Jamaica

Swipe

Geld

In Jamaica wordt betaald met de Jamaicaanse dollar (JMD), onderverdeeld in 100 cent. Het wordt op verschillende manieren geschreven: $, J$ of JA$. Je mag geen JMD invoeren (als je al kans zou zien om deze vooraf te bemachtigen) en evenmin uitvoeren (maar wie controleert dat?). De invoer van vreemde valuta is niet gelimiteerd, in principe moet je de hoeveelheid geld die in je bezit is bij aankomst aangeven. Je mag dezelfde hoeveelheid geld uitvoeren. Er zijn bankbiljetten van 50, 100, 500 en 1000 JMD en munten van 1, 5,10 en 20 JMD en van 1, 10 en 25 cent. Kijk voor de actuele wisselkoers op www.wisselkoers.nl.

Geldautomaten

Je vindt geldautomaten in alle grote steden, pinnen is dus geen probleem. Let er echter op dat je kaart om veiligheidsredenen mogelijk geblokkeerd is voor gebruik in het buitenland. Je bank kan je uitleggen hoe je moet handelen. Vooraf regelen!

Geld wisselen

Geld wisselen doe je bij een bank, op het vliegveld, bij wisselkantoren of in het hotel. Let op de koers. Bewaar de bewijzen van het wisselen, je kunt dan aantonen je geld niet op de zwarte markt gewisseld te hebben. Neem, behalve euro's, ook wat Amerikaanse dollars in kleine coupures mee. Alle banken wisselen zowel euro's als USD. Travellercheques, liefst in USD, kun je bij alle banken wisselen. Let op de kosten, dat geldt voor het wisselen van cash en bij het betalen in buitenlandse valuta of met een travellercheque. Zorg ervoor dat je de koers kent. Veel bedrijven accepteren euro's en USD, maar hanteren een (zeer) onvoordelige koers. Liever eerst naar een bank.

10 prachtige bestemmingen in Jamaica