Israël

Swipe

Vervoer in het land

Autobusdiensten in Israel

Het uitstekende wegennet in Israël draagt er zorg voor dat bijna iedere uithoek van het land per bus bereikbaar is. Bij de centrale busstations kunt u nadere informatie krijgen. De belangrijkste busonderneming is de Egged Bus Coöperative; zij verzorgen de meeste lokale en interlokale verbindingen. In Tel Aviv en omstreken rijden bussen van de Dan Bus Cooperative (tel. 03-6394444); in Beersheva, Oost-Jeruzalem, de westelijke Jordaanoever en Nazareth rijden bussen van onafhankelijke Arabische busmaatschappijen.

Er zijn drie soorten bussen: 'Regular' (measef), 'Express' en 'Direct' (yashir). De 'Regular' (measef) bussen zijn traag en stoppen bij iedere halte en ieder dorp dat de bus passeert. De 'Express' en 'Direct' bussen stoppen alleen op bepaalde plaatsen en zijn aanzienlijk sneller. De bussen vertrekken op geregelde tijden en de prijzen zijn laag. Een voorbeeld: een enkeltje Jeruzalem-Beersheva kost ongeveer US$8. Each bus line is classified by Egged as Voor lange ritten is het soms verstandig een plaats te reserveren, vooral vlak voor en tijdens feestdagen. In de regel rijden de bussen niet op sabbat (van vrijdagavond 16.00 uur tot zaterdagavond) en op de belangrijkste feestdagen, met een uitzondering voor de niet-joodse steden. Studenten met een internationale studentenkaart krijgen korting op interlokale busverbindingen. Bij Egged zijn maandabonnementen op het stadsvervoer verkrijgbaar, evenals een zogenaamde ‘Israbus-pas’. Met een dergelijk busabonnement kunt u voordelig en onbeperkt door Israël reizen gedurende 7, 14, 21 of 28 dagen. Bij de centrale busstations kan men de reis onderbreken voor een maaltijd in een Egged restaurant of snelbuffet. Houders van een busabonnement krijgen 10% korting op de prijs van een maaltijd. Voorts organiseert Egged stadsrondritten en excursies naar de belangrijkste bezienswaardigheden. U kunt hiervoor, binnen Israël, het telefoonnummer (Kav Yashir) van Egged bellen: tel. *2800 of 03-6948888. Busexcursies in Israel worden dus uitgevoerd door Egged Tours  en United Tours.

Treinverbindingen in Israël 

Israël heeft ca. 750 km spoorwegen. Voor personenvervoer is de trein niet populair, omdat de frequentie van de diensten laag is en onderweg regelmatig wordt gestopt. Autobusdiensten zijn sneller, maar duurder. Voorts krijgen studenten met een internationale studentenkaart 20% korting. De IRS (Israel Railways) onderhoudt treinverbindingen tussen Tel Aviv en Herzliya, Netanya, Hadera, Haifa, Akko en Nahariya; tussen Tel Aviv en Ashkelon; en tussen Tel Aviv en Lod, Kiryat Gat, Beersheva en Dimona. De treinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem volgt een zeer aantrekkelijke route door het westelijk bergland. De meeste treinen rijden tussen Tel Aviv, Haifa en Nahariy in het noorden; de treinen naar het zuiden rijden slechts sporadisch en vervoeren voornamelijk vracht. Een deel van de passagierstreinen is in Denemarken gefabriceerd. U kunt van tevoren een plaats reserveren. Alle treinen hebben een restauratiewagon. Op sabbat en joodse feestdagen rijden er geen treinen. Voor inlichtingen betreffende vertrektijden en tarieven kunt u bellen met het telefoonnummer 03-6117000 of met het nummer *5700.

Taxi’s in Israël

U kunt een taxi bellen of op straat aanhouden. Alle taxi’s die in dorpen en steden rijden hebben een meter en zijn verplicht deze aan te zetten. De meter geeft drie prijsklassen aan: (0) Telefoontoeslag (naar het ophaalpunt van de passagier); (1) normaal tarief tussen 5.30 en 20.59 uur en (2) tarief tussen 21.00 en 5.29 uur (+ 25% toeslag) en op sabbat en feestdagen (+ 25% toeslag). Als men de meter niet aan wil zetten, dan neemt u gewoon een andere taxi. Tarieven voor taxiritjes kunt u ook eerst bij de hotelbalie navragen. Op uw verzoek moet de chauffeur u een uitprint van de rekening geven. Met deze rekening kunt u, indien nodig, een klacht indienen bij ieder toeristeninformatiekantoor of bij het ministerie van transport in Jeruzalem. Voor ritten tussen dorpen en steden (interlokaal) geldt een officiële prijslijst die de chauffeur op verzoek moet tonen. Vraag hier altijd naar, aangezien anders de kans bestaat dat men u te veel laat betalen.

Sheruts

Tussen de belangrijkste steden rijden speciale taxi’s die plaats bieden aan zeven passagiers. Deze zogenaamde ‘sheruts’ rijden meestal op dezelfde routes als de bussen, met prijzen die ongeveer 20% hoger liggen, ze zijn echter gerieflijker en aanmerkelijk sneller. Gewoonlijk wacht de chauffeur met vertrekken tot er voldoende passagiers voor de rit bijeen zijn. De ‘sheruts’ rijden ook tijdens sabbat en feestdagen.

Autoverhuur in Israël 

Bekende internationale en nationale autoverhuurmaatschappijen hebben kantoren in de grote steden in Israël en op de luchthaven Ben Gurion Airport. Bij alle reisbureaus in België en Nederland kan men vooruit een huurauto reserveren. Het is in het algemeen goedkoper om uw auto alvast in Nederland of België te huren. De huurprijzen zijn afhankelijk van de grootte van de auto of kampeerbus. De benzine is in Israël goedkoper dan in België en Nederland. Om een auto te huren moet u ouder zijn dan 21 jaar en moet u in het bezit zijn van een geldig nationaal rijbewijs. Als u over een credit card beschikt, dan hoeft u geen waarborgsom te betalen. Bij de huur van een auto dient u zich te laten informeren omtrent de polisvoorwaarden, vooral wat betreft het eigen risico en de all-riskverzekering. Het eigen risico kan worden afgekocht.

In Israël worden de internationale verkeerstekens gebruikt. Wanneer u een voorrangsweg nadert ziet u een afwijkend bord: een rode driehoek met daarin een opgestoken hand, als teken dat u moet stoppen om te zien of de weg vrij is. De wegen zijn over het algemeen in goede staat. De hoofdwegen zijn genummerd met een of twee cijfers, de secundaire wegen geeft men met drie cijfers aan. De ongenummerde wegen hebben vaak een grindbedekking (denk om de autoruiten!). De wegen die door het bergland lopen zijn niet steiler dan 15%. Op de volgende bladzijde vindt u een kilometertabel. De afstanden tussen de belangrijkste plaatsen zijn daarin vermeld, gemeten langs de hoofdwegen. De verkeersborden zijn meestal voorzien van Hebreeuwse en Engelse tekst. Na een richtingbord in het Hebreeuws volgt meestal nog een dergelijk bord met Engels opschrift, zeker langs de hoofdwegen. Straatnaamborden dragen de Hebreeuwse en Engelse benaming, en soms de Arabische benaming wanneer in de betreffende plaats of streek Arabieren wonen. Liften Gezien de politieke situatie in Israël is het niet veilig om te liften.

Veerboten/rondvaartboten in Israël 

Op het Meer van Galilea is een veerbootverbinding tussen Tiberias en En Gev, tussen En Gev en Capernaum, en tussen Capernaum en Tiberias. Vanuit En Gedi vaart een rondvaartboot over de Dode Zee (zie En Gedi). Uiteraard zijn er rondvaartmogelijkheden in Eilat (over de Rode Zee) en in veel badplaatsen aan de Middellandse Zee. 

Luchtverbindingen in Israel

Israair (tel. +972 (0)1-700505777) onderhoudt de binnenlandse luchtverbindingen tussen Tel Aviv (Ben Gurion en Sde Dov), Haifa en Eilat. De gemiddelde prijs voor een enkele reis varieert tussen de US$79 en US$ 90. Arkia Israël Airlines (tel. +972-(0)3-6903712) onderhoudt binnenlandse luchtverbindingen naar dezelfde bestemmingen: Tel Aviv (Ben Gurion en Sde Dov), Haifa en Eilat voor ongeveer dezelfde prijzen. Een aantal chartermaatschappijen maakt 5 kwartier durende rondvluchten boven de stad Jeruzalem. Vertrekpunten zijn de luchthaven Sde Dov/Tel Aviv, de luchthaven Atarot Jeruzalem en de luchthaven Herzliya.

Minstens 72 uur voor vertrek van uw vliegtuig moet u zich in verbinding stellen met uw luchtvaartmaatschappij om uw vertrek te herbevestigen (‘reconfirmation’), omdat reserveringen anders geannuleerd kunnen worden. Passagiers die met El Al vliegen kunnen hun vlucht direct na aankomst in Israël herbevestigen op het kantoor van El Al op de luchthaven Ben Gurion Airport; of zij kunnen bellen met het volgende algemene telefoonnummer 03-9716111 of reserveringen 03-9771111. Passagiers die met KLM vliegen kunnen gebruik maken van de volgende telefoonnummers: 177-0221778 (gratis), 02-6251361 (Jeruzalem) of 03-5219898 (Tel Aviv). Passagiers die met El Al of KLM vliegen kunnen van tevoren online inchecken (El Al: Express Check-In; 24 tot 3 uur van tevoren vanuit Nederland; 27 tot 3 uur van tevoren vanuit Israel; KLM:Online inchecken; 30 tot 1 uur van tevoren). Op de luchthavens moet u minstens drie uur van tevoren inchecken. Wees er op voorbereid dat u te maken krijgt met scherpe veiligheidscontroles, waaronder een veiligheidsondervraging. De veiligheidsprocedure is soms onplezierig, maar helaas wel noodzakelijk. Voor informatie omtrent vertrek- en aankomsttijden van vluchten, kunt u de volgende telefoonnummers bellen: 03-9712484 (Engelstalig) of 03-9351111 (Hebreeuws). Algemene informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 03-9712484. Als u Israël verlaat via Ben Gurion Airport, dan moet u er rekening mee houden dat u een bedrag (momenteel US$ 23) aan luchthavenbelasting (‘departure-tax’) moet betalen. Bij alle luchtvaartmaatschappijen die tussen Israel en Europa vliegen, waaronder KLM en El Al, zit de luchthavenbelasting in de prijs van uw ticket en hoeft u op de luchthaven dus geen ‘departure-tax’ te betalen. Passagiers die in Eilat het luchtruim kiezen hoeven geen luchthavenbelasting te betalen.

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Israël