Jamaica

Swipe

Land en volk

Het land

Het eiland Jamaica ligt in het Caribisch gebied op 18°6'57" noorderbreedte en op 77°16'31" westerlengte. Het heeft dus geen direct aangrenzende landen. De naaste buren wonen op Cuba in het noorden en op Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse republiek) in het oosten. Het land telt ruim 2,9 miljoen inwoners (2014), wat neerkomt op gemiddeld 263 inwoners per km². De oppervlakte van het land bedraagt 10.991 km² (ongeveer ¼ van Nederland), de kustlijn is echter maar liefst 1.022 kilometer lang. Slechts 1,5% van de totale oppervlakte bestaat uit water.

Het land, zelfstandig sinds 1962, is officieel een Constitutionele Parlementaire Republiek, wat zoveel betekent dat het een grote mate van zelfstandigheid kent maar dat het Britse staatshoofd ook regerend vorst van Jamaica is. Het land behoort tot het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest. De hoofdstad is Kingston met een inwoneraantal in het gehele stadsdistrict van 940.000 (2011).

Het laagste punt van het land bevindt zich op zeeniveau, het hoogste punt wordt gevormd door de Blue Mountain Peak, die 2256 meter boven het zeeniveau uitsteekt.

De bevolking

'Out of many, one people': uit velen, één volk. Dat is de slogan van Jamaica. Er is waarschijnlijk geen enkel land ter wereld dat door zijn geschiedenis een zo grote mix aan rassen heeft.

De eerste Jamaicanen waren de Arawak indianen, hoewel mogelijk al eerder Ciboney indianen op het eiland leefden. Op 4 mei 1494 deed Christoffel Columbus Jamaica voor het eerst aan, de ontvangst was allesbehalve hartelijk en wel zodanig dat de Spanjaarden Columbus moesten ontzetten en zich meteen maar op het eiland vestigden.

In 1655 veroverden de Britten Jamaica, waarna het eiland één van de belangrijkste Engelse slavenkolonies in het Caraïbisch gebied werd. Het eiland werd verdeeld in grote plantages en om deze te onderhouden brachten de Engelsen slaven van de Fanti en Ashanti volkeren, het tegenwoordige Ghana, naar Jamaica. Maar ook slaven van de Ibo en Yoruba volkeren uit West- Afrika, het gebied waar je tegenwoordig Nigeria vindt.

Ruim 80% van de Jamaicaanse bevolking is in oorsprong dan ook afkomstig uit West-Afrika. Met de verovering door de Engelsen gaven de Spanjaarden 'hun' slaven de vrijheid en wapens terug. Deze in vrijheid gestelde slaven of Maroons vluchtten de bergen in en leefden daar lange tijd, tot op de dag van vandaag.

De Britten brachten na de slavernij Chinezen en Indiërs naar de plantages om het werk over te nemen. De huidige bevolking bestaat dan ook uit mensen van Afrikaanse, Arabische, Chinese, Europese en Indische afkomst.

Ongeveer 5% van de totale bevolking bestaat uit de zogenaamde 'Rastafari'; opvallende verschijningen die te herkennen zijn aan hun 'dreadlocks' (lange, in dunne vlechten gedragen haar) en wollen mutsen in de kleuren zwart, rood, geel en groen. Ze zijn zeer gelovig, sociaal en familiair en veelal vegetarisch (kijk bij: Religie, Rastafari).

Jamaicanen zijn van nature erg spontane mensen. Dit kan zowel positief als negatief op je overkomen. Als toerist kunt je je het beste open en vriendelijk opstellen. Bedenk wel dat Jamaica een arm land is. In de ogen van de Jamaicanen ben jij rijk en veel Jamaicanen willen daarom graag iets aan je verdienen.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica