Jamaica

Swipe

Toerisme

Meer dan 50% van het nationale inkomen van Jamaica is afkomstig uit het toerisme. Ongeveer de helft van alle toeristen doen het land aan met gebruikmaking van een cruiseschip, voor het overgrote deel afkomstig uit de Verenigde Staten.

Het zal duidelijk zijn dat van de ongeveer 3.000.000 toeristen die Jamaica jaarlijks bezoeken, het merendeel komt voor een bezoek van slechts één of twee dagen. Om die reden is het belangrijk om te weten dat je, als je een bezoek wilt brengen aan de topattracties van Jamaica, bijvoorbeeld de Dunn's River Falls, je dat het beste kunt doen in de (vroege) ochtend. Dat geldt overigens voor alle attracties die nabij een aanlegplaats van cruiseschepen gelegen zijn.

Ook door de lucht worden de meeste toeristen aangevoerd vanuit de VS, een niet onaanzienlijk deel komt uit andere Engelssprekende landen. Het aantal Nederlanders is, ten opzichte van het totale aantal toeristen, nog betrekkelijk gering.

Van het aantal toeristen dat van elders het Caribisch gebied bezoekt, komen de meeste naar de Bahama's, Cuba en Puerto Rico. Jamaica bekleedt in die rangorde slechts een vierde plaats. Opmerkelijk is dat de teruggang van het aantal toeristen als gevolg van de economische crisis, het minste invloed heeft gehad op Jamaica. In 2012 steeg het aantal toeristen in het Caribisch gebied weer ten opzichte van 2011 en ook daarin was de grootste stijging weggelegd voor Jamaica.

De laatste jaren, eigenlijk al sinds 1999, worden door vele instanties inspanningen gepleegd om het toerisme naar Jamaica aantrekkelijker te maken. Wellicht zijn de meest recente cijfers er een teken van dat men daarin gaat slagen.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica