Jamaica

Swipe

Algemene informatie

Jamaica is onderverdeeld in 3 counties (landsdelen of provincies) en 14 zogenaamde parishes (letterlijk: kerkelijke parochies, beter in dit verband: district), het laagste bestuurlijke niveau van zelfstandigheid. Nu moet je je bij die zelfstandigheid niet al teveel voorstellen, het heeft meer weg van een bestuurlijke eenheid, maar de naamgeving van de parishes blijft belangrijk omdat iedereen ze nog steeds zo (be)noemt. De namen tussen haakjes zijn de hoofdsteden van het daarvoor genoemde district.

De drie provincies, Cornwall County, Middlesex County en Surrey County, werden gevormd in 1758 en waren bedoeld om, naar Brits voorbeeld, de gerechtshoven verspreid over het land een plaats te geven, wij zouden het arrondissementen genoemd hebben.

De meest westelijke provincie heet Cornwall met de districten Hanover (Lucea), Sint Elizabeth (Black River), Saint James (Montego Bay), Trelawny (Falmouth) en Westmoreland (Savanna-la-Mar, de oorspronkelijk de zetel van het gerechtshof). Cornwall is vernoemd naar het landsdeel met dezelfde naam in het meest westelijke gedeelte van Groot-Brittannië.

Het midden van Jamaica wordt gevormd door de provincie Middlesex met de districten Clarendon (May Pen), Manchester (Mandeville), Saint Ann (Saint Ann's Bay), Saint Catherine (Spanish Town, de oorspronkelijke zetel van het gerechtshof) en Saint Mary (Port Maria). De provincie kreeg de naam Middlesex naar het Britse landsdeel met dezelfde naam en als gevolg van de centrale ligging op Jamaica.

Surrey is de meest oostelijke provincie met de Jamaicaanse hoofdstad Kingston als zelfstandig landsdeel waar ook de oorspronkelijke zetel van het gerechtshof stond, met de districten, Portland (Port Antonio), Saint Andrew (Half Way Tree) en Saint Thomas (Morant Bay). Ook deze provincie is genoemd naar een deel van Groot-Brittannië, namelijk het deel waarin Kingston upon Thames (nabij Londen) gelegen is.

In het deel Bezienswaardigheden worden deze provincies, districten en steden uitgebreider behandeld.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica