Jamaica

Swipe

Canoe Valley en Alligator Pond (Manchester)

Meer dan 600 jaar geleden woonden er Taíno's in het gebied van het huidige Canoe Valley National Nature Preserve. Het was een gebied waar veel katoenzijdebomen voorkwamen. Het hout daarvan was bij uitstek geschikt voor de bouw van kano's en andere kleine schepen. Iets ten oosten van Canoe Valley mondt de Alligator Hole River in de oceaan uit. Op Jamaica gebruikt men de naam alligator vaak als men een krokodil bedoelt en in de rivier huizen er dan ook vele. Het hele gebied zal je verbazen vanwege de flora en fauna. De mangrove moerassen herbergen veel vogels, waarvan men er tot nu toe bijna 100 soorten waarnam, alsmede diverse amfibie- en reptiel soorten. Als je niet van vleermuizen houdt dan moet je er na het invallen van de duisternis wegwezen, er vliegen bijna 10 verschillende soorten van deze zoogdieren rond.

Heel bijzonder zijn de manatees (lamantijn). Het is een van de drie soorten die op de wereld voorkomen, in dit geval de West-Indische manatee (Trichechus manatus). Het zijn plantenetende zeezoogdieren, bij ons beter bekend als zeeolifanten. Ze kunnen tot wel 4,5 meter lang en bijna 600 kilogram zwaar worden. Hun naam is afkomstig van het Taíno woord voor borst. De dieren zijn beschermd en worden op dinsdag- en vrijdagmiddag gevoerd nabij het reservaat door mensen die het reservaat beheren.

De afstand tussen Canoe Valley en Alligator Pond bedraagt slechts 17 kilometer, let erop dat de weg tussen beide plaatsen in een niet al te beste conditie verkeert, zeker niet na de soms zware regenbuien in de herfst. Onderweg is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij een van de baaien en je te verfrissen in het kristalheldere water. Stap uit in Little Ochie (Manchester) en aanschouw met eigen ogen hoe de vissers hun vangst aan wal brengen. Als je een liefhebber bent van vis dan is dit de plaats bij uitstek om te genieten van verse vis, in het dorp op traditionele wijze bereid (en gekruid). Voor de beste vis van het eiland ga je naar het Little Ochie Seafood Restaurant. Ben je meer van het vlees dan is de lokale geit met currie een aanrader. Vanaf het strand kun je ook zelf vissen en als je ruim een kilometer over het strand naar het oosten wandelt dan kom je aan een van de mooiste stranden van Jamaica, waaraan Alligator Pond Bay gelegen is, bij de monding van de gelijknamige rivier. Het dorp ligt aan de voet van de Don Figuerero Mountains (waarvan de Carpenter Mountains deel uitmaken) en vormt een prima uitgangspunt voor tochten in deze mooie bergen. Als je vanaf het strand naar de bergen kijkt dan lijkt het alsof je in de verte een krokodillenbek ziet. Dat verklaart de naam van het plaatsje. Als je tijd genoeg hebt, dan kun je misschien naar Mandeville rijden en vandaar uit het gehele berggebied bezoeken.

Vanuit Alligator Pond kun je over land en over zee eenvoudig een uitstapje maken naar Canoe Valley (zie hiervoor).

10 prachtige bestemmingen in Jamaica