Japan

Swipe

Hedendaagse sporten

Honkbal in Japan

De meest beoefende en meest bekeken sport in Japan is honkbal (baseball). Er gaat in het honkbalseizoen, van april tot en met oktober, geen dag voorbij of u kunt op de Japanse televisie een kanaal vinden waarop een honkbalwedstrijd wordt uitgezonden. De betaalde honkbalcompetitie voor professionele teams is verdeeld in twee divisies (leagues); iedere divisie telt zes teams. Alle high-schools, scholen voor hoger onderwijs, universiteiten en grote bedrijven, hebben eigen teams, die elkaar tweemaal per jaar tijdens grote toernooien tegenkomen. In 2011, op het 39e wereldkampioenschap werd Nederland het 9de land dat wereldkampioen werd. Bovendien was Nederland tevens het eerste Europese team dat de finale bereikte in toernooivorm en de eerste Europese kampioen na het Verenigd Koninkrijk dat in 1938 wereldkampioen werd. Het Nederlandse honkbalteam is nu ook populair in Japan! Op 10 maart 2013 verloren de Nederlandse honkballers tijdens de World Baseball Classic in de Tokyo Dome afgetekend met 16-4 van Japan, een gebeurtenis die tot grote vreugde leidde in de Tokyo Dome. 

Golf in Japan

Een sport die steeds geliefder wordt, is golf. In iedere stad zijn oefenbanen geopend ten behoeve van de golfer. Banen waarop golfers boven en onder elkaar vanaf veranda's hun golfballen slaan, zijn geen uitzondering meer in de met ruimtegebrek kampende stedelijke gebieden. Deze zogenaamde afslagplaatsen worden door hoog opgehangen netten afgeschermd. Voorts verschijnen er steeds meer kortgemaaide terreinen waarop men het golfspel kan beoefenen. In geheel Japan zijn momenteel circa 925 golfbanen; slechts enkele hiervan zijn openbaar, de meeste zijn eigendom van clubs. De entreegelden van deze clubs zijn extreem hoog, met als gevolg dat golfen een elitaire bezigheid blijft voor vooral zakenlieden. De hoogte van het entreegeld is deels afhankelijk van het aantal prominenten dat lid is van de betreffende club; zodra een bekend persoon zich bij een club heeft laten inschrijven, gaan de lidmaatschapsprijzen omhoog.

Zwemmen in Japan

Zwemmen is zeer populair in Japan. De overgrote meerderheid van de steden is in het bezit van een openbaar toegankelijk zwembad en een deel van de Japanse kust heeft zandstranden. Een bezoek aan een zwembad in Japan is een aparte belevenis, leder uur blazen de badmeesters op hun fluitje, waarop iedereen onmiddellijk het water moet verlaten. Vervolgens rennen de badmeesters rond het zwembad om te kijken of er niemand verdronken is in de afgelopen 55 minuten. In een aantal overdekte zwembaden volgt 5 minuten verplichte gymnastiek alvorens iedereen zich weer in het water kan laten zakken. Als het zeer druk is, is het alleen toegestaan om van de ene kant van het zwembad naar de andere kant te zwemmen en weer terug. Vervolgens moet je een plaatsje aan de kant zien te bemachtigen. Aan de beide lange kanten staat het dan namelijk volgepakt met zwemminnende mensen. Als u te lang blijft staan, dan wordt u door de badmeester terechtgewezen.

Skiën in Japan

Het Japanse grondgebied bestaat voor 85% uit bergen, zodat het geen wonder is dat de skisport in de winter miljoenen mensen naar de skihel¬lingen trekt. Alle skigebieden in Noord-, West- en Centraal-Honshu en in Hokkaido beschikken over skiliften, verhuurbedrijven en andere wintersportfaciliteiten. Gedetailleerde informatie kunt u vinden onder de beschreven steden, dorpen en streken'.

10 prachtige bestemmingen in Japan