Israël

Swipe

Studie- en werkmogelijkheden

Studiemogelijkheden in Israël 

In Israël zijn studiemogelijkheden voor buitenlandse studenten. De Hebrew University of Jerusalem (Ulpan Office, Humanities Building, Heb. Univ. Mount Scopus, Jeruzalem 91905, tel. 02-5883572) organiseert in de zomerperiode speciale cursussen Hebreeuws voor buitenlandse studenten. Dezelfde universiteit organiseert ook cursussen van enkele jaren voor buitenlandse studenten (Rothberg School, tel. 02-5882607).  Het Technion (The Israël Institute of Technology, Office of Admissions, Ullman Building, The Technion, Haifa 32000, tel. 04-8292529) in Haifa heeft een vergelijkbaar programma voor buitenlandse studenten. Andere universiteiten die buitenlanders accepteren zijn: Haifa University (Ramat Abba Khoushi, Haifa, tel. 04-8240766); Tel Aviv University (Hakirya, Ramat Aviv); Ben Gurion University (Beersheva, tel. 07-6661111).

Werken in Israël 

Het is voor geïnteresseerden ook mogelijk om in Israël te werken. Het gaat om het verrichten van archeologische opgravingen en het werken in een kibboets of moshav. Archeologische opgravingen vinden het gehele jaar door plaats, maar de belangrijkste projecten zijn geconcentreerd in de zomerperiode. U heeft als vrijwilliger geen ervaring nodig, maar wel een goede lichamelijke conditie. Tijdens het werk houdt u zich bezig met het opgraven van voorwerpen, het tillen van manden en het schoonmaken van scherven. De minimale deelnametijd is een maand. De vrijwilliger moet zijn eigen reis betalen. De accommodatie varieert van het liggen in een slaapzak tot een kamer in een hotel. Sommige projecten verstrekken gratis logies en maaltijden, andere niet. Er zijn plaatsen waar aan de vrijwilligers lezingen over de historische betekenis van de opgraving worden gegeven. Soms is het mogelijk om studiepunten voor het werk (in de vorm van een stage) te krijgen. Lijsten van archeologische opgravingen zijn verkrijgbaar bij: Israël Antiquities Authority, P.O.B. 586,Jeruzalem.

Werken in een kibboets

Veel vrijwilligers werken in een kibboets. Daarvoor moet je tussen de 18 en 32 jaar zijn en over een verklaring beschikken, dat je een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid hebt. Individuele vrijwilligers moeten bereid zijn om minstens twee maanden in de kibboets te werken (werktijden: 8 uren per dag, zes dagen per week, drie extra vrije dagen per maand. U krijgt gratis accommodatie, maaltijden en zakgeld). Een van de kibboetsleden treedt op als contactpersoon tussen de kibboets en de vrijwilliger. Alle vrijwilligers hebben het recht op een aantal excursies. De vraag naar vrijwilligers is het grootst in de periode september-mei. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Kibbutz Volunteers, 124 Hayarkon Street, Tel Aviv 63432, tel. 03-5246156/5221325 (geopend: zo. -do. 8.00-14.00 uur); en Kibbutz Hadati (Religieus), 7 Dubnov Street, Tel Aviv 64732, tel. 03-6957231.

Werken in een moshav

Het is ook mogelijk om als vrijwilliger te werken in een moshav. Deze nederzettingen liggen door het hele land verspreid. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Moshav Volunteers, The Moshav Movement, 19 Leonardo da Vinci Street, Tel Aviv 64733, tel. 03-6958473. Joden die buiten Israël wonen kunnen ook vrijwilligerswerk verrichten (van drie weken tot enkele maanden) via de organisatie Sar-El Volunteering. Velen van hen worden te werk gesteld op een militaire basis, in een ziekenhuis of op andere plaatsen waar men tijdelijk extra man- en vrouwkracht nodig heeft. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met Sar-El Volunteering, 111 Jerusalem Blvd., Tel Aviv 68151 of via de Stichting Sar-El Nederland. 

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Israël