Jamaica

Swipe

Nationale parken en beschermde natuurgebieden

Het zal je niet verbazen dat veel van de beschermde (natuur)gebieden aan of in de oceaan liggen. Lange tijd is er min of meer roofbouw gepleegd op de natuur, de laatste decennia heeft men het roer drastisch omgegooid, zonder de toegang tot die natuur onmogelijk te maken. Er zijn speciale gebieden aangewezen waar het, onder voorwaarden, nog steeds mogelijk is om te genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft.

Onderstaand een greep uit een aantal van die gebieden. Het is zeker dat je, waar je op Jamaica komt, in de directe omgeving een gebied vindt waar de natuur als belangrijkste element wordt beschouwd en als zodanig beschermd wordt. Het zal duidelijk zijn dat het voortbestaan ervan mede van jou afhangt.

Jamaica kent vier nationale parken en diverse min of meer beschermde gebieden. De Jamaicaanse regering doet er alles aan om te voorkomen dat natuurgebieden verloren gaan door toerisme, sport en andere activiteiten die niet altijd even bevorderlijk zijn voor de natuur. Aan de ander kant worden de gebieden zoveel mogelijk opengesteld om alle bezoekers maximaal van de prachtige natuur te laten genieten. Dat er daarbij restricties gelden zijn zal duidelijk zijn.

De nationale parken zijn:
– Blue Mountains;
– John Crow National Park (zuidelijk Surrey County);
– Montego Bay Marine Park;
– Port Antonio Nature Park;
– Negril Marine Park.

Men heeft ook plannen om de Cockpit Mountains in zijn geheel als nationaal park aan te wijzen. Daarvan heeft men vooralsnog vanaf gezien omdat veel Maroons er hun woonplaats hebben. De vestigingsmogelijkheden zouden voor hen beperkt worden en de plannen werden dan ook door de bevolking fel bestreden.

Enkele natuurgebieden:
– Bogue Lagoon (Montego Bay Marine Park);
– Canoe Valley en Alligator Pond (Manchester);
– Font Hill Beach Park and Wildlife Sanctuary (Whitehouse);
– Gourie Forest Reserve (Mandeville);
– Great Morass (Negril);
– Hollywell Recreation Area (Blue Mountains);
– Negril Environmental Protection Area (Negril);
– Portland Bight Protected Area (Kingston);
– Roaring River Park (Ocho Rios);
– Rocklands Bird Feeding Station (Montego Bay);
– Royal Palm Reserve (Negril, (Great Morass)).

10 prachtige bestemmingen in Jamaica