Jamaica

Swipe

Bezienswaardigheden

In dit deel kun je kennis maken met Jamaica. Net zoals de Jamaicanen dat zelf doen is het land opgedeeld in drie provincies waarbinnen zich een 14-tal 'parishes' (kleine provincies of districten) bevinden, elk weer met eigen gemeenten en bezienswaardigheden.

Bij gebieden met een grote aantrekkingskracht op toeristen wordt uiteraard langer stilgestaan dan bij plaatsen die alleen voor de Jamaicanen van (economisch) belang zijn.

Vooraf

We reizen door het land van west naar oost, maar per district (parish) reizen we met de klok mee. Dat is in de praktijk niet altijd mogelijk, maar het geeft wel het beste beeld van elk der districten. Een praktisch probleem doet zich daarbij voor bij de behandeling van de Blue Mountains omdat dit prachtige gebergte zich over meer districten uitstrekt. Hetzelde geldt voor bijvoorbeeld Cockpit Country.

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden op Jamaica van Paul de Waard

1. De overweldigende natuur van het schijnbaar altijd groene Jamaica in het algemeen, de welhaast ondoordringbare bamboewouden langs de Rio Grande in het bijzonder. Natuurlijk krijg je de beste indruk daarvan tijdens een tocht op (bamboe)vlotten over de rivier.

2. Over natuur gesproken: op de hellingen van de Blue Mountains wordt niet alleen (naar men zegt) de beste koffie ter wereld verbouwd. De natuur is overweldigend, de wegen zijn er in veel gevallen omgekeerd evenredig aan. Geen trip voor beginnende automobilisten of voor iemand die zich nog niet eerder op de Jamaicaanse wegen waagde of nooit eerder kennis maakte met de Jamaicaanse rijstijl. Boek een georganiseerde excursie op de flanken van bijvoorbeeld de Mont Diablo.

3. Bob Marley is overal, maar een bezoek aan zijn voormalige woonhuis, tegenwoordig ingericht als museum in Kingston, laat toch wel een onuitwisbare indruk achter over de grondlegger van de reggaemuziek.

4. Dunn's River Falls is zonder twijfel de bekendse waterval op Jamaica. Deze is niet alleen van een grote schoonheid en goed toegankelijk gemaakt van de top tot aan het strand, het is vooral de uitdaging om de waterval te beklimmen.

5. Een bezoek aan een van de 'Maroon'-dorpen, bijvoorbeeld Accompong, geeft een prachtig beeld van de manier waarop de vroegere slaven hun overheersers ontvluchtten en kans zagen een deel van het bestuur over Jamaica over te nemen.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica