Jamaica

Swipe

Flora

Als je een liefhebber bent van alles wat groeit en bloeit dan ben je op Jamaica nog lang niet uitgekeken. Als je bedenkt dat meer dan 800 soorten van de vegetatie (van de ruim 3000 soorten), alleen maar op Jamaica voorkomen, dan zal het je niet verbazen dat een bezoek aan een botanische tuin van harte aanbevolen wordt.

Toen Jamaica 'ontdekt' werd (voor het eerst bezocht werd door Europeanen is een stuk beter), was het eiland één groot woud. De bewoners woonden in hoofdzaak langs de kust en dat was nog maar op een betrekkelijk smalle strook. Van alle bomen en struiken die er nu groeien vindt slechts een klein gedeelte zijn oorsprong op Jamaica. Alleen de ananas en de guave zijn oorspronkelijke vruchten. Alle citrusbomen, bananen, cassave, kokos, enzovoorts is van elders geïmporteerd, juist omdat het klimaat van het land uitstekend geschikt is voor de teelt ervan. Dat geldt ook voor de hennepplant, de grondstof voor de overal aangeboden marihuana. Zelfs de ackee, het nationale fruit en deel van het nationale voedsel, is ingevoerd.

Zoals overal in de wereld, ook in Jamaica worden de gewassen kleiner naarmate het gebied waar ze groeien hoger ligt. Dat betekent dat in de valleien op zeeniveau de palmbomen erg hoog kunnen worden en dat hoog in de bergen slechts nietige mossoorten te vinden zijn.

Op Jamaica groeit een 60-tal verschillende soorten bromelia's, sommige met afmetingen die je kamer niet kan bevatten, laat staan je vensterbank. Laag op de grond groeien varens van tal van uiteenlopende soorten. Tot nu toe heeft men bijna 600 verschillende soorten geteld. Datzelfde geldt voor de orchideeën, hoewel het aantal daarvan niet verder gaat dan ruim 220 soorten waaronder 33 inheemse. Struiken zijn er in vele soorten en maten. Je vindt er onder andere rododendrons, soms van ongekende afmetingen, kamperfoelie en natuurlijk de Jamaicaanse roos of merianas en de in het oog springende en kleurrijke bougainvillea. De altijd groene conifeersoorten zorgen voor een aangename kleurschakering. Tal van cactussoorten, sommige metershoog, zijn ook in ruime mate aanwezig. Overal vind je wel bamboe.

Bij de hogere gewassen denk je in de eerste plaats aan de Blue Mahoe, een hibiscussoort, de nationale boom van Jamaica. Palmen in diverse soorten werden al even genoemd, maar ook tamarindes, amandelbomen, pijnbomen en flamboyantbomen, herkenbaar aan de fel oranje bloesem, cederbomen en tulpenbomen, het groeit en bloeit er allemaal. Aan de westkust vind je nog mangrovebossen, het zijn beschermde gebieden, meestal opgenomen in één van de nationale (zee)parken.

Er zijn diverse nationale parken op Jamaica die voor het grootste gedeelte afhankelijk zijn van de inkomsten uit bezoek door toeristen. Door een gebied als nationaal park aan te wijzen wordt het gevrijwaard van andere bestemmingen, zoals landbouw of recreatie. In de parken vind je bijzondere bloemen en planten, veelal uit diverse omliggende gebieden bijeengebracht. Ze zijn ook bedoeld als educatiegebied. Een bezoek aan één van de parken geeft je veel inzicht in de flora van Jamaica, in elk geval van het gebied waarin het park gelegen is. Voor alle parken geldt dat beschadiging eraan op wat voor manier dan ook, of het voeren van dieren, streng verboden is. Diverse parken hebben aanvullende gedragsregels die je krijgt uitgereikt als je het park bezoekt.

Flora en fauna

10 prachtige bestemmingen in Jamaica