtgesneden heiligenbeelden, iconen en kerstkribben, en allerhande herinneringen aan bepaalde plaatsen zijn verkrijgbaar bij antiekwinkels, Arabische bazars en souvenirwinkels. Er is een groot aanbod aan sieraden, ingelegd met halfedelstenen en diamanten. Andere veelverkochte souvenirs zijn: artikelen van olijfhout, parelmoer, leer en stro; handgeblazen glas; tapijten; keramiek; Oosterse kleren, Westerse badkleding en modieuze dameskleding. Bijzonder zijn de kleurrijke litho’s van Marc Chagall die te koop zijn in de kunstgaleries in de joodse wijk in de oude stad van Jeruzalem (onder meer bij galerie Blue & White). U kunt souvenirs van goede kwaliteit kopen in de winkels die het embleem van de toeristische organisatie dragen, herkenbaar aan de twee verspieders met tussen hen een druiventros. Betaalt u in vreemde valuta, dan bent u geen omzetbelasting verschuldigd (zie Geld).

Als u souvenirs op straat koopt of in de bazars, dan is dit niet geheel zonder risico. Veel houtsnijwerk van olijfhout blijkt bijvoorbeeld bij nader onderzoek van eucalyptushout te zijn gemaakt. Ook het kopen van iconen is niet zonder risico; slechts enkele iconen die op de toeristische markt worden aangeboden zijn authentiek, de andere zijn recentelijk vervaardigd. Als u dus van plan bent om waardevolle souvenirs te kopen, dan kunt u het best in een winkel met het eerdergenoemde embleem kopen. Zij worden door het ministerie van toerisme gecontroleerd en u kunt een klacht tegen hen indienen als u bent bedrogen. In een dergelijk geval moet u altijd een rekening met naam en adres van de verkoper kunnen tonen. Het kan soms geen kwaad om het adres op de rekening bij de voordeur te controleren.

In de Arabische bazars en in enkele souvenirwinkels verwacht men dat u afdingt. Het is de gewoonte dat de verkoper een prijs begint te vragen die twee-, drie- en soms viermaal zo hoog is als het bedrag dat hij verwacht te ontvangen. Afdingen is een normaal volksgebruik onder de Arabische bevolking. Het kan geen kwaad om een paar keer flink onder de vraagprijs te bieden, zodat het waarschijnlijk niet tot een overeenkomst met de verkoper komt. De verkoper kijkt u misschien gespeeld boos aan, maar hij zal ondertussen zijn prijs langzaam aan laten zakken. Als u dan ook nog wegloopt, zal hij u zijn ‘last price’ naroepen. Zo krijgt men een aardig beeld van het eigenlijke prijsniveau. Men behoeft zich in het geheel niet bezwaard te voelen door het ogenschijnlijke lage bieden dat men doet. Een verkoper zal zijn producten echt niet verkopen zonder er aan te verdienen.

10 prachtige bestemmingen in Israël