Jamaica

Swipe

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Jamaica gaat. Als je uit een land komt waar hepatitis A (geelzucht) heerst, moet je echter kunnen aantonen dat je daartegen ingeënt bent. Maar, ook al zijn inentingen niet verplicht, de GGD adviseert om je te laten inenten tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Aanbevelingen kunnen wijzigen. Het is dan ook raadzaam om ruim voor je vertrek daarover inlichtingen in de winnen bij één van de travelclinics.

Op Jamaica kun je te maken krijgen met reizigersdiarree, een ingewandsstoornis die vaak bij toeristen voorkomt, meestal veroorzaakt door het drinken van water. Water is drinkbaar, zeker in de toeristencentra, het water wordt daar bovendien gefilterd en soms van enig chloor voorzien, maar het is anders van samenstelling. Zo'n ingewandsstoornis houdt je even aan huis gekluisterd, maar is meestal met een dag of wat wel over. Natuurlijk heb je ervoor gezorgd wat medicijnen mee te nemen, maar pas op met het gebruik van diarree-remmers (kijk bij: Praktische Informatie: Huisapotheek.) Je kunt reizigersdiarree ook voorkomen, althans de kans erop tot een minimum beperken: drink geen kraanwater, gebruik geen ijsblokjes, eet geen ijs, ongeschild fruit of ongekookte groenten. Handen wassen voor het eten en na elk toiletbezoek!

Het grootste gevaar dat de toerist op het gebied van de gezondheid loopt komt van boven: de zon. Zonnebrand of zonnesteek zijn gemakkelijk te voorkomen. Blijf de eerste dagen hoofdzakelijk uit de zon, gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en zorg ervoor dat je hoofd bedekt is. Draag een goede zonnebril en een hoed met een brede rand.

In de natuur kun je ook het één of ander oplopen, meestal als gevolg van insectenbeten. Giftige slangen komen op Jamaica niet voor. Een beet van een mug, bij, wesp of teek kun je op dezelfde manier behandelen (óf voorkomen) zoals je dat thuis gewend bent. In moerassige streken en in berggebieden kunnen vreemde kostgangers voorkomen. Vertrouw je het niet? Probeer het gif te verwijderen door uitzuiging of door uitsnijding (uiteraard met een steriel voorwerp). Onthoud waardoor je gestoken bent (foto?) en zorg dat je medische hulp krijgt. Een EHBO-trommel behoort tot de vaste uitrusting van degenen die te voet de natuur intrekken!

10 prachtige bestemmingen in Jamaica