Jamaica

Swipe

Winkelen en souvenirs

Veel mensen denken nog steeds dat Jamaica een soort belastingparadijs is waar je van alles voor een spotprijsje kunt bemachtigen. Dat zou nog weleens tegen kunnen vallen. Merkartikelen, parfums, e.d. zijn in een aantal gevallen duurder dan bij je thuis in de winkel om de hoek. Heb je speciale dingen op het oog? Kijk dan eerst voor welke prijs je het artikel in Nederland kunt bemachtigen (kijk ook op internet) en neem een lijstje met de prijzen mee zodat je goed kunt vergelijken. Kom je een (merk)artikel tegen dat aanmerkelijk goedkoper is dan de bij je thuis gangbare prijs, dan moet je ernstig twijfelen aan de echtheid en bedenken dat je, als het nep is en je wordt ermee door de douane betrapt, je het artikel niet alleen kwijt kunt zijn, maar dat je ook nog een boete riskeert.

Er zijn talloze artikelen op Jamaica die de moeite van de aanschaf waard zijn. Natuurlijk ga je op zoek naar zaken die op Jamaica (hand)vervaardigd zijn zoals houtsnijwerk, matten en schilderijen. Er zijn schitterende dingen te koop, in de meeste gevallen zul je moeten afdingen tot onder de helft van de prijs. Leven en laten leven, dat wel, maar de verkoper hoeft natuurlijk ook niet meteen met pensioen te gaan na jouw aankoop. Voor de betere souvenirs en echte kunst moet je dieper in de buidel tasten.

Bedenk: veel van de Jamaicaanse souvenirs zijn net zomin Jamaicaans als jij bent, zeker als het gaat om de aanbiedingen op de craftmarkets. Het onderscheid tussen 'homemade' en 'Chinamade' heb je heel snel in de gaten, dus wacht rustig met je aankoop tot je de mogelijkheid gehad hebt om de dingen te vergelijken.

Wat je ook niet mag vergeten is dat producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals koraal, schildpad- of slang(enleer), onder het Citesverdrag vallen, een uitvloeisel van de internationale milieuwetgeving. Je mag ze niet invoeren en bij ontdekking ervan door de douane ben ze zeker kwijt en kun je rekenen op een forse boete.

Er bestaan tal van goedkopere alternatieven. Het gaat er in de eerste plaats om de herinnering aan het land. Als je iets leuk vindt: .....kopen, de basisregel voor alles wat een herinneringen doet opborrelen. Daarbij is het niet belangrijk of het kunst of kitsch is. Kleurrijke herinneringen zijn het meest in trek waarbij de kleuren rood, groen en geel een dominante plaats innemen.

Weleens aan kleding gedacht? Op Jamaica kun je een simpel T-shirt kopen (niet te goedkoop want dan heb je thuis met de eerste wasbeurt al een probleem) voorzien van teksten die je zelf niet bedacht kunt (of wilt) hebben. Omslagdoeken, kleurrijke doorzichtige stoffen, vaak voorzien van tropische afbeeldingen, die je over zwemkleding kunt dragen zijn ook zeer gewild. Op Jamaica zijn zeer goede stoffen te koop. Je kunt een lap meenemen of er ter plaatse een kostuum van laten maken (betalen na aflevering!).

Natuurlijk: drank! Rum neem je al gauw mee en de Jamaicaanse rum heeft wereld vermaardheid. Laat je goed voorlichten anders zit je thuis te mixen met een rum die al jaren oud is en puur én door een kenner gedronken moet worden. Rumbonen zul je trouwens tevergeefs zoeken, de bekende Jamaicaanse rumboon is een onvervalst Nederlands product! Koffie, de Jamaica Blue Mountain koffie in het bijzonder, is eveneens een gewild souvenir.

Ook tal van jams, sauzen en kruiden kun je op Jamaica in overvloed en als exclusief souvenir kopen. Deze producten koop je gewoon in een levensmiddelenwinkeltje in de straat of op de lokale markt.

Niet vergeten: Muziek! Jamaica heeft een ongekend muziekaanbod. Niet verwonderlijk! Als je een poosje op Jamaica geweest bent kun je je echt niet meer herinneren wanneer je voor het laatst geen muziek hoorde. Laat de geluidsdrager (jazeker, op Jamaica kun je ook nog een cassettebandje of een lp kopen) vooraf even in zijn geheel afspelen, er zit nogal wat (soms illegaal gekopieerde) slechte kwaliteit tussen. Ga niet af op de prachtige hoes of de verzegeling, beluisteren is de enige methode om zeker te weten wat je koopt.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica