Jamaica

Swipe

Klimaat

Officieel komt er op Jamaica geen tropisch klimaat voor, al zijn er tijden en gebieden die daar dicht tegenaan schurken. Liever spreekt men van een tropisch savanneklimaat. Kenmerken daarvan zijn dat de meeste dagen van het jaar de zon wel schijnt, maar dat er op alle dagen ook wel een pittige regen- of onweersbui voor kan komen. Toch spreekt men van een droge periode gedurende de winter en een natte periode in de zomer. Een duidelijke grens valt niet te trekken, een langjarig gemiddelde dient als uitgangspunt voor deze begrippen.

De gemiddelde dagtemperatuur voor het gehele eiland bedraagt 24 tot 28 graden Celsius. Het is vanzelfsprekend dat het klimaat verschilt en afhankelijk is van van de plaats op het eiland of de hoogte waarop je je bevindt.

De droge periode valt gemiddeld van begin januari tot eind april, voor vele toeristen de belangrijkste reden om juist dan Jamaica te bezoeken. Bijna alle dagen schijnt de zon en slechts zelden groeien de spaarzame wolken uit tot een regenbui.

De meeste regen valt in de maanden mei en juni en in de maanden september, oktober en november, ook wel het orkaanseizoen genoemd. Gedurende deze periode komen in het Caraïbisch gebied zware onweersbuien voor die soms vergezeld gaan van een stevige wind die dan gemakkelijk uit kan groeien tot orkaankracht. Iedereen kent de beelden van de ravage die een tropische storm (hurricane) kan aanrichten. Het is een geluk dat de meeste stormen op afstand ergens op de oceaan ontstaan en meestal al voor een belangrijk deel zijn uitgeraasd voordat ze de Jamaicaans kust bereiken. De hoger gelegen delen hebben meer last van het slechte weer dan de lage gebieden waar dan ook de populaire hotels en resorts gelegen zijn. Niettemin moet je ook daar rekening houden met sombere en winderige dagen.

Op Jamaica kent men de voor- en nadelen van de noordoostpassaat, een permanente wind die uit noordoostelijke richting waait. In het noorden vindt daardoor verkoeling plaats, in het zuiden merk je er weinig van, de bergen belemmeren een vrije doorgang van de wind.

 

10 prachtige bestemmingen in Jamaica