Jamaica

Swipe

Staatsinrichting

Sinds 6 augustus 1962 is Jamaica een onafhankelijke parlementaire democratie binnen het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest. De Engelse vorst is officieel het staatshoofd. Op dit moment is dat koningin Elizabeth II, die vertegenwoordigd wordt door een gouverneur-generaal. Het Britse parlement staat model voor het Jamaicaanse.

De wetgevende macht bestaat uit de Senaat (Hogerhuis) en het Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis). De Senaat bestaat uit 21 leden die door de gouverneur-generaal benoemd worden. De functie van gouverneur-generaal is zuiver ceremonieel. Acht senatoren worden op voordracht van de oppositie benoemd en dertien leden op voordracht van de regering. Het Huis van Afgevaardigden telt 60 leden, die elke vijf jaar worden gekozen via algemene verkiezingen door Jamaicanen van 18 jaar en ouder. De gouverneur-generaal kan op verzoek van de premier op elk moment verkiezingen uitschrijven. De leider van de grootste partij in het parlement is de premier en samen met zijn kabinet van ministers vormt hij de uitvoerende macht.

Het eiland is bestuurlijk onderverdeeld in 3 provincies en 14 districten of 'parishes' met een gekozen districtsraad. Meer informatie daarover is te vinden bij: Algemene informatie, Provincies, districten en gemeenten.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica