Jamaica

Swipe

Holywell Recreation Area (Blue Mountains)

Een deel van Blue and John Crow Mountains National Park wordt gevormd door het Holywell Recreation Area, het is dus een park in een park. Voor natuurliefhebbers een absolute must, ondanks het feit dat veel mensen terugschrikken van het woord 'recreatie'. In dit geval moet je het woord letterlijk nemen: opnieuw creëren. Voor vogelspotters is het al helemaal een gebied om te genieten, bijna alle soorten vogels die alleen op Jamaica leven zijn hier waar te nemen. Op de grond is er ook van alles te beleven, er wonen tal van kikkersoorten en hagedissen. Ook het aantal slangensoorten is goed vertegenwoordigd al hoef je niet bang te zijn om gebeten te worden (al is dat natuurlijk altijd een reden voor lichte paniek): de slangen die hier voorkomen zijn niet giftig. Onder hen tref je de Jamaicaanse boa aan, de grootste op Jamaica voorkomende slang.

Als je interesse hebt in het plantenleven dan is het hier ook goed verblijven, dankzij de koelte groeien er planten en bomen die je nergens anders op Jamaica aan zult treffen. Te denken valt aan de kleinste orchideeën soort die er op de wereld gevonden wordt en een bamboesoort die maar drie maal per eeuw bloeit.

In het gebied zijn verblijfsmogelijkheden, de weg erheen vanuit Buff Bay (Portland) is wat minder en soms is een 4-WD het aangewezen vervoermiddel. Vooraf de tocht goed uitstippelen en het is het overwegen waard om ook overnachtingsplaatsen te regelen (kan ter plaatse langs de kust via vrijwel elke goede touroperator). Vanuit Kingston is het ook mogelijk om het gebied te bereiken, maar gezien het feit dat je dan ongeveer twee uur onderweg bent, is een dagtocht vanuit Kingston aan de korte kant.

Je geniet natuurlijk het meest als je gebruik maakt van een gids en ook die zijn volop in de aanbieding. Op sommige plaatsen mag je zelfs niet komen zonder een gekwalificeerde gids.

Er zijn diverse paden die naar en het park voeren. Het meest aanbevolen wordt de Oatley Mountain Trail. Deze voert door een gebied waarbij je zomaar in de jungle waant en op tal van plaatsen zijn mededelingen geplaatst over hetgeen je er kunt zien. Onderweg kun je nog een uitstapje maken naar de Waterfall Trail die eindigt bij, jawel een prachtige waterval. Sommige mensen nemen een douche onder het water, een slechte gedachte voor het welzijn van je hart, het water is meer dan ijskoud.

Tot de bijzondere attracties van het gebied behoort ook de een van de grootste vlindersoorten ter wereld: de Reuze zwaluwstaart vlinder.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica